Acest lucru s-ar putea schimba însă în cazul în care SUA ar urma exemplul Israelului. Modificările aduse aeronavelor de generația a V-a vor veni însă și cu dezavantaje.
Israelul e singura țară care deține o versiune personalizată de F-35, e vorba de F-35I. Varianta deținută de Israel are sisteme de avionică, sisteme de comandă control și radar ajustate la necesitățile și amenințările cu care se confruntă Forțele de Apărare Israeliene (IDF).
Raza de acțiune a F-35 ar putea fi mărită considerabil
Ca o ultimă măsură, Israelul e aproape să mărească considerabil raza de acțiune a aeronavelor F-35I. Iar Iranul e cu siguranță principala țară vizată, Teheranul reprezentând principala amenințare la adresa Israelului. În 2019, după ce Iranul a amenințat din nou cu distrugerea Israelului, premierul Benjamin Netanyahu a amintit Teheranului că noile avioane stealth F-35 ale Israelului pot ajunge până pe teritoriul iranian.
Acum, Israelul dorește să mărească raza de acțiune a avioanelor de generația a V-a prin montarea unor rezervoare externe.
O analiză a celor de la Forbes arată că o asemenea modificare aproape că ar dubla raza de acțiune a aeronavelor de generația a V-a.
În configurația actuală, un F-35A, inclusiv F-35I, înarmat, are o rază de acțiune de 1.050 de kilometri. Nu e suficient în anumite cazuri ipotetice. Spre exemplu Tel Aviv se află la 1.600 de kilometri de Teheran.
Sursa citată compară situația Israelului cu un ipotetic conflict între SUA și China. Astfel, Baza Aeriană Misawa din nordul Japoniei, unde există efective americane, se află la aproximativ 2.250 de kilometri de Taipei, Taiwan iar baza din Guam, un bastion al Americii în Pacific, se află la 2.700 de kilometri de Taiwan.
Avioanele „cisternă” nu fac față. Modificarea F-35 vine însă cu dezavantaje majore
Analiza ridică și problema avioanelor „cisternă”. Sigur că acestea ar putea cu ușurință să mărească raza de acțiune, atât pentru F-35 ale SUA, cât și cele ale Israelului. Problema intervine când analizăm numărul lor și vulnerabilitatea acest avioane lente și grele.
Spre exemplu, Israelul are aproximativ 250 de avioane de vânătoare și doar 7 avioane de realimentare, e vorba despre bătrânele Boeing KC-135 Stratotanker. De partea cealaltă SUA dețin aproximativ 2.7000 de aeronave de vânătoare și aproximativ 500 de avioane „cisternă”, fiind vorba despre KC-10, KC-135 și KC-46. Iar pe lângă numărul mic al acestor aeronave, ele sunt lente și vulnerabile.
În aceste condiții analiza precizează că F-35 într-un ipotetic conflict între SUA și China ar juca un rol secundar în prezenta configurație. Există însă și probleme. Forbes susține că montarea rezervoarelor externe ar mări considerabil raza de acțiune a aeronavelor F-35, dar ar putea compromite capacitatea stealth a aeronavei și ar putea avea efecte negative asupra manevrabilității aeronavei de luptă.
Lockheed Martin a cochetat cu echiparea avioanelor F-35 cu un rezervor extern pentru mărirea razei de acțiune a aeronavelor, dar a renunțat la această idee. Nu a făcut-o însă Israelul, care continuă programul. Modificările ar trebui să fie gata cel târziu până în 2023.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News