Un scenariu cu adevărat încurajator: Fără ajutorul SUA, Ucraina ar putea menține ritmul actual al războiului până în vară

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ucraineni manipulând obuze de artilerie. Sursa foto: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Militari ucraineni manipulând obuze de artilerie. Sursa foto: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ucraina are suficiente arme pentru a continua luptele în ritmul actual până în vară, fără ajutorul militar al SUA, au precizat actuali și foști oficiali occidentali într-o declarație pentru The Wall Street Journal. Până la vară, Kievul s-ar putea confrunta cu o lipsă de muniție și cu incapacitatea de a utiliza unele dintre cele mai avansate arme.

Celeste Wallander, fost oficial al Pentagonului, a declarat că marile transporturi de arme pe care administrația Joe Biden le-a trimis sau contractat în ultimele sale luni ar trebui să fie suficiente pentru a le permite ucrainenilor să continue să lupte în ritmul actual cel puțin până la jumătatea anului. Unii analiști ucraineni spun că țara lor poate rezista chiar mai mult.

 

Europa se pregătește să încerce să umple golul lăsat de lipsa furnizării de armament american

 

Oficialii europeni au declarat că Uniunea Europeană, Regatul Unit și Norvegia au oferit Ucrainei un ajutor militar de aproximativ 25 de miliarde de dolari americani în 2024 - mai mult decât a făcut Statele Unite în acel an. Continentul și-a sporit semnificativ producția de obuze de artilerie, iar discuțiile sunt în curs de desfășurare pentru a crește ajutorul UE la 30 de miliarde USD în acest an.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, Statele Unite au furnizat aproape 70 de miliarde de dolari americani în ajutor militar, a declarat președintele Zelenski. Institutul Kiel pentru economie mondială afirmă că această sumă este mai mare decât cea a tuturor celorlalți aliați occidentali ai Ucrainei la un loc.

Dar Ucraina și-a construit, de asemenea, o formidabilă industrie a munițiilor, care produce în prezent arme în valoare de 30 de miliarde de dolari pe an, potrivit ministrului industriei strategice al țării, o creștere de șase ori față de anul precedent.

 

Sistemele americane de artileria cu rază lungă de acțiune, imposibil de înlocuit pe termen scurt

 

În prezent, Ucraina construiește sau finanțează aproximativ 55% din echipamentele sale militare. Potrivit unui oficial occidental, SUA furnizează aproximativ 20%, iar Europa 25%.

Cu toate acestea, unele produse americane - inclusiv sistemele avansate de apărare aeriană, rachetele balistice sol-sol, sistemele de navigație și artileria cu rachete cu rază lungă de acțiune - vor fi practic imposibil de înlocuit pe termen scurt. Europa pur și simplu nu produce suficient - sau, în unele cazuri, nu produce deloc.

Oficialii și analiștii spun că, odată ce aceste provizii americane se vor epuiza, capacitatea Ucrainei de a lovi la distanță și de a-și apăra pozițiile va avea de suferit.

„A avea un partener care îți furnizează tehnologii militare de cea mai înaltă calitate este, prin definiție, de neînlocuit în anumite domenii”, a precizat emisarul guvernului ceh pentru reconstrucția Ucrainei, Tomas Kopecny.

Fostul președinte Joe Biden, înainte de a părăsi funcția, a încercat să se asigure că Ucraina poate continua să lupte cât mai mult timp posibil. Administrația sa a trimis arme din stocurile existente ale SUA și a semnat contracte cu industria americană de apărare pentru achiziționarea de muniție, interceptoare de apărare aeriană, vehicule și alte materiale. Aceste livrări vor dura până în 2026.

„Acest lucru a fost în sprijinul a ceea ce am înțeles că va fi strategia viitoarei administrații: să negocieze de pe o poziție de forță și să-i prezinte lui Putin că ucrainenii pot continua să lupte'', potrivit lui Celeste Wallander.

Acum, Donald Trump a răsturnat această presupunere, atacându-l pe Zelenski într-o serie de postări pe rețelele sociale. El l-a acuzat pe președintele ucrainean de declanșarea războiului și l-a numit dictator. Ambele declarații au fost ecoul narațiunii Kremlinului cu privire la liderul ucrainean și la război, care a început când Rusia a invadat țara în 2022.

După declarațiile lui Trump, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat, de asemenea, că Congresul nu are „niciun apetit” pentru o altă lege care să ajute Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel