F-urile 16 daneze predate Kievului vor avea permisiunea de a lovi ținte militare din Rusia. Ce ar trebui să facă Ucraina - să aștepte mai multe F-16 sau să le folosească imediat?

În fața unui F-16 danez, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alături de premierul danez Mette Frederiksen, în timpul vizitei oficiale din Danemarca. Foto: Biroul Administrației Prezidențiale de la Kiev via Mil.ua
În fața unui F-16 danez, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alături de premierul danez Mette Frederiksen, în timpul vizitei oficiale din Danemarca. Foto: Biroul Administrației Prezidențiale de la Kiev via Mil.ua

Anunț important al al Danemarcei: Ucraina va putea folosi avioanele de luptă F-16 transferate din Danemarca pentru a lovi ținte militare în Rusia. Acest lucru a fost anunțat joi de ministrul danez de externe Lars Lücke Rasmussen. „Face parte din predare”, a notat oficialul.

„Răspunsul scurt este da”, a spus Rasmussen când a fost întrebat dacă Copenhaga ar permite Ucrainei să folosească avioane de luptă F-16 convertite de țara sa pentru a lovi ținte pe pământul rus.

„Nu este o poziție nouă, face parte din transfer. Când am discutat acest lucru cu comisia noastră de afaceri externe din parlamentul danez, am clarificat încă de la început că (folosirea F-16 pentru a lovi ținte militare în Rusia) face parte din autoapărare, pentru a putea ataca instalațiile militare și pe teritoriul agresorului”, a explicat ministrul potrivit Ukrainska Pravda.

Ultima țară care a anunțat că va transfera F-16 în Ucraina este Belgia, care va furniza 30 avioane multirol americane până în 2028. Totuși, potrivit premierului belgian Alexandre De Croo, Ucraina va putea folosi F-16 din Belgia doar pe teritoriul său.

 

Ce ar trebuie să facă Ucraina - Să aștepte mai multe aeronave sau să le folosească imediat pe cele primite?

Evening Standard scria pe 10 mai, citând o „sursă militară”, că Ucraina va primi primele avioane de luptă F-16 „în câteva săptămâni”. Sursa susține că F-16 ar putea ajunge în Ucraina „în iunie-iulie”, dar nu a spus din ce țară vor fi.

Totuși, în prima etapă, Forțele Aeriene ucrainene vor primi doar câteva aeronave F-16, un număr ce pare insuficient pentru a avea un impact pe front.

Totuși, oficialii de la Kiev susțin că orice avion F-16 ajuns în zona frontului va însemna un avantaj pentru Ucraina. „Chiar și două avioane vor putea îndeplini anumite sarcini în spațiul aerian și este cert că aceasta va fi o anumită consolidare. Avem nevoie de o înnoire a flotei noastre sovietice”, declara, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Ilya Yevlash.

El a menționat că avioanele de luptă F-16 vor putea întări spațiul aerian al Ucrainei în ceea ce privește patrulele, vor putea îndeplini și alte sarcini legate de loviturile din prima linie.

Ucraina ar trebui să mai aștepte, cred unii analiști.

Până nu vor fi în Ucraina  20-30 de avioane F-16, nu se vor schimba prea multe, crede analistul militar Tom Cooper, într-o discuție cu jurnaliștii publicației ucrainene NewVoice.

Există ceva de genul „ două școli de gândire” în această problemă. Prima spune că trebuie să lovești cât mai repede posibil, folosind toate armele disponibile.A doua variantă este de a aștepta până când sistemul este disponibil într-un număr suficient pentru a „conta” ( adică, să provoace daune grave inamicului).

În războaie prelungite, precum acesta, aproximativ o treime din aeronave pot fi în mod constant în stare de pregătire pentru luptă sau pot face ieşiri de luptă; o treime este folosită între timp pentru antrenament, iar o treime este supusă întreținerii. În consecință, de exemplu, din 12 aeronave, în medie, ar trebui să vă așteptați ca vor fi 4 (gata de misiuni), iar în cazul a 20,  vor fi aproximativ 9−10 aeronave pregătite de misiune”, precizează Cooper.

Totuși, din cauza situației critice de pe front, e greu de crezut că Ucraina va  aștepta să ajungă mai multe aeronave. ”Cred că ar trebui să ne așteptăm ca decidenții ucraineni să ordone F-16-urilor să intre în luptă de îndată ce minim două dintre ele vor fi disponibile”, este de părere analistul austriac.

 

Pregătirea piloților - efort comun al statelor Aliate

 

O serie de țări occidentale, inclusiv România, s-au alăturat „coaliției F-16” condusă de Danemarca și Țările de Jos, cu scopul de a oferi Kievului pregătire pentru piloți și personal de la sol pe lângă aeronave.

România participă la rândul său, asigurând o parte din instruirea piloților ucraineni de F-16. Pregătirea se realizează în Centrul de instruire de la Baza 86 de lângă Fetești, inaugurat în noiembrie 2023.

Ucraina are și un simulator complet de zbor cu un cockpit real, furnizat de Cehia. Comandantul forțelor aeriene ucrainene Mîkola Oleschuk a anunțat în mai că Republica Cehă a înmânat Ucrainei primul simulator de zbor pentru antrenarea piloților de luptă F-16. Tehnicienii au instalat și sisteme hidraulice pentru ca pilotul să simtă cât mai mult realismul zborului de antrenament.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel