Fabricile de armament din Ucraina lovite de ruși, relocate în România? Cu capacitățile de producție libere, industria de apărare e tentată de ocazie

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Se spune că războaiele sunt declanșate de politicieni și câștigate de industria de apărare. În contextul în care împotriva Ucrainei de mai bine de un an Federația Rusă a declanșat un război total, industria de apărare din Ucraina se confruntă și ea cu dificultăți de producție.

Armata rusă de ocupație vizează pe lângă obiectivele critice de infrastructură civilă și energetică, și obiective militare ucrainene, precum facilități de producție de armament.

Primul an de război a arătat prin modul uluitor în care cele două părți consumă muniția că producția de muniție din partea industriei de apărare occidentală e un punct slab. Deși multă lume s-ar fi așteptat ca slăbiciunea să fie unitatea politică a Europei în sprijinirea Ucrainei, s-a dovedit că producția în caz de război major ar fi o problemă.

De remarcat că recent președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a propus un program comun european de achiziție de muniție.

Însă până la conectarea industriei de apărare din România la programul european, reprezentanții industriei noastre se arată tentați de relocarea fabricilor de armament din Ucraina pe teritoriul României.

 

Relocarea fabricilor de armament din Ucraina lovite de ruși în România? Industria de apărare spune că are tot ce e necesar pentru a începe producția

 

2. Foto: Гене... (ucraina-munitie_49598600.jpg)

Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

În cadrul ultimei ediții a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, difuzată săptămânal de DefenseRomania, s-a discutat despre industria de apărare și războiul din Ucraina. Viorel Manole, directorul Patromil (Asociația Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară), sub egida căruia se află majoritatea companiilor din industria de apărare, spune că industria e mai mult decât capabilă să acopere o asemenea sarcină, mai ales că printre comenzi cam bate vântul iar liniile de producție sunt libere.

„Noi industria de apărare am solicitat acest lucru. Noi dorim, știm să facem și avem deja niște parteneriate inclusiv de relocări de industrie ucraineană. Spre exemplul Patromil are un acord de colaborare cu asociația similară din Ucraina semnat acum 5 ani. Avem deja canalele”, a precizat Viorel Manole. Întrebat la ce relocări se referă mai exact în condiții de război, directorul Patromil a precizat că la fabricile de armament.

„Relocări la fabricile ucrainene care sunt lovite, chiar și acum putem să facem treaba aceasta, în condiții de război. Pentru că noi nu dăm în brânci de comenzi. Nu avem o problemă cu capacitățile să fie prea pline”, a conchis directorul Patromil, care a adăugat că a discutat problema cu diplomați români, dar și cu Luminița Odobescu, consilier prezidențial pentru afaceri europene.

Mircea Pașscu, fost ministru al Apărării și vicepreședinte al Parlamentului European, a subliniat și el în cadrul emisiunii că există două mari priorități post conflict pe care țara noastră nu are voie să le rateze: Viitoarea arhitectură de securitate și reconstrucția Ucrainei.

„Există două priorități uriașe pentru momentul de după: Arhitectura de securitate în Europa și reconstrucția Ucrainei. Toată lumea începe să se gândească la treaba aceasta, au deja o anumită concepție. Cei care au dat mai multe arme vor avea probabil prioritate la construcție. Așa s-a întâmplat și în Irak”, a amintit profesorul Pașcu.

Emisiunea integrală Industrie și război cu privire la situația industrială în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei

Youtube video image

 

Avantajul Europei de Est în fața marilor industrii de apărare din Vest

 

Viorel Manole a precizat că în contextul războiului din Ucraina marele avantaj al industriilor de apărare din statele din Europa de Est e tipul de armament sovietic pe care Ucraina îl folosește. 

„Dimensiunea geopolitică primează, dar în același timp există și dimensiunea militară. Țări precum Germania sau Franța sunt puternice, dar nu au în fabricație tipurile de muniție care se utilizează azi în Ucraina. Aceste tipuri de muniție se fac în Europa de Est, regiune care e capabilă să reînceapă producția și chiar să furnizeze niște modele modernizate din punct de vedere precizie - lovitură la țintă. Dar racheta și obuzul e cel utilizat, de tip sovietic.

Noi suntem într-o alianță, noi industria de apărare nu facem politică, dar suntem fericiți că în cele din urmă avem și un ambasador al SUA în România. Avem nevoie de toate resursele disponibile în țară și în străinătate”, a conchis directorul Patromil.

El a adăugat că decizii privind producția ori relocarea unor fabrici ucrainene în România rămân până la urmă politice, în ciuda faptului că a dat asigurări că industria de apărare din România ar face față.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel