Finlanda are o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia. Uniunea Sovietică a invadat națiunea nordică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a ocupat o parte din teritoriul său. De asemenea, cele trei state baltice și Polonia au anunțat în martie că se vor retrage din convenție. Toate cele patru țări au granițe cu Rusia.
Premierul Petteri Orpo a declarat marți reporterilor că cele mai importante obiective ale politicii externe și de securitate a Finlandei sunt asigurarea independenței și integrității teritoriale a țării.
El a anunțat, de asemenea, că guvernul va crește raportul dintre cheltuielile pentru apărare și produsul intern brut de la 2,4% actual la cel puțin 3% până în 2029.
Cum să reacționezi în fața pericolului rusesc. Varianta finlandeză, testată încă de la Războiul de Iarnă
Finlanda este o nucă tare pentru Armata Rusă, pentru că societatea a înțeles un lucru logic, de bun simț, cum îi place și Moscovei să repete: paza bună trece primejdia rea.
Spre deosebire de unele conserve KGB-iste care predică neutralitatea, cetățenii finlandezi s-au gândit că neutralitatea e cea mai proastă opțiune în aceste vremuri și au aderat la NATO.
Discursul demoralizator de tipul ”Rusia e invincibilă, mai bine să nu facem nimic” nu a prins deloc în țara nordică.
Mai mult, finlandezii nu se bazează pe NATO, că vine să-i apere. Sondajele naționale care sugerează că cel puțin 80% din populația finlandeză este pregătită să lupte pentru țara lor, iar guvernul finlandez a cheltuit pentru apărare o proporție mai mare din buget, raportat la majoritatea statelor europene.
În plus, guvernul finlandez are o strategie solidă de sprijinire a industriei de apărare.
La o populație de 5 milioane, Finlanda are 368 de companii de tehnologie de apărare, iar Helsinki se numără acum printre primele cinci orașe din Europa pentru investiții în apărare, securitate și reziliență, potrivit unor analize citate de BBC.
Deși nu este la fel de dezvoltată ca alte centre europene de start-up, precum Suedia și Marea Britanie, capitala Helsinki a dat naștere la afaceri unicorn, în valoare de un miliard de dolari sau mai mult.
Aproximativ 40% dintre acestea sunt start-up-uri și scale-up-uri, multe dintre acestea crescând cu rate de 30% până la 40% dacă instrumentele lor sunt tehnologii cu dublă utilizare care pot fi utilizate și în alte industrii.
Multe afaceri finlandeze din domeniul tehnologiei folosesc inclusiv experiența Nokia, ostul gigant global de telefonie mobilă. Un număr considerabil de foști angajați Nokia au lansat sau au investit în noi companii care dezvoltă tehnologie inclusiv pentru industria militară.
Companiile finlandeze dezvoltă în special produse bazate în mare măsură pe înaltă tehnologie, cum ar fi servicii date bazate pe microsateliți de rezoluție înaltă. De asemenea, tehnologii imersive fără căști vor fi testate în colaborare cu Patria, pe vehiculele sale blindate.
Trebuie adăugat că statul sprijină puternic zona tehnologiei apărării. Anul trecut, Business Finland, o agenție guvernamentală care promovează investițiile și inovarea, a lansat un nou program de apărare și reziliență digitală, care direcționează 120 de milioane de euro către sprijinirea inițiativelor de cercetare și dezvoltare din partea întreprinderilor mici și a startup-urilor
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News