Complexele sunt capabile să distrugă ținte cu o precizie de lunetist și, în același timp, sunt invulnerabile pentru sistemele actuale de apărare antiaeriană și antirachetă. Experții militari ruși consideră că întrebuințarea comună a mai multor tipuri de rachete crește în mod semnificativ posibilitățile trupelor în timpul distrugerii grupărilor de forțe ale adversarului.
Sistemele întrunite
Surse din cadrul Ministerului rus al Apărării au declarat pentru cotidianul Izvestia că sistemul de conducere a artileriei, care a fost testat în timpul exercițiului din poligonul Kapustin Yar, va deveni parte a Sistemului unic de conducere a trupelor, care, în prezent, se află în etapa de dezvoltare și implementare. Cu ajutorul acestuia, Trupele de Rachete și Artilerie vor putea să distrugă, în mod sigur și rapid, orice țintă pe o rază de 500 de kilometri.
Potrivit opiniilor militarilor, noul sistem automatizat de conducere (ASU) va transforma Trupele de Rachete și Artilerie într-un sistem de cercetare și foc. Cu ajutorul dronelor și radarelor, acesta este capabil să descopere țintele în mod independent și să găsească soluții operative pentru distrugerea acestora. În același timp, va selecta armamentele optime și rachetele, cu care vor fi efectuate atacurile. De la descoperirea țintei și până la distrugerea acesteia vor trece numai câteva minute.
În timpul exercițiului, un divizion de rachete Iskander al Regiunii Militare Est a lucrat în comun cu lansatoare de proiectile reactive Tornado-S din compunerea Regiunii Militare Sud. Indicarea țintelor pentru punctele de comandă ale acestora a fost asigurată, în timp real, de aparate de zbor fără pilot de tip Orlan-10.
În prezent, sistemul funcționează cu intervenția umană. Însă, în perspectivă, acesta va primi elemente de inteligență artificială. Atunci, ASU va selecta singur mijloacele de ditrugere și va repartiza țintele pentru rachete, fără intervenția omului.
Expertul militar Viktor Murakhovsky a declarat pentru Izvestia că Iskander și Tornado-S fac parte din sistemul de cercetare și foc al Forțelor Terestre.
“Iskander are o bătaie mai mare, dar există o serie de condiții ale situației operativ-tactice, atunci când este necesar să execute atacuri comune împotriva țintelor grupate. În același timp, Iskander poate efectua o manevră pseudo-aleatorie pe o traiectorie, fapt ce exclude interceptarea unei rachete de către sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă”, a apus expertul.
Potrivit declarațiilor lui Murakhovsky, Tornado-S reprezintă o versiune mult mai avansată a complexului rusesc cu rază lungă de acțiune Smerci. Acesta este un mijloc de foc mult mai puternic pentru distrugerea tehnicii militare a adversarului, statelor majore, nodurilor de comunicații și a obiectivelor de infrastructură.
“Bătaia sa este mai mică decât cea a complexului Iskander, dar avantajul său constă în distrugerea cu o salvă a țintelor de pe o întreagă zonă. Acest lucru înseamnă că adversarul nu poate efectua manevre și să iasă de sub atac. La Tornado-S există muniții moderne, cu corecția traiectoriei. Acesta asigură livrarea precisă a muniției în raionul țintelor. Combinarea loviturilor precise și puternice ale racheta cvasi-balistice 9M723 de la complexul Iskander, cu lansatoarele multiple de proiectile reactive Tornado-S face posibilă suprimarea sigură a grupării adversarului”, a menționat expertul.
Despre complexul Tornado
La sfârșitul lunii iulie, șeful Rostekh, Serghei Chemezov, a declarat că pentru lansatorarele multiple de proiectile reactive Tornado-S au fost dezvoltate două noi muniții dirijate, cu bătaie de peste 100 de kilometri. Cu ajutorul acestora, instalația de lansare poate să distrugă, concomitent, cu o singură salvă, mai multe ținte, aflate la distanțe de mai mulți kilometri una de alta. Potrivit declarațiilor șefului corporației de stat, în comparație cu lansatorul de proiectile reactive Smerci, precizia la Tornado-S a crescut de 15-20 de ori, ceea ce face posibilă întrebuințarea acestuia chiar și împotriva țintelor de dimensiuni reduse.
Noul complex Tornado-S include o instalație de lansare modernizată, dotată cu un sistem automatizat de conducere a focului, care întrebuințează muniții noi cu corecție și nedirijate, cu bătaie crescută.
Datorită sistemului de navigație de mare precizie Glonass de la bord, mașina își cunoaște în permanență coordonatele. Acest lucru permite computerului să calculeze toți parametrii necesari pentru distrugerea țintei. Aparatura de comunicații permite obținerea de la statul major a datelor despre situația meteo și despre mijloacele de apărare antiaeriană și antirachetă ale adversarului. Toate aceste lucruri sunt luate în considerare și la planificarea unei salve.
După modernizare, o singură mașină este în măsură să îndeplinească misiuni care erau alocate anterior unui întreg divizion de lansatoare cu muniție nedirijată.
Complexul Tornado-S a fost dezvoltat de Asociația științifică și de producție Splav A.N. Ganichev . Primul complet de nivel brigadă a intrat în dotarea trupelor ruse în cursul anului trecut. În luna iunie 2020, complexul a fost prezentat, pentru prima dată, publicului, la parada militară de la Moscova.
Partea exterioară a noilor mașini nu este foarte diferită de cea a predecesorilor săi. Acestea întrebuințează același șasiu cu 12 șine ca la Smerci. Elementul de noutate îl reprezintă antenele echipamentelor de comunicații, care fac posibilă combinarea lor într-un sistem unic cu Iskander și alte categorii de tehnică de artilerie.
Complexul Iskander
În luna noiembrie anul trecut, Ministerul rus al Apărării a finalizat reînzestrarea tuturor brigăzilor de rachete dotate cu complexele vechi Tochka-U cu noile complexe operativ-tactice Iskander-M. Începând din anul 2010, trupele au primit 13 complete de nivel brigadă de tehnică nouă.
Noile brigăzi ale Trupelor de Rachete și Artilerie au de două ori mai multe rachete, gata de start. În plus, acestea nu mai sunt dotate numai cu rachete aerobalistice, ci și cu rachete de croazieră. Cadrele prezentate de la diverse exerciții au demonstrat întrebuințarea ambelor variante de muniții.
Spre deosebire de vechile Tochka, noile rachete au posibilitatea de manevrare pe traiectorie. Rachetele au fost dezvoltate cu întrebuințarea tehnologiilor de reducere a expunerii pentru radare. În acest fel, acestea sunt foarte greu de descoperit de către radarele adversarului. Toate aceste lucruri, îngreunează în mod semnificativ posibilitățile adversarului de a se apăra împotriva unui atac cu astfel de rachete.
Potrivit evaluărilor experților atât autohtoni, cât și străini, atacurile combinate cu rachete aerobalistice și de croazieră ale complexelor Iskander nu pot fi respinse de mijloacele actuale ale apărării antirachetă.
Spre deosebire de Tornado, complexele Iskander au posibilitatea să distrugă cu precizie nu numai obiectele staționare, ci și pe cele aflate în mișcare. Începând din acest an, complexele de rachete Iskander ale Regiunii Militare Sud, au desfășurat și activități de distrugere a unor ținte navale și de coastă, pentru zădărnicirea debarcării desantului pe litoralul Federației Ruse.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News