Fără ATACMS ale SUA, surpriza poate fi Marea Britanie. Rachete care să lovească ținte de pe teritoriul Rusiei ar putea ajunge în Ucraina

Darius Muresan |
Data publicării:
Lansarea de rachete dintr-un sistem HIMARS folosit de forțele de apărare ucrainene. Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Lansarea de rachete dintr-un sistem HIMARS folosit de forțele de apărare ucrainene. Foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Ucrainenii cer de foarte mult timp rachete cu rază lungă de acțiune care să poată lovi ținte cât mai îndepărtate în adâncimea frontului. Până în prezent sistemele HIMARS care s-au dovedit a fi cu adevărat cruciale pentru Ucraina, au lovit chirurgical ocupantul rus.

Publicitate

HIMARS folosesc rachete GMLRS avansate care lovesc la o distanță de 80 de kilometri. 

Solicitările Ucrianei de a primit și rachete ATACMS cu rază de 300 de kilometri au fost refuzate în permanență de către Statele Unite ale Americii. 

Americanii și-au motivat decizia prin evitarea escaladării războiului, în contextul în care Washingtonul se teme că Ucraina ar putea folosi rachetele americane pentru a lovi ținte de pe teritoriul Federației Ruse.

Subiectul ATACMS a fost abordat și de președintele Volodimir Zelenski în timpul vizitei istorice de la finalul anului trecut din SUA.

Statele Unite nu iau însă în calcul transferul, doar în cazul în care Rusia ar escalada și mai mult războiul.

 

Marea Britanie nu exclude să trimită Ucrainei rachete care ar putea lovi teritoriul Rusiei

 

2. Obuziere a... (obuziere-as90-de-155-mm-01_36315200.jpeg)

Obuziere autopropulsate britanice AS90

Marea Britanie însă nu pare la fel de ezitantă. 

Londra a vorbit deschis despre posibilitatea de a transfera Ucrainei rachete care să poată lovi inclusiv ținte de pe teritoriul Federației Ruse.

În contextul în care într-o scrisoare oficială Camera Comunelor a Parlamentului britanic a întrebat Downing Street dacă Marea Britanie ia în calcul transferul către Ucraina de rachete cu rază lungă care să lovească obiective militare de pe teritoriul Rusiei, de unde sunt lansate atacuri asupra populației civile, Ministerul Apărării a precizat:

„Marea Britanie va monitoriza atent sprijinul pe care îl acordă Ucrainei și nu exclude posibilitatea de a furniza sisteme de armament cu rază lungă de acțiune pentru a contracara lovirea în masă a civililor și a infrastructurii civile de către Rusia”, arată publicația UK Defence Journal.

Marea Britanie e unul din cei mai importanți susținători ai Ucrainei.

Londra a antrenat în ultimii ani zeci de mii de soldați ucraineni, iar de la începutul invaziei a donat Ucrainei numeroase sisteme de arme performante, de la NLAW și Javelin, până la obuziere M109 și zeci de mii de piese de muniție. 

Nu în ultimul rând, Marea Britanie e prima din Occident care a spart gheața și a anunțat că va trimite 14 tancuri Challanger 2, dar și obuziere AS90 de 155 mm către Ucraina.

Exceptând sprijinul acordat de SUA, Marea Britanie e cel mai important stat care sprijină Ucraina.

CITEȘTE ȘI: SUA explică de ce Ucraina nu va primi încă ATACMS cu rază de 300 km, dar Rusia nu trebuie să deschidă șampania: Bombe JDAM și drone performante ajung pe front

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel