Faza a doua a exercițiilor NATO din Europa debutează cu BALTOPS 2024

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

După ce din ianuarie și până în mai trupele NATO au desfășurat cel mai amplu set de exerciții din istorie de apărare a Europei - Steadfast Defender 24, forțele Alianței încep, cu BALTOPS 2024, o nouă serie de exerciții de același calibru.

„Cea de-a 53-a ediție a Operațiilor Baltice 2024 (BALTOPS 2024), exercițiul maritim principal al NATO în regiunea Baltică, se va desfășura între 7 și 20 iunie”, a anunțat Comandamentul Aerian Aliat, într-un comunicat de presă.

Exercițiul înregistrează una dintre cele mai mari participări din istoria sa, aducând împreună peste 9.000 de militari și patru grupuri de luptă amfibie.

În acest an la BALTOPS sunt prezente peste 50 de nave, peste 85 de aeronave și aproximativ 9.000 de militari din 19 țări membre NATO. Cu patru Grupuri de Luptă Amfibie, la care s-au alăturat și grupări operative multinaționale, BALTOPS permite formarea celei mai mari coaliții de forțe amfibii prezente în Marea Baltică, precum și a celei mai mari coaliții de forțe contramină a NATO.

Pe lângă forțele tradiționale prezente an de an la exercițiu, SUA aduc, în premieră, la BALTOPS forțe atribuite teatrului din Pacific.

„Anul acesta vor fi prezente active navale atribuite Comandamentului Indo-Pacific al SUA (INDOPACOM) - pentru prima dată în istoria recentă un activ legat de teatrul din Pacific participă în zona de operații europeană a Marinei Statelor Unite”, se menționează în comunicat, fără însă a preciza ce activ participă.

Potrivit celui mai cunoscut thin tank american specializat în probleme de marină militară – USNI, la exercițiul BALTOPS va participa nava de asalt amfibie USS Wasp (LHD-1) cu un deplasament de 41.000 de tone. Între 2018 și 2020 nava a fost prezentă în zona de responsabilitate a INDOPACOM, având la bord avioane stealth F-35B, marcând prima desfășurare operațională a modelului ”B” al F-35.

USS Wasp este însoțită de Unitatea 24 Expediționară a Infanterie Marine americane (24 MEU) ale cărei efective, la pace, sunt de aproximativ 2.500 de militari. Potrivit USNI, 24 MEU este desfășurată la BALTOPS cu nava doc-amfibie USS New York (LPD-21) cu un deplasament de aproape 25.000 de tone, care a intrat în Marea Baltică pe 2 iunie.

Pe lângă grupul amfibie american, la BALTOPS vor fi prezente portelicopterul francez Mistral și nava amfibie spaniolă Juan Carlos.

Cele două grupuri amfibie s-au pregătit împreună pentru ”o secvență majoră în Marea Baltică, la exercițiul Baltops. Portelicopterul amfibiu (PHA) Mistral având la bord Regimentul 3 Infanterie Marină (RIMa) și portavionul spaniol Juan Carlos s-au antrenat împreună săptămâna trecută în Golful Quiberon, a anunțat Ministerul francez al Apărării, pe 3 iunie, în comunicatul privind activitățile operative curente în care sunt implicate forțele sale.

Potrivit actualei componențe a forțelor desfășurate, BALTOPS 24 prefigurează o abordare mai totală și mai integrată de cât cele anterioare, transmițând un mesaj puternic potențialilor adversari dar și de încredere națiunilor NATO.

„BALTOPS 24 este o demonstrație a agilității aliaților NATO într-un mediu de securitate dinamic prin practicarea operațiilor multi-domeniu pentru a menține o regiune baltică stabilă”, a declarat mareșalul aerului Johnny Stringer, comandant adjunct al Comandamentului Aerian Aliat NATO de la Ramstein, Germania. „Această abordare integrată a securității în Marea Baltică transmite un mesaj puternic potențialilor adversari, descurajează agresiunea, sporește stabilitatea și asigură națiunile NATO și populațiile acestora”, a adăugat el.

Participarea la BALTOPS a crescut de la an la an, NATO conștientizând tot mai mult valoarea mare de descurajare și de asigurare pe care o reprezintă direcția strategică a Mării Baltice.

- În 2023, au participat 20 de țări, 50 de nave, peste 45 de avioane și 6.000 de militari.

- În 2022, anul invadării Ucrainei, au fost 47 de nave, 89 de avioane și 7.000 de militari.

- În 2021, anul celei de-a 50-a ediții a BALTOPS, au fost 18 națiuni (două partenere), cu aproximativ 40 de nave, 60 de avioane și 4.000 militari.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel