F-35 pentru România din 2030? Până atunci, urmează decizia pentru încă două escadrile de F-16

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Viorel Pană, în cadrul unui interviu acordat săptămâna trecută, a readus în discuție achiziționarea de către țara noastră de aeronave de generația a V-a.

Referirile la România și avioane de generația a V-a au fost făcute de generalul Viorel Pană în cadrul unui reportaj despre escadrila de F-16 a ROAF, realizat de postul de televiziune Antena 3 în colaborare cu postul CNN, în cadrul emisiunii CNN News Hour.

 

F-35 pentru Forțele Aeriene Române, începând din 2030?

 

Discutând despre Escadrila 53 Vânătoare, Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene a anunțat că țara noastră intenționează ca începând din 2030 să se înzestreze cu aeronave de generația a V-a. Totodată, el a dat asigurări că până atunci „capacitatea de apărare de tranziție va fi asigurată de F-16” iar în perioada imediat următoare va fi luată o decizie cu privire la achiziționarea a încă două escadrile.

„România intenţionează să îşi realizeze o capacitate de apărare aeriană, începând cu 2030, cu avioane de generaţia a cincea. Până atunci, această capacitate de apărare de tranziţie va fi asigurată de F-16 avion multirol de generaţia a patra. Escadrila a doua şi a treia sunt în curs de analiză, foarte probabil se va ajunge la nişte decizii în perioada imediat următoare", a spus general Viorel Pană, potrivit reportajului citat.

De precizat că nu e prima oară când se vorbește, ca orizont de timp, de aeronave de generația a V-a pentru țara noastră, în 2030. În 2019, fostul ministru al Apărării de la vremea respectivă, Gabriel Leș, spunea că România se gândește la astfel de aeronave, dar nu se poate face o astfel de achiziție mai devreme de 2028. 

Fără să se specifice, toate privirele se îndreaptă evident către F-35. 

În ceea ce privește F-urile, comandorul Cătălin Micloş, comandantul Escadrilei 53 Vânătoare, spune că doar cei mai buni dintre cei mai buni ajung să piloteze F-16, procesul de selecție fiind unul elaborat.

„Ajung doar cei mai buni dintre cei mai buni. Procesul de selecţie este destul de elaborat, începând de la experienţa de zbor pe care o au anterior, până la un anumit set de insuşiri psihologice în spcial care să le permită adaptarea şi ducerea acțiunilor de luptă cu un avion foarte complicat, din punct de vedere tactic", a precizat comandorul, în cadrul ediției News Hour With CNN.

 

România deține o escadrilă de F-16

 

În 2013 România a semnat un contract pentru livrarea a 12 avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon din Portugalia. Primul lot a fost livrat în 2016 și 2017. Ulterior, România a semnat un nou contract pentru al doilea lot de aeronave F-16, în număr de cinci, tot din Portugalia. 

Astfel, România are 17 avioane F-16, escadrila fiind completă. Toate aceste aeronave sunt second hand, dar au fost amplu modernizate de portughezi iar resursa lor de viață e încă mare. Modernizate de OGMA, aeronavele au configurația M.5.2R. 

Avioanele F-16 vor intra în țară într-o nouă etapă de modernizare, când la Aerostar Bacău acestea vor fi aduse la o configurație superioară, respectiv M.6.X. 

CITEȘTE ȘI: F-16 second hand sau noi? Întrebarea naște discuții aprinse în România. Comparație cu alegerea Bulgariei

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel