Rusia, hărțuită constant pe mare de drone maritime ucrainene Sea Baby folosite ingenios. Bilanțul negru al pierderilor navale ruse

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona maritimă ucraineană Sea Baby. Sursa Foto: SBU
Drona maritimă ucraineană Sea Baby. Sursa Foto: SBU

Pe 14 septembrie 2023, la scurt timp după ce corveta rusă Samum a plecat din golful Sevastopol, o explozie masivă i-a provocat daune majore. Remorcherul a tractat-o apoi la port. În spatele atacului se afla o dronă navală ucraineană Sea Baby, dar nu a fost vorba de o lovitură directă, ci nava rusă a lovit una dintre minele pe care le lansase drona Sea Baby.

Dronele Sea Baby au lovit deja mai multe nave rusești și Podul Crimeei.

Dronele navale Sea Baby modernizate de Ucraina sunt capabile să livreze o tonă de explozibili la o distanță de peste 1.000 de kilometri și să lovească o țintă oriunde în Marea Neagră.

Potrivit SBU - Serviciul de Securitate al Ucrainei, Sea Baby este o nouă generație de drone, la dezvoltarea căreia participă și experți ai Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei și „alți parteneri”.

Rusia a anunțat un alt atac efectuat cu o ambarcațiune fără pilot. Comandamentul ucrainean a răspuns că au fost folosite drone și o „armă experimentală”, dar nu a detaliat.

Abia mai târziu, coordonatorul programului de drone navale al Ucrainei a spus ce echipament a fost folosit: o navă rusă a lovit o mină plantată acolo de drona Sea Baby, care s-a întors apoi în portul ucrainean, aflat la 250 de mile (aprox. 400 km) distanță.

S-a folosit o mină furnizată de un stat din Vest. Mina este amplasată pe fundul mării și este dotată cu senzori acustici și magnetici. Deoarece este fabricată din plastic, este greu de detectat.

Inițial, drona Sea Baby a lansat două mine. După primul succes, a plasat mai mult de 15 astfel de mine. Una dintre mine a explodat când nava mare de patrulare Pavel Derjavin pătrundea în golful Sevastopol.

 

Dronele maritime au decimat Flota rusă

Dronele Sea Baby au fost modificate și pentru lansarea minelor - Foto: SBU

Generalul SBU Ivan Lukașevici a remarcat pentru The Wall Street Journal că dronele navale erau utilizate anterior în principal pentru observare și logistică. „Facem multe lucruri pe care nimeni în lume nu le-a făcut”, a adăugat el.

WSJ a amintit că Ucraina a scufundat sau a avariat peste 20 de nave ale Flotei Ruse de la Marea Neagră. Cel mai mare succes a fost crucișătorul Moskva, lovit de o rachetă antinavă, pe 14 aprilie 2022, dar au fost avariate și două fregate de rachete din clasa Grigorovici și un submarin diesel-electric.

 

Bilanțul negru al Flotei ruse de la Marea Neagră

 

4. Crucișător... (crucisatorul-moskva_51485900.jpg)

Crucișătorul Moskva, fumegând. Nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre e surprinsă la puțin timp după ce a fost lovită de două rachete lansate din sistemul anti-navă ucrainean Neptun. Imaginea foto nu are sursă, fiind cel mai probabil realizată de o persoană de la bordul navei turcești care a intervenit pentru salvarea echipajului. Foto: World Military Photos @Facebook

Pe lângă Moskva și alte nave au fost „transformate în submarin” sau lovite.

Navele mari folosite pentru reaprovizionare au suferit cele mai multe daune, cu două nave din clasa Toad scufundate și alte două avariate.

O altă navă mare de debarcare a fost scufundată.

Două corvete din clasele Bykov și Tarantul zac pe fundul mări, iar alte nave din clasele Uragan, Bykov și Bora au fost avariate.

Un remorcher a fost scufundat și el, în timp ce alte două au fost avariate.

De asemenea, trei ambarcațiuni de debarcare mici din clasele Serna și Ondatra au fost scufundate și șase ambarcațiuni de patrulare au fost avariate.

Opt lovituri se datorează atacurilor directe ale dronelor subacvatice.

Deoarece marina ucraineană nu avea nave mari, Lukașevici a trebuit să găsească alte modalități de a decima flota rusă de la Marea Neagră. A găsit inspirație în istorie, când cazacii ucraineni au oprit flota otomană mai puternică folosind un număr mare de bărci rapide, mici și manevrabile.

Operațiunile nu au merst întotdeauna fără probleme. Ne amintim cum, pe 17 septembrie 2022, ucrainenii au lansat 12 drone navale, dar când s-au apropiat de Sevastopol, s-a dovedit că rețeaua de satelit Starlink nu funcționa acolo. Nu l-am putut convinge pe Elon Musk să-l pornească acolo.

Aproximativ o lună mai târziu, pe 29 octombrie, ucrainenii au repetat atacul cu un alt furnizor de comunicații prin satelit, iar trei drone au atacat și avariat fregata Amiral Makarov. Dar alții au eșuat, pentru că rușii au învățat de la primul atac și au pus plase și pereți de tunel la intrarea în golf. În plus, au interferat cu semnalul GPS.

 

Drona Sea Baby, transformată într-un puitor de mine telecomandat

 

Podul Kerci a fost într-adevăr lovit cu drone maritime. Deși Rusia a încercat să susțină că pagubele nu au fost mari, acestea au fost mai mari decât în ​​atacul anterior asupra podului folosind un camion plin cu explozibili.

Din cauza măsurilor rușilor care au amplasat bariere, inclusiv plase și bărci de patrulare pe rutele de apropiere, dronele subacvatice și de suprafață nu au putut ajunge cu ușurință la Sevastopol.

Prin urmare, Sea Baby a fost transformat într-un puitor de mine telecomandat, care ar putea pune mine furnizate din Vest. Acestea sunt mine cu o greutate mai mică de 200 kg, care sunt amplasate pe fundul apelor de mică adâncime. Ucrainenii au petrecut ore îndelungate încercând să afle pe ce rute operează navele de război rusești. Au fost nevoiți să aleagă locurile potrivite, deoarece capacitatea de transport a bărcilor fără pilot este limitată, astfel încât nu pot așeza un câmp minat întins.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel