Publicitate
Ekaterinburg aparține Proiectului 667BDRM „Delfin”, clasa Delta IV sub denumirea NATO. Ekaterinburg, submarin cu propulsie nucleară purtător de rachete balistice, a ars acum un deceniu iar de atunci trecând prin mai multe lucrări de reparții. Se pare că bătrânul submarin sovietic a ajuns la final de drum.
Potrivit celor de la Tass, care citează surse din industria de apărare, în cursul anului viitor submarinul Ekaterinburg urmează să fie dezafectat.
„În 2022 submarinul Ekaterinburg va fi retras din cadrul Flotei Nordului a Federației Ruse urmând să fie ulterior dezafectat”, precizează agenția de presă rusă, citând surse proprii. Cei de la Tass spun că încă așteaptă confirmarea oficială a acestei informații.
Acest lucru înseamnă că finalul de drum pentru Ekaterinburg, bătrânul submarin sovietic care a intrat în serviciul URSS în urmă cu 36 de ani.
Ekaterinburg s-a aflat în mijlocul unui incident grav în urmă cu un deceniu. Pe data de 29 decembrie 2011, un puternic incendiu a cuprins nava rusă. Submarinul a reintrat în serviciu după reparații care au durat trei ani. De-a lungul timpului a fost supus mai multor lucrări de reparații, inclusiv anul trecut.
În urma incidentului din 2011, după stingerea incendiului, Moscova a anunțat că nu s-au produs scurgeri de radiații. În momentul în care a luat foc, Ekaterinburg se afla în reparații. Incendiul a pornit de la schelele din jurul navei.
Amintim că recent și SUA au luat o decizie similară privind dezafectarea navei amfibie de asalt USS Bonhomme Richard, distrusă în urma incendiului din 2020. Acesta a fost cel mai grav incident în care o navă a US Navy a fost implicată pe timp de pace.
Rușii au o istorie „bogată” în nave mistuite de flăcări
În comparație cu SUA, pentru ruși asemenea accidente nu sunt deloc rare.
Cu 11 ani înainte ca Ekaterinburg să ardă, pe 12 august 2000, un dezastru a avut loc la bordul submarinului nuclear Kursk, în Marea Barents, unde se efectuau manevre navale ruseşti. Submarinul avea 118 marinari la bord şi era echipat cu 18 torpile şi 24 de rachete de croazieră.
Atunci, în timpul lansării unei torpile s-a produs o explozie cu forţa de 100 kg TNT, provocând un miniseism. La momentul exploziei, toate trapele care separau compartimentele submarinului erau deschise, ceea ce a determinat scufundarea rapidă a acestuia în Marea Barents. Tragedie a fost una uriașă, marinarii ruși aflați la bord neavând nicio șansă de supraviețuire.
În 2015, un nou incendiu a avut loc la un submarin cu propulsie nucleară în Rusia. E vorba de submarinul K-266 Oriol care a ars tot în timpul lucrărilor de mentenanță. Din fericire la bordul navei nu se afla muniție iar reactorul nuclear fusese oript înainte de izbucnirea incendiului.
A urmat explozia de la bordul submarinului nuclear AS-31 Losharik din 2019. Din păcate, o nouă tragedie de proporții pentru Federația Rusă. Se întâmpla în 2019 când o explozie provocată de acumulare de gaze a avut loc la bordul submarinului nuclear rus. În urma incendiului 14 persoane și-au pierdut viața.
Dar nu doar submarinele ruse s-au confruntat cu incendii. Aceeași soartă a avut-o și bătrânul portavion al Rusiei. Se întâmpla în decembrie 2019, câd unicului portavion al Marinei ruse, nava Amiral Kuznețov, care se afla în portul Murmansk (nord), pentru lucrări de reparație, a luat foc. Bătrânul Amiral Kuznețov 's-a aprins' în timp ce era supus unor lucrări de reparație și mentenanță, încă de la începutul lui 2017. Rușii spun însă că pagubele nu sunt însemnate, nava va fi modernizată, urmând să reînceapă misiunile pe mare din 2022.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News