Industria aeronautică sud-coreeană îşi ţine promisiunile faţă de Polonia. Producţia avioanele FA-50PL Fighting Eagle Block 20 se face în ritm alert

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
În imagine, primul prototip al avionului de vânătoare ușor FA-50PL este asamblat pentru Forțele Aeriene Poloneze. Fotografia a fost publicată de Defense24. Fotografia arată fuzelajul avionului de vânătoare în curs de asamblare pe linia de producție a uzin
În imagine, primul prototip al avionului de vânătoare ușor FA-50PL este asamblat pentru Forțele Aeriene Poloneze. Fotografia a fost publicată de Defense24. Fotografia arată fuzelajul avionului de vânătoare în curs de asamblare pe linia de producție a uzinei Korea Aerospace Industries din orașul sud-coreean Sacheon.

Până anul viitor, Polonia așteaptă cu nerăbdare să primească primul său avion ușor de atac FA-50PL Fighting Eagle Block 20, a cărui livrare este programată pentru anul 2025. Liniile de producţie ale companiei Korea Aerospace Industries [KAI] funcționează în ritm alert, fabricând 36 de aeronave în configurația „PL”. Conform informațiilor oferite de diverse publicații poloneze, construcția primelor două aeronave este în plină desfășurare, iar fotografiile recent prezentate din interiorul uzinei KAI sugerează că aceste modele sunt aproape terminare.

În prezent, Polonia operează deja versiunea FA-50GF. Toate datele tehnice cunoscute până în acest moment indică faptul că cele mai noi modele FA-50PL vor suporta cele mai noi versiuni ale rachetelor aer-aer AIM-9 Sidewinder. În prezent se lucrează la caracteristicile tehnice care să permită acestor aeronave să utilizeze și  rachete aer-aer cu rază medie de acțiune AIM-120 AMRAAM.

Avioanele FA-50GF Fighting Eagles, staționate la Baza poloneză 23 de Aviaţie Tactică din Minsk Mazowiecki, sunt utilizate în mod constant pentru instruirea piloților în acest nou model de aeronavă.

În cele din urmă, FA-50PL își propune să îmbunătățească capacitățile de pe câmpul de luptă, servind atât ca o componentă vitală de sprijin pe câmpul de luptă, cât și de apărare a spațiului aerian în cadrul aviației tactice poloneze, formată din FA-50, F-16 și F-35.  Potrivit companiei KAI, FA-50PL Block 20 va fi cel mai avansat model din seria să, datorită progresului actual de proiectare.

Această versiune dispune de radarul de ultimă generație RTX PhantomStrike, de sistemul de afișare pe cască Thales Scorpion și de modulul de ochire Lockheed Martin Sniper cu opțiune de țintire cu laser. În plus, acesta încorporează sistemul Data Link 16, sporindu-i capacitatea de a efectua operațiuni centrate pe rețea. 

FA-50PL Block 20 este un avion de luptă ușor modernizat creat de Korea Aerospace Industries [KAI] în parteneriat cu Lockheed Martin. Adaptată special pentru forțele armate poloneze, această variantă prezintă îmbunătățiri considerabile față de modelele anterioare.

Cu o lungime totală de aproximativ 13,14 metri, FA-50PL Block 20 a fost proiectat ca o aeronava agila care sa fie utilizata in misiuni sprijin alert.

Anvergura aripilor sale este 9,45 metri, oferind o aerodinamică și o stabilitate excelente în diferite scenarii de luptă. Având o înălțime de până la 4,82 metri, acest avion de luptă relativ compact este suficient de compatibil pentru sarcini precum sprijin aerian, recunoaștere și interceptare.

Are o greutate la gol de aproximativ 6.500 kg, în timp ce greutatea să maximă la decolare ajunge la 12.300 kg, fiind incarcat atât arme, cât și combustibil.

FA-50PL Block 20 este propulsat de un motor turbojet General Electric F404-GE-102. Acest motor este esențial pentru performanța aeronavei, construit pentru eficiență și fiabilitate ridicate și se adaptează rapid la condițiile dinamice de luptă. 

Datorită motorului său puternic, FA-50PL poate atinge viteze impresionante de până la 1.837 km/h (1,5 Mach), caracterizându-l ca un avion de luptă supersonic ideal pentru misiuni tactile. 

În condiții normale de luptă, cu o încărcătură internă de combustibil, acesta poate parcurge aproximativ 1 800 km. Raza sa operațională, care include necesitatea de a reveni la bază după misiune, este de aproximativ 555 km, variind în funcție de configurația armamentului și de utilizarea combustibilului. În plus, capacitatea sa de realimentare aeriană îi extinde considerabil raza operațională, poziționându-l bine pentru misiuni de durată mai lungă.

Echipat cu o serie de sisteme care îi sporesc performanțele operaționale, FA-50PL Block 20 se mândrește cu o avionică avansată, cu un radar activ phased array [AESA], un sistem integrat de control al armelor și o suită sofisticată de sisteme de navigație și comunicații. Această configurație robustă permite aeronavei să îndeplinească în mod eficient diverse misiuni, de la operațiuni de luptă aeriană și sprijinirea forțelor terestre la interceptarea țintelor ostile. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel