Dacă Ucraina nu reuşeşte să obţină superioritatea aeriană, Rusia ar putea câștiga războiul: Un grup de general americani recomandă o schimbare de strategie

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Pentru a ieși din impasul războiului, Ucraina are nevoie de o aviație eficientă, precum și de o pregătire de luptă care să-i permită să fie utilizată în mod decisiv. Această declarație a fost făcută de generalul în retragere din Forțele Aeriene ale SUA, David A. Deptula, în timpul unei reuniuni a generalilor americani dedicată unui raport privind posibilele modalități de consolidare a poziției Ucrainei în contracararea războiului rusesc.

Raportul afirmă: "Există o nevoie absolută de superioritate aeriană pentru a obține o victorie decisivă în război".

În plus, autorii raportului consideră că Rusia a obținut un avantaj datorită restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de SUA. Generalul Deptula însuși a vizitat recent Ucraina pentru a consilia conducerea militară cu privire la implementarea unei noi strategii miliare, în special prin prisma aviației.

,,O abordare bazată în mare parte pe terestru a dus la o luptă brutală de uzură - o luptă în care Rusia are avantajul numeric", menţionează Institutul Mitchell pentru Studii Aerospațiale, care a reunit grupul de generalii americani in data de 2 iulie.

În schimb, participanții la reuniune au fost convinși că forțele aeriene ar putea oferi Ucrainei avantajul de care are nevoie pentru a-i învinge pe ruși, pentru a străpunge liniile de front ale acestora și pentru a schimba cursul războiului.

 

Forțele Aeriene Ucrainene depind de resurse insuficiente

 

"Este timpul să începem să ne concentrăm pe ceea ce înseamnă victoria, nu doar să evităm înfrângerile zilnice", au solicitat organizatorii reuniunii.

Aceștia au subliniat, de asemenea, că Forțele Aeriene Ucrainene depind de ani de zile de resurse și capacități insuficiente, ceea ce a făcut dificilă obținerea superiorității aeriene dorite.

Fără o astfel de superioritate, afirmă experții militari americani, un război bazat pe uzură va fi câștigat de partea cu mai mult personal combatant și mai multe resurse materiale, adică Rusia.

Autorii raportului au sugerat mai multe modalități prin care Ucraina ar putea desfășura o campanie integrată aeriană și terestră pentru a-și asigura superioritatea aeriană, a-și consolida armata pe câmpul de luptă și a recâștiga teritoriile capturate de Rusia.

Institutul Mitchell susține că este vorba despre "o nouă gândire și propuneri de politici" pentru a răspunde noilor provocări de securitate și forţei aerospațiale ale secolului XXI.

,,Cea mai importantă lecţie în acest moment ține de necesitatea absolută a superiorității aeriene pentru a obține un avantaj militar decisiv", spune generalul Deptula despre raportul pe care l-a coordonat.


Nu oferim Ucrainei tot ce are nevoie pentru a câștiga


Potrivit lui Deptula, restricțiile privind atacurile pe care Ucraina are voie să le efectueze împotriva Rusiei, care au fost parțial atenuate recent, ar trebui ridicate imediat.

,,Nu am asistat niciodată la o echipă de fotbal care să fi câștigat jucând doar în apărare și neavând voie să treacă linia de 50 de yd'' [linia de demarcație din mijlocul terenului în fotbalul american - n.a], a precizat generalul american.

Ucraina, subliniază generalul, are nevoie de sisteme de arme și muniții în cantități suficiente pentru a obține succes strategic în spațiul de luptă și, în special, pentru o abordare integrată a luptei de la sol și din aer.

Poziția privind necesitatea de a ridica restricțiile a fost susținută și de fostul comandant suprem al forțelor aliate din Europa, generalul Philip Breedlove.

În special, acesta a negat afirmația Casei Albe conform căreia Ucrainei i s-a dat tot ce avea nevoie pentru a câștiga:

,,Recent, persoane de la Casa Albă, inclusiv John Kirby, au declarat public că oferim Ucrainei tot ce are nevoie pentru a câștiga. Nu aș putea fi mai de acord cu John. Obișnuia să lucreze cu mine și pentru mine și îl cunosc bine, dar acum adoptă o poziție politică și emite mesaje politice. Nu, nu furnizăm Ucrainei tot ceea ce [are nevoie]", a menționat Breedlove.

Întrebat de un jurnalist ce arme ar putea fi un "panaceu" pentru Ucraina în lupta să împotriva Rusiei, generalul a spus că, în primul rând, ar merita să se ridice orice restricții privind utilizarea armelor deja furnizate.

În acest fel, Ucraina nu ar trebui să aștepte "ca trupele ruse să treacă granița... ca Rusia să înceapă să tragă sau să atace pentru a răspunde".

În opinia sa, armele cu rază mai lungă de acțiune ar ajuta, de asemenea, la lovirea țintelor militare aflate mult în adâncimea Rusiei.

 

Ucraina ar trebui să își schimbe doctrina depășind cadrul istoric sovietic

 

Generalul Breedlove a reiterat, de asemenea, nevoia de avioane de luptă F-16 pentru ca Ucraina să aibă șanse de a obține victoria. În același timp, a spus el, Ucraina ar trebui "să își schimbe doctrina depășind cadrul istoric sovietic care tinde să privească aviația ca pe o extensie a forțelor terestre", iar conducerea Forțelor Aeriene Ucrainene ar trebui să fie inclusă în Statul Major al Forțelor Armate.

,,Pentru a-și asigura superioritatea aeriană la momentul și în locurile pe care le alege, Ucraina trebuie să își schimbe doctrina istorică și să desfășoare o campanie integrată aer-sol. Numai printr-o astfel de integrare, care creează sinergii între operațiile terestre și aeriene, Ucraina poate contribui la consolidarea armatei sale pe câmpul de luptă", se arată în raport.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel