Avioanele vor fi noi, nu în uz, și vor fi livrate în cea mai modernă versiune posibilă, un lucru extrem de important.
Contractul a fost semnat oficial anul acesta pe data de 21 noiembrie 2024. Costul celor 32 de avioane este de 6.5 miliarde de dolari, acesta fiind fără îndoială cel mai mare contract din istoria Armatei României. Până la sosirea avioanelor F-35 aviația noastră militară va opera trei escadrile de F-16 Fighting Falcon care vor asigura tranziția către F-35. În cursul anului viitor toate cele 32 de F-16 achiziționate la un preț excelent din Norvegia vor fi livrate.
F-35 cu corardă românească (model 1 la 1) expus la BSDA 2024 - Lockheed Martin, photo: DefenseRomania
Armata României ar trebui să primească primele aeronave de generația a cincea F-35A Lightning II, în cea mai modernă versiune Block 4, în jurul anului 2030, toate aeronavele urmând să ajungă după 2035.
Așadar, piloții noștri vor zbura F-35A în cea mai modernă versiune existentă, Block 4. Versiunea e în curs de dezvoltare iar implementarea ei coincide ca perioadă de timp cu primele livrări.
Ce știm despre Block 4, cea mai modernă a F-35, aflată în proces de dezvoltare și implementare de gigantul Lockheed Martin
F-35 Block 4, sursă foto: BAE Systems
Nu prea multe. Dar așa cum analiza încă de anul trecut DefenseRomania, ofițerul responsbabil de programul F-35, general-locotenentul Michael Schmidt, a declarat la vremea respectivă că cea mai modernă versiune a suferit câteva întârzieri.
În special, activitatea de cercetare şi dezvoltare a standardului Block 4 pentru integrarea sistemul de război electronic (EW) al F-35 de către BAE Systems implică actualizări substanțiale ale componentei hardware, software și ale noilor senzori.
Îmbunătățirile aduse avioanelor F-35 de ştandardul Block 4 au ca scop să aducă o actualizare semnificativă armelor şi sistemelor instalate la bordul acestor aeronave de generaţia a V-a.
Așteptată să fie disponibilă în jurul anului 2030, varianta Block 4 va cuprinde elemente de hardware și software care vor avea în centru un nou standard, Technology Refresh 3 - TR3, dar și funcționalități noi precum mai mai multe rachete stocate în compartimentul intern, o rază mai lungă de acțiune și capabilități AI care să îi permită interacțiunea cu drone de tipul Q-58A „Valkyrie”).
Ce trebuie subliniat e că versiunea Block 4 a avionului F-35 Lightning II aduce îmbunătățiri majore, consolidându-i poziția de cel mai performant avion de luptă din lume.
Nucleu de procesare avansată Tech Refresh 3 (TR-3) modernizează nucleul computerizat al F-35, crescând semnificativ puterea de procesare. TR-3 permite integrarea unor sisteme mai sofisticate și asigură capacitatea avionului de a răspunde nevoilor operaționale viitoare.
F-35 Lightning II. Foto: U.S. Air Force
Acest lucru aduce îmbunătățiri majore pentru toate sistemele aeronavei, inclusiv senzorii, armamentul și performanța în zbor.
Block 4 extinde gama de arme compatibile cu F-35, incluzând AIM-260 JATM (Joint Advanced Tactical Missile), un proiectil cu rază lungă pentru lupta aer-aer sau B61-12, o bombă nucleară ghidată, pentru misiuni strategice. Aici nu e cazul României. Avionul va dispune și de bombe cu ghidare de mare precizie.
Nu în ultimul rând versiunea Block 4 aduce o creștere a autonomiei de zbor cu 25%, datorită optimizărilor de design și eficienței consumului de combustibil.
Senzorii și radarul vor cunoște de asemenea îmbunătățiri majore. Presa de specialitate din State a sugerat chiar și posibilitatea ca Block 4 să dispună de un nou radar care să îl înlocuiască pe actualul AN/APG-81, unul oricum deosebit de performant.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News