Finlanda permite Statelor Unite să utilizeze 15 dintre bazele sale militare: Forțelor americane vor putea desfăşura aici tehnică militară grea

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Soldații americani în timpul exercițiului militar Arrow, desfăşurat cu participarea
forţelor armate finlandeze. Sursa foto: Departamentul american al Apărării.
Soldații americani în timpul exercițiului militar Arrow, desfăşurat cu participarea forţelor armate finlandeze. Sursa foto: Departamentul american al Apărării.

La 1 iulie, Parlamentul finlandez a aprobat în unanimitate Acordul de cooperare în domeniul apărării (DCA) cu Statele Unite. În temeiul acordului, Finlanda va oferi acces la 15 dintre facilitățile sale militare pentru utilizarea de către armata SUA. De asemenea, acordul permite desfășurarea de personal militar, arme, muniții și echipamente militare americane în Finlanda. În plus, acordul prevede stabilirea anumitor zone militare, care vor include facilităţi militare accesibile numai personalului american.

Parlamentul finlandez a aprobat luni în unanimitate un pact de apărare cu Statele Unite, care va permite consolidarea prezenței militare americane și stocarea de echipamente militare în Finlanda. Acordul de cooperare în domeniul apărării (DCA) a fost semnat de guvernul finlandez în decembrie.

Menit să consolideze capacitățile de securitate și apărare ale Finlandei, acordul vine după ce țara nordică a aderat la NATO în aprilie 2023, în urma războiului de agresiune declasat de Rusia împotriva Ucrainei în februarie 2022.

Relațiile Finlandei cu Rusia vecină, cu care împarte o frontieră de 1 340 de kilometri, au devenit din ce în ce mai tensionate după aderarea Finlandei la NATO.

Acordul oferă Statelor Unite acces la 15 baze militare din Finlanda și permite prezența și instruirea forțelor americane, precum și prepoziționarea de echipamente militare pe teritoriul finlandez.

De asemenea, acordul consolidează cooperarea dintre cele două țări în situații de criză.

Atunci când Suedia a adoptat acordul DCA la 18 iunie, votul a fost precedat de o dezbatere aprinsă, criticii afirmând că tratatul deschide o ușă pentru desfășurarea de arme nucleare în țară.

Deși este, de asemenea, un subiect controversat în Finlanda, legislatorii s-au asigurat că tratatul aplică legislația națională armelor nucleare, al căror import și tranzit este interzis pe teritoriul finlandez.

Acordul de apărare se bazează pe respectarea suveranității, legislației și obligațiilor Finlandei în temeiul dreptului internațional, afirmă atât guvernul, cât și comisia pentru afaceri externe, care și-a prezentat săptămâna trecută raportul privind tratatul.

Președintele Comisiei pentru afaceri externe, deputatul Kimmo Kiljunen (Partidul Social Democrat) a descris adoptarea acordului DCA drept un "moment istoric" în cadrul sesiunii plenare de luni.

,,Obiectivul acestui acord este la fel ca cea a aderării la NATO, de a consolida securitatea Finlandei și a poporului finlandez", a spus el.

SUA au încheiat acorduri DCA similare cu alte 11 țări NATO, inclusiv cu vecinii nordici ai Finlandei, Suedia, Norvegia și Danemarca.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel