Final de eră? Franța pierde influența istorică din Africa. Alte două țări africane au cerut închiderea bazelor militare franceze

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris - Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris - Facebook

Prezența militară a Franței în Africa continuă să scadă, forțele franceze primind o nouă lovitură atât în ​​Senegal, cât și în Ciad, după ce președintele senegalez Bassirou Diomaye Faye a anunțat că Parisul va fi obligat să-și închidă bazele militare din Senegal întrucât prezența acestora intră în conflict cu suveranitatea țării sale.

Declarațiile peședintelui senegalez au coincis cu anunțul guvernului Ciadului de a pune capăt acordului său de cooperare în apărare cu Franța, într-o mișcare care ar impune părăsirea țării.

"Senegalul este o țară independentă, o țară suverană, iar suveranitatea nu este compatibilă cu prezența bazelor militare (străine)", a declarat Faye.

Faye, care a preluat mandatul în aprilie, după ce a câștigat alegerile, a ridicat steagul suveranității și a pus capăt dependenței de străinătate, subliniind că respingerea unei prezențe militare franceze în țara sa nu înseamnă o "ruptură"" între Dakar și Paris.

 

Franța are probleme în Africa după ce țările din regiunea Sahel s-au separat brusc de Franța și s-au întors spre Rusia

 

2. RRC Franța... (rrc-france-franta-nato_27464000.png)

RRC Franța. Photo source: NATO

Președintele senegalez a confirmat că a primit de la omologul său francez, Emmanuel Macron, o scrisoare în care Parisul își recunoaște responsabilitatea pentru un masacrul comis de forțele sale coloniale la Thiaroye, lângă Dakar, la 1 decembrie 1944.

Faye a dezvăluit că mesajul de la Palatul Elysee a fost transmis cu trei zile înainte de sărbătorile cărora noile autorități senegaleze intenționează să le acorde o importanță deosebită. El și-a reiterat dorința de a diversifica partenerii țării sale, care urmărește să se dezvolte și să rămână partenerul de dialog cu cel mai mare număr de țări, într-un moment în care țările din regiunea Sahel s-au separat brusc de Franța și s-au întors spre Rusia. 

"Franța rămâne un partener important pentru Senegal în ceea ce privește nivelul investițiilor, prezența companiilor franceze și chiar a cetățenilor francezi în Senegal", a subliniat Faye.

Dar, la 64 de ani de la independența Senegalului față de Franța, Faye a atras atenția că "autoritățile franceze trebuie să se gândească la stabilirea unui parteneriat lipsit de prezență militară, un parteneriat bogat, un parteneriat fructuos, un parteneriat distinct și cuprinzător, precum cel care ne leagă de multe alte țări".

"O prezență militară sau absența unei prezențe militare nu ar trebui să însemne o ruptură", a continuat acesta și a explicat că țara sa are relații strânse cu mai multe țări precum China, Turcia, Statele Unite și Arabia Saudită și "toate aceste țări nu au nicio bază militară în Senegal".

"China este astăzi primul nostru partener comercial în ceea ce privește volumul investițiilor și comerțului. Are China o prezență militară în Senegal? Nu. Vorbim despre o ruptură?", a exemplificat Faye.

Potrivit președintelui senegalez, Macron și-a "cerut scuze" în scrisoarea sa pentru că, din cauza programului încărcat, nu poate să participe la ceremonia care va avea loc duminică la Thiaroye pentru a celebra cea de-a optzecea comemorare a victimelor acelui masacru.

Potrivit textului scrisorii, Macron spune că "Franța trebuie să recunoască faptul că în acea zi, o confruntare între soldații francezi și localnicii care cereau să li se plătească salariile legitime integrale a dus la o serie de evenimente finalizate cu un masacru".

 

Abordare similară și din partea Ciadului

 

3. Armată Cia... (ciad-armata_45039700.jpg)

Armată Ciad, sursă foto: Wikipedia

Într-o mișcare similară din Ciad, ministrul de externe Abderrahmane Kalamallah a anunțat joi că țara sa a anulat acordurile de cooperare în materie de securitate și apărare cu Franța, la câteva ore după vizita omologul său francez, Jean-Noel Barrot, la N'Djamena.

Kalam Allah a declarat pe Facebook: "Guvernul Republicii Ciad informează opinia publică națională și internațională cu privire la decizia sa de a anula acordul de cooperare în domeniul apărării semnat cu Republica Franceză".

În declarație se mai precizează că Ciadul, un aliat major al Occidentului în războiul împotriva jihadiștilor din regiune, așteaptă cu nerăbdare să-și impună pe deplin suveranitatea după 66 de ani de independență, iar decizia de a rezilia acest acord, modificat în 2019, îi va permite să își reconsidere parteneriatele strategice.

Ciadul a cooperat îndeaproape cu armatele occidentale în trecut, dar apropierea sa de Rusia a crescut în ultimii ani. "În conformitate cu termenii acordului, Ciadul va adera la termenii rezilierii, inclusiv termenele necesare, și va coopera cu autoritățile franceze pentru a asigura o tranziție fără probleme", se arată în comunicat, precizandu-se și aici că “decizia nu subminează în niciun fel relațiile Ciadului cu Franța”.

Ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot a fost joi în Ciad și a vizitat granița cu Sudanul. Franța are în prezent aproximativ o mie de soldați și un număr neprecizat de avioane de luptă dislocate în Ciad.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel