Odată ce Robert Fico a devenit premier în octombrie 2023, el a sistat tot ajutorul militar slovac pentru Ucraina în războiul cu Rusia, după ce fostul executiv interimar, apropiat de fosta președintă liberală Zuzana Caputova, oferise Kievului mari cantități de arme și muniții, inclusiv toate cele 13 avioane de vânătoare MiG-29 și singurul sistem antiaerian S-300 din dotarea forțelor aeriene slovace.
"Sunt convins că Jaroslav Nad a trădat Slovacia," a declarat vineri secretarul de stat din Ministerul slovac al Apărării, Igor Melicher, membru al partidului premierului Fico, Smer-SD.
"Ministerul Apărării formulează o plângere penală pentru suspiciunea comiterii delictelor de sabotaj, trădare, abuz în serviciu și neîndeplinirea obligațiilor unui funcționar public," a anunțat același secretar de stat. Plângerea penală argumentează că fostul guvern, fiind unul interimar cu prerogative limitate, și-ar fi depășit atribuțiile prin deciziile luate asupra ajutorului militar pentru Ucraina.
Fostul ministru al Apărării, Jaroslav Nad, susține însă că a procedat corect sprijinind Ucraina în războiul cu Rusia și a afirmat că, dacă ar fi din nou ministru, ar proceda la fel.
Vicepremierul Robert Kalinak, actualul ministru al Apărării, anunțase încă de miercuri că ministerul său va formula o plângere penală împotriva lui Jaroslav Nad, acuzându-l de încălcarea Constituției prin decizia de a dona Ucrainei toate cele 13 avioane MiG-29 și unicul sistem S-300 din dotarea Slovaciei.
"Slăbirea forțelor armate în acest mod, încălcând Constituția, nu poate fi descrisă altfel decât trădare," a spus Kalinak, susținând că predecesorul său a luat decizia de a oferi Ucrainei flota de vânătoare slovacă împotriva voinței partenerilor din coaliția de guvernare de la acea vreme.
Plângerea penală împotriva fostului ministru reflectă tensiunile politice persistente din Slovacia, care au culminat pe 15 mai cu o tentativă de asasinat asupra premierului Fico, împușcat de un simpatizant al opoziției. Acesta a recunoscut că atacul său a avut o motivație politică, inclusiv nemulțumirea față de sistarea ajutorului militar pentru Ucraina.
Robert Fico, un politician social-democrat, dar apropiat de premierul ungar Viktor Orban prin pozițiile sale conservatoare criticate de Bruxelles și prin refuzul său de a susține Ucraina în războiul cu Rusia, conduce din octombrie 2023 un guvern de coaliție după ce partidul său, Smer-SD, a câștigat alegerile legislative.
Câștigarea alegerilor prezidențiale în aprilie de către aliatul său, Peter Pellegrini, a intensificat tensiunile politice, alimentând protestele antiguvernamentale și radicalizând presa favorabilă opoziției.
În primul său mesaj public după tentativa de asasinat, Robert Fico a declarat că îl iartă pe cel care a încercat să-l ucidă, dar l-a descris pe acesta drept un "mesager" al urii opoziției "sprijinite și tolerate de presa mainstream și de organizațiile guvernamentale finanțate din străinătate".
"Legăturile dintre guvernul meu și partenerii din UE și NATO au devenit tensionate după atacul Rusiei asupra Ucrainei, când am refuzat să furnizăm Ucrainei ajutor militar din rezervele noastre de stat, cu excepția ajutorului umanitar, și am continuat să pledăm puternic pentru pace în locul războiului," a spus Fico în același mesaj, adăugând că oricine nu subscrie acestui punct de vedere este etichetat imediat drept agent rus și stigmatizat pe scena internațională.
4o
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News