”Fiecare om trebuie să poată mânui o armă”: De frica invaziei străine, Belarus înarmează Ministerul Situațiilor de Urgență

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Mercenari din grupul rus Wagner vor ajuta la antrenarea forțelor speciale belaruse în timpul unor exerciții care se desfăşoară într-un poligon militar din apropierea graniței cu Polonia. Sursa foto: Ministerul belarus al Apărării.
Mercenari din grupul rus Wagner vor ajuta la antrenarea forțelor speciale belaruse în timpul unor exerciții care se desfăşoară într-un poligon militar din apropierea graniței cu Polonia. Sursa foto: Ministerul belarus al Apărării.

Belarusul folosește tacticile sovietice, patentate și aplicate de Kremlin. Lukașenko vrea să creeze o atmosferă tensionată, de țară aflată sub asediu care trebuie să se pregătească de invazia poloneză.

Ministerul pentru Situații de Urgență din Belarus va finaliza în curând procesul de înarmare și pregătire militară a angajaților săi, astfel încât, în cazul unui conflict armat, aceștia să poată oferi asistență ministerelor apărării și afacerilor interne, a declarat luni ministrul pentru situații de urgență, Vadim Siniavski.

Într-o declarație către televiziunea de stat, ministrul Siniavski a spus că toți angajații ministerului menționat vor fi gata să-și ajute colegii în cazul în care există un conflict armat sau „un fel de tulburare, sau rebeliune”.

 

Hoțul strigă ”hoții”

Un prim grup de mercenari Wagner Group a sosit în Belarus și ar fi început antrenamentul comun cu forţele armate din Belarus: Sursa foto: Cont Twitter Franak Viačorka - politician din Belarus.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko și-a exprimat la începutul acestui an dorința ca „fiecare om să poată mânui o armă”, pentru a se apăra.

Lukașenko pozează în victimă deși Belarusul, în ciuda faptului că nu și-a trimis direct militarii pe câmpul de luptă din Ucraina, a permis Moscovei să lanseze invazia și de pe teritoriul Belarusiului, pe 24 februarie 2022. De asemenea, avioanele de luptă rusești au decolat de pe aeroporturile din Belarus pentru a bombarda Ucraina, iar acum Lukașenko îi găzduiește pe mercenarii Wagner care au participat la luptele din Donbas.

De atunci, Belarus și Rusia au desfășurat mai multe exerciții militare comune, în timp ce în iunie președintele belarus a permis țării sale să servească drept bază pentru arme nucleare rusești, o mișcare condamnată de mulți lideri occidentali.

În plus, Lukașenko se întâlnește frecvent cu omologul său rus Putin, cu care a discutat recent despre „parteneriatul strategic” în timpul ultimei sale vizite la Moscova, care s-a încheiat luni.

Având în vedere că menținerea lui Lukașenko la putere este adesea asociată cu sprijinul lui Vladimir Putin, Kievul se teme că liderul de la Kremlin îl va presa pe președintele belarus să se alăture țării sale în operațiuni militare terestre și să deschidă un nou front în invazia rusă a Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel