În acest scop, un grup de 80-90 de persoane cu vehicule ușor blindate și unități de geniu au sosit în zona satului Krupeiki din regiunea Gomel. Cele 90 de persoane ar face parte din aşa-zisa companie militară privată (PMC) ''Liga'' care este parte a armatei de mercenari ruşi Wagner Group.
⚡️russia is preparing provocations on the Ukrainian-Belarusian border. According to the "League" PMC have arrived at the border with Ukraine for their training. One of the scenarios of the provocation is the shelling of the territory of belarus allegedly by the Armed Forces pic.twitter.com/lqe7tGxNGF
— ZMiST (@ZMiST_Ua) December 21, 2022
Analiştii militari din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale considera că una dintre provocările la care grupul de mercenari ar putea recurge ar presupune bombardarea teritoriului Belarusului de către aşa zise ''forțe armate ale Ucrainei".
Se precizează că acest scenariu ar putea fi similar cu un altul, care a fost planificat în septembrie, când 300 de uniforme militare ucrainene au fost furate din depozitele din regiunea Herson şi oferite companiei private de securitate belaruse "GardService".
De asemenea, trebuie remarcat faptul că oficialii militari de la Minsk au definit perimetrul care înconjoară satul Krupeiki ca fiind o zonă cu restricții temporare de intrare și ieșire. Satul în sine este situat pe malul râului Nipru, direct la granița cu Ucraina.
De asemenea, merită amintit că, în noiembrie, Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării a avertizat că serviciile ruse de informaţii se pregătesc să efectueze un fals "atac terorist" la centrala nucleară din Belarus.
Într-o analiză publicată în urmă cu două zile, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) din SUA a informat că președintele rus, Vladimir Putin, nu a reușit să-l convingă pe liderul belarus, Alexander Lukașenko, să se alăture campaniei sale militare din Ucraina.
,,ISW apreciază din nou că participarea Republicii Belarus la războiul lui Putin împotriva Ucrainei rămâne puțin probabilă”, au scris analiștii centrului.
La începutul invaziei trupelor ruse în Ucraina, în luna februarie a acestui an, regimul lui Lukașenko a oferit teritoriul Republicii Belarus soldaților ruși care atacau Kievul. În prezent, acesta le permite rușilor să efectueze atacuri aeriene asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarusului și, de asemenea, sprijină material invazia rusă. Cu toate acestea, Lukașenko a spus în repetate rânduri că Republica Belarus nu are de gând să-și trimită trupele în Ucraina.
Moscova şi Minskul au înfiinţat o unitate militară comună în Belarus şi au desfăşurat numeroase exerciţii. Trei avioane de luptă ruseşti şi o aeronavă de avertizare timpurie şi control aerian au fost desfăşurate în Belarus săptămâna trecută.
,,Aceste exerciţii se desfășoară cu unicul scop de a stabili viitoarele ținte de pe teritoriul Ucrainei, care sunt destinate atacurilor cu rachete de către agresor. Dar, în consecință, luăm toate măsurile pentru a reduce acest nivel de amenințare", a declarat în urmă cu două zile comandantul Forțelor Întrunite ale Ucrainei, general-locotenentul Serghei Naiev.
,,Aceste efective sunt în prezent suficiente pentru a reprezenta o amenințare la adresa Ucrainei și pentru a desfășura acțiuni tactice. În același timp, monitorizăm îndeaproape armele transferate din Rusia și facem o analiză zilnică. Nivelul de amenințare militară crește treptat, dar și noi luăm măsuri adecvate", a precizat Serghei Naiev.
Comandantul Forțelor Întrunite a menționat, de asemenea, că Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei are în vedere o consolidare semnificativă a grupurilor de luptă în cazul unei creșteri a numărului de trupe ruse din Belarus.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News