“În Marea Mediterană, echipajul navei a îndeplinit sarcini ca parte a Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse. De asemenea, marinarii au participat la exercițiul naval bilateral Podul Prieteniei-2025 împreună cu nave de luptă și auxiliare aparținând Forțelor Navale ale Republicii Arabe Egipt”, se arată într-un comunicat de presă al flotei, preluat de agenția Interfax.
Potrivit oficialilor militari ruși, în timpul marșului de instrucție, care a început pe 02 noiembrie 2024 de la baza navală principală a Flotei de Nord - Severomorsk, Amiral Golovko a parcurs aproximativ 29.000 de mile marine.
“Misiunea principală a marșului constă în asigurarea unei prezențe navale în raioanele importante din punct de vedere operațional din zona oceanului îndepărtat”, se mai arată în comunicatul de presă al Flotei de Nord.
Fregata Amiral Golovko este a treia navă Proiect 22350, construită la Șantierul naval nordic din Sankt Petersburg. Conform informațiilor din surse deschise, fregatele Proiectului 22350 sunt concepute pentru a desfășura operațiuni de luptă în zona oceanului îndepărtat, între care: distrugerea navelor de suprafață, a convoaielor și a detașamentelor de desant ale inamicului, căutarea și distrugerea submarinelor și a țintelor terestre ale acestuia, precum și apărarea antiaeriană, antisubmarin și antirachetă a navelor de luptă și auxiliare.
Gruparea navală rusă din Marea Mediterană e departe de “perioada de glorie”
Comentariul autorului:
Prin ieșirea fregatei Amiral Golovko din Marea Mediterană, în compunerea escadrei rusești din regiune mai rămân doar două nave de luptă, respectiv fregata Amiral Grigorovici și submarinul Krasnodar, ambele aparținând Flotei ruse din Marea Neagră. La acestea se adaugă nava de cercetare radioelectronică Viktor Leonov, sosită recent în Marea Mediterană, precum și petrolierul Vyazma și remorcherul Evgheni Churov.
Trebuie menționat faptul că fregata Amiral Golovko este purtătoare de rachete hipersonice Zircon, în timp ce Amiral Grigorovici și Krasnodar pot să întrebuințeze rachete de croazieră Kalibr.
Potrivit unei solicitări a președintelui Vladimir Putin, în compunerea Grupării navale operative din estul Mării Mediterane, care funcționează pe baze permanente din anul 2013, trebuie să se afle cel puțin o platformă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr.
În “perioada de glorie” a grupării, când aceasta includea 10-15 nave de luptă și auxiliare, rușii dispuneau în estul Mării Mediterane de 5-6 nave de suprafață și submarine dotate cu rachete Kalibr.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News