În cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, de vinerea trecută, difuzată săptămânal de DC News TV, analistul H.D. Hartmann spune că, analizând bugetul, nu vor fi dislocate trupe suplimentare americane în țara nostră sau în Polonia. Vor fi însă în Grecia.
„Bugetul de apărare al Statelor Unite ale Americii nu include niciun ban pentru dislocarea de trupe în România și Polonia în 2022. Bugetul se discută în aceste zile în Camera Reprezentanților și în Senat. Deci un asemenea proiect l-am putea lua în calcul în 2023-2024, foarte greu de realizat pentru că atunci vor fi alegeri în trei state est europene, dar și în Statele Unite ale Americii”, precizează Hartmann.
Analistul a explicat că transferul de trupe în Grecia, care nu era nici el în discuție, a fost aprobat pe buget suplimentar.
Bugetul Pentagonului include însă investiții masive la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la Câmpia Turzii.
La Summitul NATO care urmează România trebuie să discute foarte serios de rolul Mării Negre
În acest context H.D. Hartmann precizează că se poate observa o acordare mai mare a importanței de către SUA în regiunea Mării Mediterane și zonei baltice. Nu mai vorbim de Indo-Pacific care a devenit obiectivul principal al Washingtonului. Astfel, în preajma Summitului NATO care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, diplomația românească, în opinia analistului, va trebui să pună pe masă importanța regiunii Mării Negre în discuțiile cu partea americană.
„Aștept de la diplomația românească, de la experiența președintelui Klaus Iohannis, a relațiilor sale occidentale la Casa Albă sau la Berlin, ca la acest summit NATO care urmează să avem o discuție foarte serioasă despre rolul Mării Negre și, așa cum a spus și la B9, să propună creșterea importanței rolului Mării Negre”, a mai adăugat Hartmann.
SUA nu pleacă din România. Bucureștiul trebuie doar să știe să maximizeze partineriatul cu americanii
În ceea ce privește întrevederea pe care Joe Biden și Vladimir Putin o vor avea în această lună în Elveția, după Summitul G7 și Summitul NATO, analistul e de părere că există posibilitatea ca Biden să meargă cu o singură voce a Occidentului și să reitereze poziția împotriva agresivității ruse și a încălcării fundamentale ale drepturilor omului de către regimul lui Putin, fie există posibilitatea de care analistul se teme ca SUA și Rusia să facă un „schimb de securitate”. În acest context Rusia nu ar interveni în anumite domenii ale disputelor dintre China și SUA, în timp ce americanii ar evita o militarizare mai mare a flancului estic, fapt ce ar fi în defavoarea României.
În concluzie, Hartmann a subliniat că „SUA nu pleacă din România”, indiferent de scenarii.
„În niciun caz SUA nu pleacă din România! România trebuie doar să știe clar unde sunt nuanțele pentru a maximiza parteneriatul fundamental de securitate al Bucureștiului cu Washingtonul”, a conchis analistul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News