Fiasco total pentru Erdogan - Testul sistemului de rachete S-400 a fost un eşec?

S.I. Catalin |
Data publicării:
Imaginea nu este din timpul testelor din poligonul Sinop, Turcia
Imaginea nu este din timpul testelor din poligonul Sinop, Turcia

Efectuarea de către Forţele Armate Turce a primului test de lansare a unor rachete cu un sistem de apărare antiaeriană S-400, achiziţionat din Rusia, a ridicat multe semne de întrebare cu privire la faptul dacă acesta reprezintă o amenințare pentru Forțele Aeriene Grecești și dacă cu acest sistem Ankara urmăreşte să închidă spaţiul aerian al Mării Egee.

Agenția de știri elena Pentapostagma vorbeşte într-un editorial publicat astăzi că testele efectuate de Forţele Armate Turce, cu unul dintre sistemele de apărare antiaeriană S-400, au fost un adevărat fiasco, deoarece nu s-a reuşit lovirea ţintelor.

Săptămâna trecută, mass-media turcă a relatat, citând un comunicat oficial al guvernului de la Ankara, că în perioada 13-16 octombrie, Forțele Armate ale Turciei vor activa sistemele de rachete antiaeriene S-400 cumpărate din Rusia și le vor testa într-un poligon de lângă localitatea Sinop din nordul țării, situată pe coasta Marii Negre.

La sfârşitul săptămânii, mai multe imaginii şi înregistrări video au fost postate pe rețelele de socializare, de martori oculari, menţionându-se că Turcia a început testele de tragere cu sistemele de apărare antiaeriană S-400. După cum am relatat şi în urmă cu două zile, ministerul turc al Apărării nu a publicat în mod oficial imagini sau materiale video din timpul testării sistemelor S-400.

Acest aspect este scos în evidenţă şi de agenția de știri elenă Pentapostagma care se întreabă dacă nu cumva testarea sistemelor ruseşti S-400 a fost cu adevărat un fiasco total, deoarece ministerul turc al Apărării nu a publicat imagini sau materiale video din timpul testelor, ba chiar mai mult de atât, un comunicat de presă care să contrazică bănuielile se lăsă aşteptat.

Pentapostagma, citează presa rusă şi susţine că prima utilizare a sistemului de apărare antirachetă S-400 de către armata turcă a eșuat din cauza refuzului Ankarei de a primi specialişti militari ruşi.

Un alt aspect care ridică mari semne de întrebare cu privire la testul pe care turcii l-au efectuat cu sistemul S-400, ţine de faptul că nicăieri nu a fost publicată înregistrat cu momentul lovirii țintei, iar pe imaginile publicate de martorii oculari nu se aude sunetul exploziei focosului rachetei la impactul cu ţinta.

Potrivit experților citaţi de Pentapostagma, sistemul S-400 poate fi testat doar pe rachete sau avioane de luptă, dar nu și pe drone mici, aşa cum a susţinut Ankara –  10 drone Banshee au fost aduse în poligonul Sinop pentru a fi luate la ţină de aceste sisteme.

 „Absența urmelor unui zbor țintă, absența unei explozii și a traseului drept al unei rachete sunt elemente care ridică semen de întrebare”, mai precizează experţii citaţi de Pentapostagma.

 

NATO avertizează Turcia să nu utilizeze sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400

 

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi-a exprimat sâmbătă preocuparea faţă de informaţiile potrivit cărora Turcia, ţară membră a Alianţei, ar fi folosit sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400 pentru prima dată în timpul unui exerciţiu, relatează DPA.

"Acest sistem poate prezenta un risc pentru avioanele aliate şi poate afecta relaţiile dintre aliaţii NATO", a declarat o purtătoare de cuvânt a Alianţei cu sediul la Bruxelles.

"Aceasta este o decizie naţională pe care Turcia trebuie să o ia, dar sistemul S-400 nu poate fi integrat în sistemul de apărare antiaerian şi antirachetă al NATO", a subliniat aceasta, potrivit Agerpres.

"Este important ca Turcia să continue să lucreze cu alţi aliaţi pentru a găsi soluţii alternative", a adăugat ea.

Media turce au relatat anterior că guvernul de la Ankara a testat rachete sol-aer pentru prima dată în condiţii operaţionale în apropierea oraşului Sinop de la Marea Neagra vineri.

"Orice test cu sistemul de apărare antiaeriană S-400 de către Turcia, dacă se confirmă, este regretabil", a spus purtătoarea de cuvânt a NATO.

Comentarii similare pe acest subiect fuseseră formulate deja de Washington. SUA au exclus deja Turcia din parteneriatul lor cu privire la avioanele de luptă F-35 din cauza achiziţionării sistemului de rachete rusesc S-400 şi au ameninţat Ankara şi cu alte sancţiuni.

Pe de altă parte, Turcia susţine că are nevoie de propriul sistem de apărare antirachetă împotriva ameninţărilor din Siria vecină, o ţară afectată de un război civil.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel