Două treimi dintre alegători au venit la urne, ceea ce este mai mult decât în primele tururi ale alegerilor directe anterioare pentru funcția de șef al statului. Conform datelor actuale, 68% dintre alegători au venit la vot. Acum cinci ani, procentul era de 62%, iar acum zece ani cu un punct procentual mai mic.
Atât cele mai recente sondaje pre-electorale, cât și pariurile cu cote au anticipat calificarea în turul următor a celor doi favoriți. Potrivit primelor rezultate intermediare, Babiš a avut sprijinul a peste două cincimi dintre alegători, iar Pavel a mai puțin de 30 la sută dintre aceștia. Treptat, diferența dintre ei s-a micșorat.
Fostul co-favorit, profesor și fost rector al Universității Mendel, Danuše Nerudová, a primit în mod continuu aproximativ 14% din voturi. Senatorul Pavel Fischer (independent), care a fost al treilea la alegerile prezidențiale de acum cinci ani, cu 10% din voturi, va ocupa acum locul al patrulea, cu aproximativ 7%.
Nici cel de-al doilea senator, Marek Hilšer, nu va repeta rezultatul ultimelor alegeri prezidențiale. În 2018, el a câștigat aproximativ 9% din voturi, iar anul acesta are un sprijin de doar 2,6%. Acesta a fost depășit de deputatul Jaroslav Bašta, cu un procent de 4,5% din voturi. Penultimul loc va fi ocupat de omul de afaceri Karel Diviš, cu 1,4% din voturi, iar fostul rector al Universității Charles, Tomáš Zima, este de așteptat să termine ultimul, cu 0,5%.
Dintre foștii contracandidați, Danuše Nerudová, Pavel Fischer și Marko Hilšer au anunțat deja că îl vor sprijini pentru turul doi pe Petr Pavel, în timp ce fostul premier Andrej Babiš, care se va confrunta cu Pavel în turul al doilea, se pare că, pe lângă voturile sale, va mai câștiga aproximativ 5% din voturile celor care critică guvernul.
Comentariul autorului: Petr Pavel, în vârstă de 61 de ani (s-a născut pe 01.11.1961, în localitatea Planá de lângă Mariánské Lázně), a fost militar activ în perioada 1983-2018. Acesta este general de armată în retragere și a îndeplinit de-a lungul carierei militare două funcții cu greutate, atât în Cehia, cât și în cadrul NATO. Este vorba despre posturile de șef al Statului Major General al Armatei cehe (2012-2015) și șef al Comitetului Militar al NATO (2015-2018), care reunește șefii SMG din statele membre. Trebuie precizat faptul că Pavel a fost primul general din fostele state membre ale Tratatului de la Varșovia, care a ocupat cea mai înaltă funcție militară în cadrul NATO.
Generalul Pavel este de formație parașutist și a lucrat în Forțele Speciale și în Serviciul de informații militare al Armatei Republicii Cehe. Este cunoscut, între altele, prin numele de cod Pávek, folosit în perioada studiilor la Academia Militară din Brno, unde a urmat și un curs de ofițer de informații militare pentru muncă în străinătate și sarvini speciale.
Se poate spune că cochetarea cu serviciile de informații reprezintă o tradiție în familia lui Pavel. Tatăl acestuia, colonelul Josef Pavel, a lucrat ca ofițer de informații și a fost responsabil pentru cercetarea electronică, inclusiv interceptarea și analizarea unor rapoarte ale armatelor statelor membre NATO.
Între punctele slabe ale generalului Pavel se află apartenența la fostul Partid Comunist, unde a condus o organizație de bază. Acesta a declarat că aderarea la Partidul Comunist a fost o greșeală și că în ultimii 30 de ani a plătit pentru acest lucru. Conform unui certificat de lustrație din anul 1992, Pavel nu a colaborat cu fosta Securitate comunistă (StB).
În ceea ce privește candidatura sa la funcția de președinte al Republicii Cehe, trebuie spus faptul că aceasta s-a desfășurat sub sloganul “Să readucem ordinea și calmul în Cehia”, cu viziunea de a deveni un președinte independent.
Sondajele de opinie efectuate înaintea alegerilor îl creditau cu obținerea unui procent de 22% din voturi în turul întâi și intrarea în turul doi, unde îl va învinge pe Andrej Babiš cu un scor de 58% la 42%.
Ca un fapt divers, generalul Pavel a atras deja atenția “binevoitorilor”. Astfel, în timpul campaniei electorale a fost cea mai frecventă țintă a dezinformărilor, iar înainte de scrutin site-ul său electoral a fost spart de un grup de hackeri ruși.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News