Complexele moderne, cu o mobilitate crescută, care sunt capabile să distrugă aviația și rachetele balistice, vor întări apărarea antiaeriană din sudul țării. Potrivit experților militari ruși, dislocarea complexelor S-350 în regiune este motivată de considerente geopolitice: teritoriul respectiv este supus, simultan, unor amenințări venite din mai multe direcții.
Complexele de rachete antiaeriene Vityaz vor începe să fie livrate Trupelor Regiunii Militare Sud încă de anul viitor. Surse din mediul militar au declarat pentru cotidianul Izvestia că oficialii militari decid acum ce unitate de apărare antiaeriană va fi dotată cu aceste complexe.
S-350 vor înlocui S-300PS
Potrivit fostului comandant al Trupelor de Rachete Antiaeriene din cadrul Forțelor Aeriene ale Federației Ruse, general locotenent Aleksandr Gorkov, noile complexe S-350 vor înlocui sistemele de rachete antiaeriene S-300PS, care și-au epuizat resursele.
“Complexele Vityaz au fost dezvoltate încă de la început pentru înlocuirea sistemelor S-300 cu indexul PS. Acestea, spre deosebire de sistemele anterioare, dispun de un număr crescut de rachete antiaeriene, de o bătaie sporită și de o rezistență mare la zgomot. Complexele sunt destinate pentru respingerea atacurilor masive din aer. S-350 este mai apropiat de sistemele cu rază medie de acțiune, dar, în același timp, poate acoperi anumite obiective deosebit de importante: baze militare, orașe mari sau centrale nucleare. Unul dintre avantajele sale principale constă în mobilitatea foarte mare, care permite redislocarea rapidă pe direcția necesară. S-350 poate lucra în mod autonom sau în compunerea grupărilor de apărare antiaeriană”, a precizat Gorkov pentru Izvestia.
După cum a precizat anterior comandantul Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Sud, Nikolai Gostev, această mare unitate operativă este lider în ceea ce privește dotarea cu armamente noi. Apărarea antiaeriană a Regiunii Militare Sud primește cu prioritate noi categorii de tehnică modernă. Astfel, la sfârșitul anului trecut, procentul de înzestrare cu avioane noi și modernizate, elicoptere și mijloace de apărare antiaeriană era de 80%.
Atenție specială pentru Crimeea
O atenție specială a fost acordată reînzestrării structurilor de apărare antiaeriană din Crimeea. Începând din anul 2014, în peninsulă au fost dislocate cel puțin patru divizioane de rachete antiaeriene S-400. Acestea sunt acoperite în mod direct de baterii mobile Pantsir-S.
În sudul Federației Ruse este în curs de modernizare nu numai Armata 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană. După cum a scris anterior Izvestia, una dintre brigăzile de apărare antiaeriană ale Forțelor Terestre din Regiunea Militară Sud este dotată cu “roboții antiaerieni”, adică noile complexe Buk-M3. Cu o bătaie ușor mai scurtă și performanță de foc mai redusă în comparație cu S-350, acestea dispun de o mobilitate sporită, securitate și imunitate la zgomot.
Despre S-350 Vityaz
O particularitate a complexelor Vityaz, care sunt montate pe șasiuri cu roți, este reprezentată de mobilitatea crescută. Acestea pot fi desfășurate în poziție de luptă în mai puțin de cinci minute. În același timp, instalațiile de lansare, radarele și punctul de conducere pot fi amplasate la distanțe de câțiva kilometri între ele. Legătura dintre acestea este asigurată prin canale sigure de comunicații. Aparatura complexelor poate fi interconenctată cu cea a unităților dotate cu S-400 și Pantsir.
Bătaia maximă a complexelor S-350 împotriva țintelor aeriene este de 120 de kilometri.
Noutatea principală a complexelor Vityaz este reprezentată de noile rachete. În completul de luptă al acestora se află mai multe tipuri de muniții, inclusiv racheta 9M96E2, cu cap activ de autodirijare. După lansare, racheta descoperă ținta în mod independent și se îndreaptă către aceasta fără ajutorul radarului. Acest fapt permite lovirea simultană a mai multor obiective, precum și distrugerea rachetelor de croazieră dincolo de vizibilitatea radio.
În compunerea unui divizion S-350 intră 12 instalații de lansare, cu 12 rachete fiecare. Adică, numărul de rachete ce pot fi lansate la o salvă este de 144 de unități. Radarul complexului permite descoperirea țintelor la o distanță de până la 250 de kilometri și escortarea simultană a câtorva zeci dintre acestea.
Dezvoltarea complexului de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune S-350 Vityaz a început în anul 2007. Peste șase ani, primul prototip a fost prezentat la salonul de aviație MAKS-2013. În același timp, au început testele în poligon. În aprilie 2019, s-a anunțat încheierea testelor și începerea producției în serie.
Primul complet de complexe Vityaz a fost predat Ministerului Apărării în decembrie anul trecut, în cadrul unei ceremonii desfășurate în poligonul Kapustin Yar. Potrivit precizărilor reprezentanților departamentului militar, acesta a intrat în dotarea Centrului de Instrucție al Trupelor de Rachete Antiaeriene din Regiunea Leningrad.
După cum s-a anunțat anterior, programul de stat pentru înzestrare prevede livrarea la trupe a 12 divizioane de rachete antiaeriene S-350 până în anul 2027. În luna iunie, Ministerul rus al Apărării și compania Almaz-Antey au încheiat un contract pentru producerea, până în anul 2023, a patru complete de rachete antiaeriene Vityaz.
Comentariul autorului: Probabil, noile complexe de rachete antiaeriene S-350 vor fi introduse în dotarea Regimentului 1536 Rachete Antiaeriene - Rostov pe Don aparținând Diviziei 51 Apărare Antiaeriană a Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană - Rostov pe Don. În prezent, în compunerea acestuia se află trei divizioane de rachete antiaeriene S-300PM (24 de instalații de lansare).
Potrivit planurilor anunțate de reprezentanții militari ruși, cu cele 12 divizioane de rachete antiaeriene S-350 vor fi dotate cinci regimente de rachete antiaeriene. Acest lucru înseamnă că unele regimente vor avea trei divizioane, iar altele două divizioane.
Este foarte posibil ca fiecare din cele patru Regiuni Militare (Vest, Sud, Centru și Est), precum și Flota de Nord, care de la 01 ianuarie 2021 va avea statut de regiune militară, să primească în dotare câte un regiment de rachete antiaeriene S-350 Vityaz.
În ceea ce privește aducerea noilor complexe de rachete antiaeriene cu prioritate în Regiunea Mării Negre, trebuie spus faptul că acestea vor contribui la întărirea semnificativă a apărării spațiului aerian din această zonă. Cu toate că, în regiune sunt dislocate deja șapte divizioane de rachete antiaeriene S-400 și trei sau patru divizioane Pantsir-S. La acestea trebuie adăugate complexele de rachete antiaeriene din înzestrarea structurilor Forțelor Terestre, inclusiv brigada dotată cu noile complexe Buk-M3, precum și mijloacele de apărare antiaeriană de pe navele de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră și Flotilei din Marea Caspică.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News