În așteptarea fabricii de pulberi de la Victoria, industria de apărare ar putea colabora cu Ucraina. Pe lista scurtă: O fabrică de TNT și drone construite la Tecuci

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Angel Tîlvăr, în vizită la companii din industria de apărare din Bacău. Sursă foto: Angel Tîlvăr @OfficialPhoto
EXCLUSIV
Angel Tîlvăr, în vizită la companii din industria de apărare din Bacău. Sursă foto: Angel Tîlvăr @OfficialPhoto

Drone fabricate în România? Un proiect care ar putea fi realizat în colaborare cu companii din Ucraina, ar putea o fabrică de drone la Tecuci, explică Viorel Manole, directorul Patromil. De asemenea, un alt proiect interesant ar putea fi o fabrică de TNT.

Dacă îi ascultăm pe oficiali, România ”s-a implicat consistent”, în elaborarea strategiilor UE, inclusiv cele privind industria de apărare. Cu toate acestea, la peste 2 ani și jumătate de la începerea războiului din Ucraina, țara noastră nu are încă o strategie pentru industria de apărare.

Puținele proiecte românești de succes din ultimele decenii (vezi AEROSTAR Bacău - salvată prin privatizare - sau ProOptica, cu produse livrate în străinătate) sunt private și reprezintă excepția. Regula este subfinanțarea companiilor de stat, iar IMM-urile din domeniu sunt slab susținute.

De asemenea, cele mai multe fabrici au tehnologie de producție uzată moral, iar cea mai amare parte a produselor este la standarde non-NATO. ”Calitatea slabă a produselor este determinată în principal de tehnologiile depășite din punct de vedere tehnic dar și de neglijența în derularea proceselor tehnologice”, o recunosc chiar inițiatorii proiectului de strategie din domeniul apărării.

Proiectul Strategiei se află încă în proces de aprobare la Guvern, iar zilele trecute CSAT a confirmat că ”România este direct interesată ca pe teritoriul național să existe capacități industriale care să poată asigura producerea de tehnică militară modernă”. Așteptăm și decizii concrete în acest sens.

 

Colaborarea cu companiile ucrainene, o oportunitate importantă pentru industria de apărare din România

Aflată în agonie, industria românească de apărare ar putea fi revitalizată de colaborarea cu Ucraina. Aflat în emisiunea Obiectiv Euroatlantic de la DefenseRomania, Directorul PATROMIL Viorel Manole a confirmat dorința companiilor ucrainene de a colabora cu industria românească de apărare.

În următorii ani, cooperarea română-ucraineană la nivelul industriei de apărare va fi un motor important de creștere.

În acest sens, șeful Patromil a precizat că au avut loc discuții între Patromil și Asociația Națională a Industrillor de Apărare Ucrainene (NAUDI) pentru construcția mai multor fabrici în România

”Discutăm (cu NAUDI - n.r.) pentru o fabrică de drone pe care să o avem la Tecuci, în care să folosim fonduri europene, dar și fonduri românești și ucrainene”. Dronele construite la Tecuci vor avea dublă utilizare, putând fi folosite și în aplicații civile, precum agricultura, alături de scopul lor militar sau de protecție a frontierei. 

De asemenea, un alt domeniu de cooperare cu companiile ucrainene ar putea fi cel al vehiculelor blindate 4X4, dar ”cireașa de pe tort” ar urma să fie realizarea în România a unei fabrici de TNT, dezvăluie Viorel Manole.

”Fabrica ucrainenilor de TNT se află pe teritoriul ocupat de Rusia și cererea de TNT pe piața ucraineană, dar nu numai, este imensă. De asemenea, noi avem probleme mari de când Făgărașul nu mai funcționează”, explică directorul Patromil.

Trebuie spus că Fabrica de Pulberi SA din Făgăraș nu mai produce explozibili din 2004. Cifra de afaceri pentru anul 2023 a fost de 9.67 milioane lei, compania fiind practic în moarte clinică, o situație asemănătoare fiind și la alte mari companii deținute de stat. Spre exemplu, Arsenal Reșița (fabrica unde se produceau obuziere și armament de artilerie) a avut în 2023 o cifră de afaceri de 1,18 milioane de lei, în timp ce Pirochim Victoria SA (fabrica de pulberi unde Romarm va construi noua fabrică de pulberi, împreună cu Rheinmetall) a avut o activitate comercială de 370 de mii de lei în  2023.

 

Proiectul fabricii de pulberi cu Rheinmetall va fi realizat la Victoria

Strategia națională pentru industria de apărare are ca unul dintre principalele obiective și revitalizarea capacităților de producție a pulberilor și explozivilor.

Amintim că Comisia Europeană a aprobat alocarea a 47 de milioane de euro pentru construirea unei noi fabrici de pulberi militare în România.

Potrivit Notei de Fundamentare a proiectului de HG, investiția totală care se va realiza la Pirochim Victoria SA se cifrează la aproape 522 de milioane de euro, Rheinmetall având o participație de 51%, restul fiind deținut de statul român, prin Pirochim Victoria SA.

Ministerul Economiei a demarat procedurile pentru deblocarea a 118 milioane de lei, fonduri alocate exproprierilor unor terenuri necesare extinderii perimetrelor în jurul viitoarei Fabrici de Pulberi din orașul Victoria. Fabrica de pulberi se va întinde pe o suprafață de 370 de hectare (de cinci ori mai mult decât actuala Fabrică de Pulberi) și ar urma să fie gata la 2 ani și jumătate după aprobarea Hotărârii de Guvern.

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel