Lansatoarele de rachete s-au dovedit a fi un factor decisiv în războiul din Ucraina, iar M142 HIMARS, fabricat în SUA, a fost principalul actor.
Începând cu mijlocul anului 2022, SUA și aliații săi au furnizat Ucrainei sisteme HIMARS ca parte a pachetelor de ajutor militar, iar aceste sisteme s-au dovedit rapid esențiale în schimbarea peisajului strategic.
Avantajul lor major ține de discreție. În timp ce lansarea aeriană a rachetelor Storm Shadow britanice sau Kinjal rusești e trădată ușor de decolarea aeronavelor, sistemele terestre HIMARS sunt dislocate ”pe tăcute”.
Montat pe un șasiu cu roți 6x6, HIMARS poate fi desfășurat rapid, trage și apoi se relochează - ceea ce îl face un sistem de artilerie cu rază lungă de acțiune extrem de eficient și cu grad foarte ridicat de supraviețuire (rușii au distrus luni de zile doar machete de HIMARS).
Trupele ucrainene au folosit HIMARS pentru a executa lovituri extrem de precise asupra centrelor logistice rusești, depozitelor de muniție și centrelor de comandă. Ce-i drept, după o perioadă în care HIMARS a făcut prăpăd, armata rusă a reușit să bruieze destul de eficient semnalul rachetelor HIMARS.
Pe 11 aprilie 2025, Lockheed Martin Europe a anunțat prin contul oficial X că a reușit să dubleze rata anuală de producție a sistemului de lansatoare M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), ajungând la 96 de vehicule lansatoare pe an.
Platforma poate lansa șase rachete GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) sau o singură rachetă ATACMS (Army Tactical Missile System), cu planuri de tranziție către noul sistem PrSM (Precision Strike Missile) în următorii ani.
Polonia va începe producția locală de rachete pentru Chunmoo
Așa cum relata și DefenseRomania, Hanwha Aerospace din Coreea de Sud a finalizat un contract cu Grupul WB din Polonia pentru producția locală de rachete ghidate pentru sistemul de rachete cu lansare multiplă K239 Chunmoo.
Potrivit unui material al Polskie Radio, acordul va fi semnat astăzi, 15 aprilie, între Hanwha Aerospace și WB Electronics, o subsidiară a WB Group. Contractul acoperă producția internă de rachete ghidate CGR-80 cu o rază de acțiune de 80 de kilometri, concepute special pentru varianta poloneză a sistemului Chunmoo.
Acordul de achiziție a fost semnat în 2022, iar livrarea este programată pentru 2027.
„Dorim să producem prima rachetă de precizie cu rază lungă de acțiune a Poloniei în termen de trei ani”, a declarat WB Group într-o declarație pe platforma de socializare X.
Până în prezent, armata poloneză a comandat 290 de sisteme de rachete Chunmoo K239, care sunt desemnate HOMAR-K în armata poloneză. Aceste sisteme sunt adaptate pentru utilizare pe baza camionului polonez Jelcz P882.57.
Franța propune FLP-T în locul HIMARS. Germania lucrează cu Elbit pentru o versiune europenizată a PULS
Europa nu are un echivalent propriu al HIMARS, iar armatele europene care cumpără sisteme de rachete de artilerie au ales în ultimii ani fie opțiunea din SUA, fie lansatorul PULS de la Elbit Systems din Israel, fie Chunmoo de la Hanwha Aerospace.
Prin planul de cheltuieli pentru apărare pentru perioada 2024-2030, Franța a alocat 663 de milioane de dolari pentru programul de sisteme de rachete de artilerie, numit Frappe Longue Portée Terrestre sau FLP-T, cu scopul de a cumpăra cel puțin 13 sisteme până în 2030 și 26 de sisteme până în 2035.
Pentru a realiza proiectul FLP-T, Direcția Generală pentru Armament (DGA) din Franța lucrează în paralel cu două consorții, unul format din Safran și MBDA, iar celălalt din Thales și ArianeGroup. Fiecare consorțiu va efectua un test de foc cu propriul prototip și va fi aleasă cea mai bună ofertă de capabilitate de lovire tactică cu raza de acțiune de până la 150 de kilometri.
Până la momentul în care proiectul FLP-T se va concretiza, Parisul ar putea opta pentru o soluție de tranziție. Amintim că Franța se află în discuții avansate cu India pentru achiziția unui sistem de rachete multiple. Sistemul indian Pinaka, având o rază de acțiune de până la 90 km, a fost demonstrat unei delegații franceze în India în urmă cu câteva luni și a fost considerat satisfăcător.
În afară de Franța, alte două țări europene aflate în căutarea unor astfel de sisteme sunt Suedia și Norvegia.
România și alte țări europene dețin sisteme moderne de rachete cu lansare multiplă
Armatele europene care cumpără sisteme de rachete de artilerie au ales în ultimii ani fie opțiunea din SUA, fie lansatorul PULS de la Elbit Systems din Israel, fie Chunmoo de la Hanwha Aerospace.
Țările de Jos, Germania, Danemarca și Spania au ales deja PULS, Polonia a achiziționat Chunmoo și HIMARS, în timp ce România, Italia și țările baltice sunt clienți HIMARS.
Între timp, Marea Britanie are în vedere extinderea flotei sale de sisteme de rachete cu lansare multiplă M270.
În privința proiectelor, trebuie spus că Elbit lucrează cu nemții de la KNDS pentru o versiune europenizată a PULS, în timp ce Rheinmetall și Lockheed Martin din Germania și-au unit forțele în 2023 pentru a dezvolta sistemul GMRS.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News