F-35 pentru România, dar transparent chiar dacă cifrele vor speria. Gen. Dănilă: Avem încă în sânge să raportăm producția la hectar

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion de generația a V-a de tip F-35 Lightning II al SUA. Foto: U.S. Air Force
EXCLUSIV
Avion de generația a V-a de tip F-35 Lightning II al SUA. Foto: U.S. Air Force

România se află în proces de achiziție a încă două escadrile de F-16 Fighting Falcon, anunțându-și intenția ca ulterior să facă trecerea pe avioane de generația a V-a și să achiziționeze F-35 Lightning II.

În prezent după retragerea avioanelor MiG-21 din serviciu România operează o escadrilă de F-16 Fighting Falcon formată din 17 avioane achiziționate din Portugalia.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

Și prima escadrilă achiziționată din Portugalia și celelalte două care vor veni din Norvegia sunt trecute prin programul Mid-Life Update (MLU) Block 15.

Avioanele F-16 mai au resursă de aproximativ 10 ani și vor trebui să asigure tranziția către F-35 Lightning II. 

Dacă totul decurge conform planului, primele aeronave F-35 ar putea ajunge în dotarea Forțelor Aeriene române după anul 2035, așa cum anticipa în primăvara acestui an și general-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.

”Armata României își propune ca, după 2030, să realizeze prima capabilitate operațională, prima escadrilă de avioane F-35”, dezvăluia general-maior Incicaș.

 

F-35 nu va fi un program ieftin. Transparență privind achiziția, chiar dacă cifrele vor speria multă lume

 

2. F-35, surs... (f-35-lightning-ii-mentenanta_45179300.jpg)

F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Ștefan Dănilă, general (r) cu patru stele, primul general de aviație care a deținut funcția de șef al Statului Major General al armatei, fost pilot de MiG-21 și MiG-21 LanceR, în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, într-o ediție de luna trecută dedicată retragerii MiG-21, a făcut referiri și despre achiziția de F-35 Lightning II.

Generalul (r.) Dănilă atrage atenția că există uneori practica de a anunța doar costul de achiziție pentru a nu speria decidentul politic, dar costul pe întreg ciclul de viață e același. Cu alte cuvinte ne mințim singuri. Generalul (r.) Dănilă a dat exemplul programelor F-16 sau F-35, dar în aceeași situație sunt multe din celelalte programe de înzestrare ale Armatei.

„Produsul trebuie achiziționat și avut în vedere pe întreg ciclul de viață. Ar trebui să facem și calculele chiar dacă îi sperie pe unii”, spune generalul (r.) Dănilă. El a dat exemplul costul programelor F-16 sau viitorului program F-35 precizâd că trebuie prezentat întregul cost estimat al programului, nu doar prețul de achiziție a avioanelor.

Pentru a nu speria decidentul politic se transmit costurile de achiziție, de exemplu 4 miliarde. Dar de fapt pe ciclul de viață programul va costa 30 de miliarde (n.r. - cifrele sunt aleatorii, date ca exemplu). Nu se spune asta pentru că nu se va aproba programul. Dar efectiv tot atât va costa. E o minciună îmbrăcată frumos. Raportăm încă producția la hectar (n.r. - practică de pe vremea comuniștilor pentru a ieși cifrele la cincinal), avem încă în sângele nostru ideea de a ne minți singuri. E normal să se știe perțul de achiziție, cât costă operarea, dacă ne permitem să operăm și ce se va întâmpla cu echipamentul respectiv la sfârșit de viață. (...) Trebuie să gândim la nivel de stat construcția capacității de apărare pe termen lung și într-un mod flexibil”, a conchis generalul (r.) Dănilă.

Podcastul integral în care generalul (r.) Ștefan Dănilă, primul general de aviație șef de Stat Major, analizează scoaterea din serviciu a MiG-21 și tranziția României către F-35 cu avioane F-16

Youtube video image

 

România și-a anunțat oficial decizia de a achiziționa F-35 Lightning II în aprilie 2023, deși pe surse se știa de mai mult timp acest lucru. Administrația Prezidențială a anunțat atunci că „procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35.

În acest sens, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au aprobat concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a”. 

„Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”, se precizează în comunicatul oficial de la finalul CSAT.

CITEȘTE ȘI: România voia să cumpere 32 avioane F-16 Block 52 noi. Adevărul e că printr-o întâmplare fericită s-au găsit bani chiar și pentru „planul B”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel