Cât timp mai curg HIMARS și Bradley către Ucraina? Kievul trebuie să se grăbească pentru a nu pierde fereastra de oportunitate - 2023

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Vehicule de luptă Bradley
EXCLUSIV
Vehicule de luptă Bradley

Agresiunea rusă în Ucraina a declanșat în rândul statelor europene o reacție sănătoasă, aproape instinctivă, de autoapărare. Evident, în nivelul reacției europenilor nu e uniform, fiind influențat de profunzimea legăturilor economice și ideologice cu Rusia (vezi Ungaria sau Serbia), dar și de poziționarea geografică.

Observăm astfel că statele din prima linie a flancului estic (Polonia și țările baltice) sunt și cele mai radicale în privința răspunsului pe care ar trebui să-l degaje Europa la agresiunea rusă. În opinia acestora, singura variantă care ar proteja continentul european este înfrângerea Rusiei în Ucraina. De partea cealaltă, avem state  precum Franța sau Germania, care sprijină Ucraina, dar consideră că înfrângerea Rusiei nu este o prioritate. 

 

Sprijinul SUA

Răspunsul administrației Biden la agresiunea Rusiei a fost ferm, rapid, dar ”calibrat”, așa cum ar spune unii experți în relații internaționale. De la începutul invaziei ruse, SUA au furnizat Kievului asistență militară în valoare de 32,5 de miliarde de dolari, fără de care Ucraina nu ar fi putut rezista anul trecut.

Totuși, Statele Unite se raportează la situația de securitate din estul Europei, dintr-o perspectivă globală. Washingtonul a semnalat deja că principala amenințare sistemică o reprezintă China, iar Rusia este mai degrabă ”un accident de parcurs”.

Pe măsură ce alegerile din 2024 se apropie, membrii Partidului Republican al SUA încearcă să se opună mai puternic președintelui Biden în chestiunea Ucrainei.

Asistăm la o transformare radicală a discursurilor republicanilor (o oglindă a stării de spirit a unei părți din electoratul american). Astfel, Doctrina Reagan, din anii '80, de „pace prin proiectarea forței”, a fost înlocuită de ideile de sorginte naționalistă precum sloganul „America First”, resuscitat în 2015 de către Donald Trump.

 

Ucraina, în criză de timp

Chiar dacă soluția Trump - președinte SUA ne dă fiori, Partidul Republican mai are câteva voci radicale, capabile să schimbe abordarea Statelor Unite față de războiul din Ucraina.

Expertul în relații internaționale Valentin Naumescu a făcut o scurtă analiză, pentru DefenseRomania, asupra situației politice din Statele Unite și a modului în care Washingtonul vede încheierea conflictului.

Naumescu vorbește despre riscul major pentru toată regiunea Europei de Est, în eventualitatea în care Trump câștigă alegerile.

Fostul președinte nu a făcut niciun secret din faptul că va pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore.

”Se pare că și alți lideri republicani nu ar exclude varianta unui compromis teritorial între Rusia și Ucraina, ca variantă de finalizare a acestui război”, arată Naumescu.

Acesta evidențiază și rolul decisiv al președintelui Biden, ”datorită căruia Ucraina încă rezistă”, perspectivele ca nivelul ajutorului militar american să rămână același pe termen mediu fiind destul de reduse.

”Cred că fereastra de oportunitate pentru Ucraina este acest an - 2023. Dacă e ceva de eliberat sau dacă sunt șanse pentru așa ceva, Ucraina trebuie să se grăbească și să realizeze ceva în următoarele 6-9 luni. La sfârșitul acestui an, ne va fi clar tuturor care vor fi teritoriile care vor rămâne de o parte sau de alta”, conchide Valentin Naumescu.

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel