Faimoasa balenă-spion Hvaldimir a fost găsită moartă cu răni provocate probabil prin împușcare

Foto: Shibby Traveler
Foto: Shibby Traveler

Cadavrul faimoasei balene beluga Hvaldimir, care a fost suspectată de spionaj pentru Rusia în urmă cu câțiva ani, a fost găsit cu răni de gloanțe, după cum a anunțat organizația pentru drepturile animalelor OneWhale miercuri, 4 septembrie.

„Am fost cu Hvaldimir în ultimii cinci ani și l-am cunoscut foarte bine. Când i-am văzut cadavrul, mi-am dat seama imediat că a fost ucis de o împușcătură, am văzut chiar și glonțul înfipt în corpul său”, a declarat fondatoarea OneWhale, Regina Haug, adăugând că “va căuta dreptate” pentru mamiferul care trăia de mai mulți ani în apele norvegiene.

OneWhale și NOAH (cel mai mare ONG pentru protecția animalelor din Norvegia) au depus o plângere la poliția norvegiană cerând o anchetă. În plângere se precizează că rănile de glonț au fost confirmate de medici veterinari, biologi și experți în balistică.

 

Nu toți activiștii pentru drepturile animalelor sunt de acord cu versiunea crimei

 

Sebastian Strand, a cărei organizație Marine Mind a urmărit deplasările balenei, fiind de altfel și cea care a i-a descoperit cadavrul, a sugerat precauție la posibilele derapaje în legătură cu uciderea balenei și a subliniat că rănile văzute pe corpul beluga ar putea foarte bine fi cauzate de păsări.

Însă biologul marin norvegian Victoria Piné Vinje a numit versiunea cauzelor naturale de deces ale balenei, susținută de Strand, drept „dezinformare” care „nu merită credibilitate științifică” și care ar putea induce publicul în eroare.

 

Legătura dintre Hvaldimir și Rusia

 

Balena Hvaldimir (nume format prin alipirea termenului norvegian „hval”, care înseamnă balenă, și numele președintelui rus „Vladimir”) a devenit populară în primăvara anului 2019, când a fost văzută pentru prima dată în largul coastei Norvegiei. Balena beluga avea prins pe corp un ham cu inscripția în limba engleză: „Inventar St. Petersburg”. Acest lucru a sugerat că balena a fost antrenată de  Marina Rusă pentru a fi utilizată în scopuri militare, dar a scăpat din incinta de dresare.

Forțele Navale ruse au o tradiție recunoscută în antrenarea mamiferelor subacvatice pentru desfășurarea unor misiuni specifice. Una dintre primele mișcări de la începutul invaziei Ucrainei din 2022 a fost să staționeze delfini antrenați la intrarea în portul Sevastopol, iar din august 2023 și în zona portului Novoozerne din Crimeea.

Cetaceele antrenate sunt considerate eficiente într-o gamă largă de misiuni subacvatice, în special de patrulare și de intervenție împotriva acțiunilor de cercetare-diversiune ale scafandrilor inamici. Acestea pot identifica și semnala cu ușurință orice prezență în zona protejată și pot fi antrenate chiar să se angajeze în luptă directă cu scafandrii considerați ostili.

Cadavrul lui Hvaldimir a fost descoperit pe 31 august 2024. Se estimează că balena avea între 15 și 20 de ani, deși durata medie de viață a balenelor beluga depășește 30 de ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel