În competiție s-au mai aflat Eurofighter Typhoon, dar britanicii au retras oferta anul trecut, asta după ce francezii de la Dassault Aviation au retras și ei Rafale din „bătălia pentru Canada”.
Potrivit The Aviation Week, care citează publicația canadiană Toronto Star, dar și potrivit CBC News, contractul este estimat la 19 miliarde de dolari.
Sursele citate precizează însă că în competiție au mai rămas doar americanii cu F-35 și suedezii cu Gripen.
F/A-18 Super Hornet nu ar fi îndeplinit cerințele Canadei
Potrivit publicațiilor mai sus amintite, care citează mai multe surse din interiorul Ministerului Apărării de la Ottawa și din industria de apărare, oferta celor de la Boeing, care au propus F/A-18 Super Hornet, a fost descalificată.
Se pare că oferta nu respectat una sau mai multe cerințe ale procesului. Nu se precizează ce anume nu a respectat Boeing, dar știm că Ottawa a pus un mare accent pe componenta de offset în acest contract.
Decizia ar fi fost deja comunicată de canadieni celor de la Boeing pe data de 24 noiembrie. Așadar, în competiție au mai rămas doar cei de la Lockheed Martin, care propun F-35 Lightning II și suedezii de la Saab cu Gripen E/F.
Precizăm că informația nu e încă oficială. Boeing nu a dorit să comenteze și a precizat doar că va avea o reacție după o decizie oficială a guvernului canadian.
Analistul militar David Perry, expert al Canadian Global Affairs Institute, s-a arătat surprins de faptul că Boeing nu a reușit să „bifeze” cerințele guvernului canadian, scriu cei de la CBC.
F-35 vs. Gripen în „bătălia pentru Canada”. Americanii sunt marii favoriți ai „finalei”
„Gurile rele” spun că licitația e făcută în așa fel încât F-35 să câștige competiția. De precizat că în programul Joint Strike Fighter (JSF), prin care e dezvoltat F-35, Canada este și ea implicată. Cu toate că nu a oferit nicio garanție că ar urma să achiziționeze aeronavele, Guvernul de la Ottawa a aprobat în luna mai alocarea a 70,1 milioane USD, ca parte a investiţiei militare pe care Canada o face în programul de dezvoltare a avionului de vânătoare F-35 Lightning II.
Cei de la CBC consideră că în contextul în care F/A-18 Super Hornet a fost „scos din joc”, F-35 e marele favorit în fața Gripen, și datorită faptului că între Canada și SUA există o relație foarte apropiată la nivel politic.
Sursa citată amintește că Suedia nu face parte din NATO și nici din North American Aerospace Defense Command (NORAD) - Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială - lucru care a ridicat mai multe semne de întrebare în Canada.
Potrivit ministrului Apărării al Canadei, țara sa intenționează să achiziționeze 88 de avioane în acest program de înzestrare și intenționează ca livrările să înceapă din 2025.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News