F-35 ”nuclear”. Avioanele de generația a V a ale Olandei primesc certificarea inițială pentru misiuni de atac nuclear

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
F-35 Lightning. Foto: Lockheed Martin
F-35 Lightning. Foto: Lockheed Martin

La câteva luni după ce Belarusul, un aliat al Rusiei, a primit arme nucleare tactice, NATO face pași concreți în Europa pentru a pregăti cele mai moderne avioane din arsenal pentru a transporta bombe nucleare.

Recent, Olanda a anunțat că a obținut „certificarea inițială pentru misiunea de descurajare”, precizând că unele dintre avioanele sale de luptă F-35A sunt tot mai aproape de a fi pregătite în totalitate pentru a lansa o armă nucleară.

Comandantul Comandamentului Aerian de Luptă (ACC) olandez, Johan van Deventer, a anunțat pe X (fost Twitter): „#ACC „Ready for Operations” a fost concluzia echipei americane care ne-a inspectat în această săptămână. Acest lucru ne oferă certificarea noastră inițială pentru misiunea de descurajare cu F-35. Un pas important în tranziție. Făcut posibil prin munca în echipă.”

A fost publicată și o fotografie cu un F-35A olandez care transportă variante de testare ale bombelor nucleare B61-12.

Bomba nucleară B61-12 este cea mai recentă dezvoltare din familia B61, prima bombă fiind produsă în noiembrie 2021. Cu o masă de aproximativ 370 de kg și o lungime de 3,6 m, B61-12 este echipată cu un pachet de ghidare de ultimă generație care permite o eroare la țintă de doar 30 de metri. Fiind foarte precisă, are un focos de doar 50 de kt (de 8 ori mai mic decât decât versiunea precedentă - B61-11) care, în caz de explozie la sol, face un crater cu o rază de 30–68 de metri în funcție de densitatea solului, ceea ce înseamnă că un buncăr puternic fortificat se află în raza de distrugere chiar dacă bomba are eroarea maximă de 30 de m. În plus, combinația cu platforma de lansare F-35 de generația a cincea, o face să sfie o amenințare strategică aproape imposibil de contracarat.

F-35A olandeze urmează să fie certificate ca „Dual Capable Aircraft (DCA)” la capacitate completă până în ianuarie 2024, conform unui anunț anterior al Forțelor Aeriene americane (USAF), cu capacitatea de a transporta bomba nucleară B61-12. USAF nu au dezvăluit dacă avioanele sale F-35A sau din vreo altă țară au primit certificare pentru a transporta și lansa B61-12.

Chiar dacă Olanda nu deține arme nucleare, doctrina „Nuclear Sharing” a NATO permite membrilor fără arme nucleare proprii să participe la desfășurarea nucleară a Alianței nord-atlantice.

În prezent, Belgia, Germania, Italia și Țările de Jos au acces la alte familii de arme B61 furnizate de Statele Unite. Avioanele de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Olandeze sunt în prezent capabile să transporte aceste bombe nucleare.

Toate cele 150 de variante mai vechi de B61, găzduite în prezent la șase baze europene, vor fi probabil înlocuite cu B61-12. Acestea includ bombe staționate în locații din Belgia, Germania, Italia și Țările de Jos, unde baza aeriană olandeză Volkel găzduiește zece până la cincisprezece bombe nucleare B61 desfășurate cu avioane F-16 olandeze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel