Fața reală a „celei mai puternice armate din lume”. Soldații Ucrainei, despre atacul Rusiei: „Am fost invadați de oameni fără adăpost”

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Tehnică militară rusă distrusă în timpul invaziei din Ucraina. Sursă foto: DefenceView
Tehnică militară rusă distrusă în timpul invaziei din Ucraina. Sursă foto: DefenceView

„Am fost invadați de niște oameni fără adăpost”, declară militarii ucraineni, surprinși de nivelul mizerabil al echipamentului „celei mai puternice armate din lume”, titrează publicația ucraineană Dumskaya din Odessa, pe 8 martie, într-un articol.

Potrivit acestora, echipamentul soldaților ruși este, în cel mai bun caz, la nivelul anilor 1980-1990 și nu diferă prea mult de armata ucraineană de acum zece ani.

Printre dovezile arătate de militarii ucraineni sunt rații de hrană expirate de șapte ani, găsite asupra trupelor ruse, veste antiglonț foarte grele uzate moral cu elemente de protecție din oțel, stații radio individuale de comunicații (walkie-talkie) chinezești de uz civil, total nerecomandate pentru uz militar și altele.

„Da, jucătorii noștri de airsoft sunt mai bine echipați decât ei”, concluzionează un ofițer ucrainean din specialitatea cercetare, căruia publicația Dumskaya nu îi publică numele.

Desigur, în acest plin război, deja cu zeci de mii de victime, și mai ales venind din partea unei părți beligerante, articolul poate părea propagandă. Însă, în război, totul este propagandă, chiar din partea celor mai neutre state din lume. Problema, care se pune de fapt, este dacă aceste informații corespund realității sau cât din ea este realitate.

După 12 zile de război, câteva informații, deosebit de importante, au devenit însă certitudine.

 

Cantitate enormă de tehnică militară pierdută de Rusia în primele zile de război cu Ucraina

 

Forțele ruse au pierdut o cantitate enormă de tancuri, blindate ușoare, avioane și elicoptere, deoarece au folosit generații vechi de tehnică de luptă, de pe vremea războiului rece, cărora li se cunosc foarte bine vulnerabilitățile, iar în primul eșalon de luptă au introdus și recruți fără experiență, insuficient pregătiți psihic, tactic și tehnic. Fotografiile și înregistrările cu tehnică rusească distrusă, prezentate de civilii ucraineni, fără experiență propagandistică, sunt perfect autentice.

Înaintarea trupelor ruse este de 12 zile blocată la Cernigov, Harkov și Mariupol, forțele ruse trecând la bombardarea efectivă a obiectivelor civile din orașele respective.

După doar trei zile de confruntări intense, regiunea Nikolaev a devenit un adevărat cimitir de tehnică militară rusă. Se prefigurează că și aici forțele ruse vor trece la distrugerea sistematică a orașului Nikolaev prin bombardamente de la mare distanță cu artileria și atacuri aeriene pe timp de noapte.

Forțele Navale ruse nu au reușit să debarce trupele în regiunea Odessa, care reprezintă un obiectiv foarte important pentru reușita invaziei.

Din toate aceste evoluții militare se pot trage câteva concluzii minime.

 

E pregătită oare Armata Rusiei pentru un război de secol 21?

 

Armata rusă nu este echipată pentru un război de secol 21, decât în mică măsură. Nu a reușit să neutralizeze cu lovituri de rachete, obiectivele ucrainene de apărare antiaeriană, ceea ce ridică mari semne de întrebare asupra preciziei acestor rachete sau/și despre calitatea informațiilor pe care le-a avut privind aceste obiective.

Planificatorii ruși au apreciat eronat capacitatea de luptă de forțelor armate ucrainene, atât ca înzestrare și pregătire, cât și ca determinare. De altfel, se pare că Kremlinul a început deja să caute vinovați pentru eșecul războiului fulger, iar vina s-ar îndrepta către serviciile de informații, care ar fi cheltuit sume record de bani pentru infiltrarea structurilor se securitate și apărare ucrainene.

Rusia nu este pregătită economic pentru un război de uzură și de aceea încearcă să distrugă rapid și brutal orice rezistență. În aceste condiții, având în vedere formidabila rezistență ucraineană în bastioanele Cernigov, Harkov și Mariupol, se pune întrebarea, dacă forțele ruse vor folosi arme interzise cu efecte distructive în masă a populației, cum ar fi bombele termobarice.

Și chiar dacă nu vor face asta, bombardamentele masive asupra localităților, prin care se ucide populația civilă și se distrug sistematic locuințele și facilitățile publice, echivalează tot cu arme de distrugere în masă, iar convențiile internaționale privind războiul ar trebui reconsiderate.

Toate aceste evoluții au un numitor comun – războiul informațiilor, pe care se pare că Rusia l-a pierdut. Posibil, șeful Serviciului de Informații Externe rus, Serghei Narîșkin, să fi știut acest lucru sau să-l fi intuit, de unde și ezitarea sa privind invadarea Ucrainei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel