Ultima intrare a unei nave rusești în Marea Mediterană a avut loc pe 24 aprilie, când corveta Soobrazitelnyy (531) a Flotei ruse din Marea Baltică a traversat Strâmtoarea Gibraltar.
Aducerea în regiune a corvetei Soobrazitelnyy din clasa Steregushchiy (Proiect 20380) reprezintă un semn clar al încercării Moscovei de a menține o prezență navală în Marea Mediterană, o misiune din ce în ce mai dificilă din cauza lipsei de baze navale permanente.
Trebuie precizat faptul că Soobrazitelnyy este a doua navă din clasa Steregushchiy și marchează o evoluție semnificativă în comparație cu corvetele anterioare din cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse.
Construită la Șantierul naval nordic din Sankt Petersburg, corveta a intrat în serviciul de luptă în anul 2011 și a introdus mai multe inovații tehnologice, devenind o platformă versatilă, potrivită atât pentru operațiuni de patrulare, cât și pentru apărarea antiaeriană și antisubmarin.
În urmă cu numai câteva zile, respectiv pe 20 aprilie, alte două nave rusești au sosit în portul Alger.
Este vorba despre submarinul B-265 Krasnodar (Proiect 636.3, clasa Kilo) din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră și remorcherul Evgheniy Churov (Proiect 712, clasa Silva), care operează în compunerea Flotei ruse din Marea Baltică.
Conform informațiilor disponibile, se așteaptă ca cele două unități să rămână în port nu mai mult de o săptămână, probabil pentru realimentare și activități de întreținere programate.
În ultimele săptămâni, Krasnodar a cutreierat Marea Mediterană, sperând probabil să folosească portul Tartus din Siria ca bază. Cu toate acestea, speranțele au fost deșarte, deoarece Siria a refuzat până acum accesul în port pentru navele rusești.
Nu este clar dacă submarinul se întoarce în Rusia, respectiv în Marea Baltică, dar se poate trage concluzia că absența unei baze fixe de sprijin în Marea Mediterană limitează sever capacitățile operaționale ale puținelor unități rusești care încă îndeplinesc misiuni în zonă.
După ce fregata Amiral Golovko a Flotei ruse de Nord a părăsit Marea Mediterană pe 18 aprilie, escadra rusă a rămas cu numai cinci nave de luptă și auxiliare.
Pe lângă submarinul Krasnodar și remorcherul Evgheniy Churov din aceasta mai fac parte fregata Amiral Grigorovici, nava de cercetare radioelectronică Viktor Leonov și petrolierul Vyazma.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News