Federația Rusă va testa noi armamente cu bazare navală, în mările nordice

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Flota de Nord din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse urmează să desfășoare exerciții experimentale de amploare. La acestea vor participa nave moderne din compunerea Forțelor Navale, respectiv nava de patrulare Vasili Bykov a Flotei din Marea Neagră și navele mici purtătoare de rachete Odintsovo și Zeleny Dol ale Flotei din Marea Baltică. 

Prima dintre acestea este concepută pentru întrebuințarea sistemelor de armament containerizate, care permit adaptarea navei la orice fel de misiune. Potrivit experților, chiar aceste sisteme vor fi testate în mările nordice, în timp ce navele mici purtătoare de rachete vor efectua lansări de rachete de croazieră. 

 

Întâlnirea navelor

 

O sursă din mediul militar a declarat pentru cotidianul Izvestia că nava de patrulare și navele mici purtătoare de rachete își vor testa în comun la Polul Nord noile sisteme de rachete antinavă și de rachete antiaeriene. Pentru nava mică purtătoare de rachete Odintsovo, Proiect 22800, manevrele vor reprezenta una dintre etapele finale ale testelor de stat. Este planificat ca, după încheierea tuturor testelor, nava să fie introdusă oficial în dotarea Flotei din Marea Baltică. 

Pe 12 august, Statul major al Flotei de Nord a anunțat că nava de patrulare Vasili Bykov a Flotei din Marea Neagră a sosit la Baza Navală Belomorsk din Marea Albă, pentru testarea sistemelor de armamente navale. Aceasta a parcurs un drum lung, fiind plecată din Marea Neagră încă din luna iunie. Nava a traversat Marea Mediterană, a trecut prin zona coastelor Franței, prin Marea Nordului și Marea Baltică și a ajuns la Sankt Petersburg, unde a participat la Parada Navală Principală desfășurată, pe 26 iulie, cu ocazia Zilei Forțelor Navale. După ce a participat la festivitățile din Marea Baltică, Vasili Bykov a efectuat transferul în Marea Albă, deplasându-de pe apele interne, inclusiv prin Belomorkanal.

În scurt timp, la Severomorsk vor sosi pentru efectuarea testelor și navele mici purtătoare de rachete Zeleny Dol, Proiect 21631, și Odintsovo, Proiect 22800.

 

Atacul containerelor

 

Istoricul militar rus, Dmitry Boltenkov, a declarat pentru Izvestia că industria a produs deja sisteme de armament containerizate, a căror dezvoltare a fost realizată în ultimii ani.

“Nava de patrulare Vasili Bykov așteaptă de mult timp instalarea acestor sisteme, care au fost în curs de dezvoltare până astăzi. Cel mai probabil, acestea vor fi testate în cursul exercițiilor de la Flota de Nord. Altfel, nu ar fi fost nevoie ca nava să fie transferată în Marea Albă”, a spus Boltenkov.

Potrivit precizărilor acestuia, navale mici purtătoare de rachete Zeleny Dol și Odintsovo vor participa la testarea sistemelor de rachete.

“Nu este exclus ca acestea să execute lansări de rachete Onyks. Aceste nave mici purtătoare de rachete dispun de rachete de acest tip, dar încă nu le-au folosit în practică. Acest lucru este indicat chiar de locul ales pentru desfășurarea manevrelor. În Marea Baltică, nu pot fi testate sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune din cauză că apele teritoriale aparținând statelor vecine se află în apropiere. Însă, în Marea Albă, există un poligon specializat în testarea rachetelor”, a menționat Boltenkov.

Anterior, Izvestia a informat că, în anul 2020, la Flota de Nord este programată testarea noilor sisteme de armamente modulare. Acestea sunt amplasate în containere obișnuite de 20 și 40 de picoare (un picior egal cu 0,3048 metri). Astfel de structuri sunt montate pe punte sau în cală, fiind conectate la sistemul de alimentare al navei și integrate în sistemul unic de conducere.

În containere, în funcție de misiune, pot fi amplasate diverse sisteme de armamente. De exemplu, pentru lupta antisubmarin, în acestea pot fi instalate o stație hidroacustică și tuburi lanstorpilă. O altă variantă, este reprezentată de rachete antinavă sau de croazieră.

În prezent, pentru Forțele Navale ale Federației Ruse sunt construite câteva serii de nave, care au fost proiectate special pentru întrebuințarea sistemelor în containere. În primul rând, între acestea se află navele de patrulare Proiect 22160. Prima navă din această serie, Vasili Bykov, se află în serviciul de luptă de la sfârșitul anului 2018. Astăzi, nava este cel mai modern reprezentant al Forțelor Navale, fiind dotată cu tehnologii unice.

 

Armamente la bord

 

Artileria navelor de patrulare Proiect 22160 este reprezentată de un tun automat calibru 76 mm. În arsenalul navei se află rachete de croazieră Kalibr, iar în perspectivă vor putea fi instalate rachete antinavă H-35, în sistemul de containere. Pe lângă acestea, navele de patrulare dispun de complexe de rachete antiaeriene Redut și Pantsir-M. Modulul cu acestea poate fi livrat cu cargourile sau cu avioanele în orice loc al Oceanului Planetar și instalat la bord în câteva ore.

Nava mică purtătoare de rachete Odintsovo, care va testa, de asemenea, noi categorii de armamente la Flota de Nord, este a treia navă Proiect 22800, din clasa Karakurt. Deși nu are dimensiuni prea mari, având un deplasament de numai 800 de tone, nava dispune de un arsenal impresionant. Aceasta poate avea la bord rachete de croazieră Kalibr, o instalație de artilerie AK-176MA, cu calibrul 76,2 milimetri, iar în caz de necesitate poate fi dotată cu rachete antinavă Onyks. Navele din cadrul Proiectului 22800 au fost construite cu utilizarea tehnologiei expunerii reduse pentru radare și sunt dotate cu complexe moderne de conducere a luptei, de descoperire, de indicare a țintelor și de comunicații.

Nava mică purtătoare de rachete Zeleny Dol face parte din Proiectul 21631, clasa Buyan-M. Navele de acest tip au un deplasament de 850 de tone și sunt destinate pentru distrugerea țintelor navale și a zonelor de litoral. La bordul navelor se află o instalație de lansare cu opt celule pentru rachetele de croazieră Kalibr sau rachetele antinavă Onyks, precum și armamente de artilerie. În plus, aceste nave de dimensiuni reduse sunt echipate cu echipamente impresionante de cercetare și, dacă este necesar, pot fi incluse în așa-numitele sisteme de cercetare și asalt sau de cercetare și foc.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel