Publicitate
„Northrop Grumman Corporation a livrat racheta de testare Stand-in Attack Weapon (SiAW), în scopul verificării dacă aeronava de lansare o poate transporta și lansa în siguranță”, a precizat compania pe 18 noiembrie.
USAF au atribuit Northrop Grumman un contract de 705 milioane de dolari pentru SiAW în septembrie 2023. Arma ar urma să atingă capabilitatea operațională inițială în 2026, iar până atunci compania va continua dezvoltarea ei, o va integra pe platformă și va finaliza programul de testare de zbor pentru prototipare rapidă și lansare în producție.
Calendarul de operaționalizare a armei este unul agresiv, dar compania a spus că îl poate îndeplini deoarece, SiAW se bazează în mare măsură pe tehnologia din rachetele sale antiradar avansate (AARGM-ER), care preiau rolul de suprimare a apărării antiaeriene îndeplinit anterior de racheta antiradiație de mare viteză (HARM) AGM-88.
Noile rachete de ultimă generație SiAW vor fi integrate pe F-35
Sursă foto: F-35 @official Website
AARGM-ER a fost integrată cu avionul de vânătoare F-35, care va fi și platforma inițială pentru SiAW, F-35 putând transporta două SiAW-uri în interior. Alte platforme care se așteaptă să primească versiuni timpurii ale SiAW includ bombardierul strategic B-21 și avionul tactic de luptă F-15E, potrivit Air&Space Forces Magazine.
Se așteaptă ca SiAW să fie produsă în număr mare și să se afle la bordul majorității platformelor de lovire ale USAF.
Liderii USAF au spus că se așteaptă ca SiAW să fie un program de achiziție la scară largă care implică mii de unități cu actualizări tehnologice frecvente și, probabil, va fi disponibilă pentru export pentru a apropia aliații imediat ce producția va fi una de scară. AARGM-ER, racheta pe care se bazează, este furnizată în Australia, Finlanda, Țările de Jos și Polonia.
Achiziția inițială a Australiei a fost pentru 63 de AARGM-ER, pe care le va desfășura pe avioanele sale de luptă F/A-18. Finlanda a cerut 150 de rachete AARGM-ER (AGM-88G), Țările de Jos – 265, în timp ce Polonia a comandat 360 pentru viitoarele sale avioane F-35.
Detalii tehnice despre noua rachetă SiAW a SUA
Northrop descrie SiAW ca abordând „lacunele de capabilitate create de amenințările din anii 2025+”. Deși este marcată ca o armă „stand-in”, Northrop a spus că arma poate fi lansată „din sanctuar”, adică de la distanțe mari aeronava aflându-se în afara zonelor de angajare ale sistemelor antiaeriene adverse. Raza sa reală de acțiune și viteza nu au fost divulgate, dar se presupune că AARGM-ER este o rachetă cu viteza de 4 Mach și cu o rază de acțiune de 180 de mile (aproximativ 290 km), iar SiAW poate avea performanțe mai bune. AARGM a atins capabilitatea operațională inițială în luna mai 2023 după un al cincilea test de succes al rachetei.
SiAW are în coadă suprafețele de control a zborului și dispune și de alte mijloace care îi asigură caracteristică stealth, potrivit Northrop – compania care fabrică bombardierele B-21 iar în trecut a fabricat celebrele B-2. Racheta are o multitudine de senzori precum și un sistem de navigație inerțial care poate prelua țintirea dacă semnalele de localizare GPS sunt blocate. De asemenea, poate comunica cu alte platforme și arme și poate ataca pe baza coordonatelor de țintire furnizate de o altă platformă.
Imagine concept cu un F-35 lansând o rachetă de ultimă generație aer-sol de tip SiAW. Photo source: Lockheed Martin via AirandSpaceForces.com
Pe lângă suprimarea apărării antiaeriene (SEAD), Northrop a spus că SiAW va fi o armă principală împotriva punctelor de comandă, lansatoarelor de rachete balistice și de croazieră, sistemelor de bruiaj GPS, sistemelor anti-satelit și altor ținte de mare valoare sau a celor care apar pentru puțin timp.
SiAW poate fi considerată prima rachetă aer-sol la nivelul tehnologic al secolului 21. Ea are un grad ridicat de supraviețuire și o certitudine mare de lovire a țintei. Nu este limitată doar la misiuni SEAD, ea putând angaja o gamă mare de ținte de suprafață.
Caracteristicile ei de supraviețuire și de precizie o fac în același timp eficace dar și eficientă economic, deoarece pentru a distruge o țintă este nevoie doar de o rachetă nu de un întreg scenariu de luptă cu momeli și drone care distrag apărarea antiaeriană. În plus, cu o rază de acțiune mărită, SiAW devine în cele din urmă o armă ”standoff” care va putea fi lansată de la mare distanță și de pe avioanele de generația a patra, permițându-le acestora să rămâne în actualitate și în secolul 21.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News