Proiectul, analizat și de DefenseRomania, menționează că „aeronava fără pilot la bord care trece ilegal frontiera de stat a României și zboară în spațiul aerian național fără autorizare poate fi distrusă, neutralizată sau zborul acesteia poate fi sub control. Măsurile prevăzute la alin. (1) sunt luate cu mijloace adecvate, dintre cele utilizate pentru măsurile prevăzute la art. 16 și art. 22, în raport cu nivelul amenințării, în limitele dreptului internațional aplicabil, după ce au fost luate în considerare toate circumstanțele specifice ale evenimentului și, ținând cont de prioritatea protejării vieții persoanelor, ultima soluție posibilă dispusă fiind distrugerea aeronavei fără pilot la bord care utilizează neautroizat spațiul aerian național.
Imagine dintr-un C-27J Spartan cu un F-16 Fighting Falcon din dotarea României, în timpul unei misiuni de antrenament de interceptare. Foto: DefenseRomania
Practic se echivalează doborârea UAV-urilor cu procedura privind angajarea unei aeronave cu pilot. Iată ce spune legea:
„Împotriva aeronavelor cu pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național pot fi luate următoarele măsuri:
a) stabilirea poziției aeronavei, a legăturii radio și a identității acesteia;
b) transmiterea de la sol a informațiilor și dispozițiilor către pilot/echipajul aeronavei, în vederea utilizării autorizate a spațiului aerian național al României;
c) interceptarea aeronavei care continuă să utilizeze neautorizat spațiul aerian național al României;
d) executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare;
e) executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare
f) executarea focului de nimicire de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață”.
Proiectul urmează să fie înaintat de Guvern către Parlament, votat și promulgat.
Proiectul spune clar că nu doar aviația militară română și sistemele noastre de la sol pot angaja dronele, ci și aliații și partenerii noștri
F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Forțele Aeriene Române
Totodată, proiectul legislativ precizează că UAV-urile vor putea fi doborâte prin măsuri cinetice, „cum sunt detectarea aeronavei fără pilot la bord, preluarea controlului sau neutralizarea prin dezactivarea funcțiilor de comandă/control sau de comunicații”. Adică prin operațiuni de război electronic. Sau prin modalități cinetice, „cum sunt imobilizarea sau distrugerea aeronavei fără pilot la bord”.
„Vehiculul aerian care intră în spațiul aerian național poate fi distruse de mijloace de apărare aeriană, inclusiv cele de apărare aeriana cu baza la suprafață, naționale și/sau aliate ori partenere”, se mai arată în proiectul legislativ.
Amintim că în ultimele săptămâni trei drone rusești au intrat adânc în teritoriul României, fără a putea fi angajate de către sistemele noastre din lipsă de procedură legislativă.
Acest lucru va fi reglat rapid.
Mai mult, ultimele două drone nu au intrat din direcția Ucraina, ci au intrat dinspre Marea Neagră ceea ce arată clar intenția Federației Ruse de a viola spațiul aerian al României și a testa procedurile.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News