Statele Unite au adus în India pentru prima dată săptămâna aceasta cel mai avansat avion de luptă, F-35, alături de F-16 ori F/A-18E/F Super H, în timp ce Washingtonul încearcă să scoată New Delhi din orbita Moscovei, furnizorul militar tradițional al Indiei, arată Reuters.
F-35 au călătorit în Bengaluru din Alaska și Utah, forțele aeriene americane aducând și două avioane F-16, două F/A-18 și două bombardiere cu rază lungă de acțiune B-1B.
Americanii și rușii se bat pentru piața indiană
India caută să-și modernizeze flota de avioane de luptă din epoca sovietică.
Rușii încearcă din răsputeri să nu piardă piața indiană, dar întârzierile, cauzate de războiul din Ucraina, în furnizarea de avioane noi și presiunile din partea Occidentului ar putea convinge India să se distanțeze de Moscova.
Ar fi un pas major.
Doar că rușii nu sunt dispuși să piardă atât de ușor piața Indiană.
Rosoboronexport, organizatorul standurilor ruse, a prezentat mai multe aeronave, inclusiv avionul de luptă multirol Su-57E (conceput ca avion de generația a 5-a), avionul de luptă Su-75 Checkmate (încă în dezvoltare), dar și avioanele de luptă multirol MiG-35D, versiunea cu dublă comandă (avion din așa-numita generația 4++).
Foto: Su-57 / În total, potrivit surselor deschise din media rusă, au fost dat în exploatare doar 9 avioane Su-57 și 6 avioane MiG-35, iar India are nevoie cât mai repede de noi aeronave moderne.
De partea cealaltă, SUA vine cu oferte concrete și testate în luptă.
Boeing vine cu avionul F/A-18 Super Hornet intrat deja în cursa pentru a furniza avioane de luptă pentru cel de-al doilea portavion al Marinei Indiene.
De asemenea, compania Lockheed Martin a propune aeronava F-21 (un F-16 modernizat cu caracteristici ale F-35, proiectat exclusiv pentru India).
Bătaia este așadat una intensă.
Varianta F-35, mutarea SUA care ar face șah-mat planurile Moscovei pentru piața indiană
F-35 nu este luat în considerare „deocamdată” de India, potrivit unei surse din Forțele Aeriene Indiene (IAF), dar afișarea a două F-35 la Aero India este un semn al dezvoltării pe plan militar a relației strategice dintre Washington și New Delhi.
„Nu a fost un argument privind o posibilă vânzare”, ci mai degrabă un semnal al importanței relației bilaterale de apărare în regiunea Indo-Pacific, a comentat Angad Singh, un analist independent al apărării.
Contraamiralul Michael L. Baker, atașat militar la ambasada SUA în India, a spus că New Delhi se află în „fază foarte incipientă” de analiză pentru a determina dacă dorește avionul.
Problema din calea achiziției de F-35
Sistemul S-400
Statele Unite au aprobat vânzări de arme în valoare de peste 6 miliarde de dolari către India în ultimii șase ani, inclusiv avioane de transport, elicoptere Apache, Chinook și MH-60, rachete, sisteme de apărare aeriană, tunuri navale și avioane de supraveghere P-8I Poseidon.
Totuși, cu avioanele F-35 lucrurile ar putea sta diferit. Până acum SUA au furnizat avioanele F-35 doar țărilor partenere care nu dispun de sistemele antiaeriene rusești de ultimă generație.
O problemă în acest sens este prezența sistemului antiaerian S-400. India dispune deja de două sau trei sisteme S-400, livrate de Rusia începând cu anul 2021. Acordul încheiat cu Moscova prevede furnizarea a cinci sisteme S-400 către India.
Precedentul Turciei arată că cele două sisteme sunt aproape incompatibile. Ankara a fost exclusă din programul F-35 după ce Erdogan a decis să achiziționeze cele mai moderne sisteme antiaeriene rusești S-400.
Integrarea S-400 cu avioanele F-35 ar putea reprezenta o vulnerabilitate pentru SUA. Pentagonul nu își permite riscul ca caracteristicile clasificate ale avionului F-35 să poată fi analizate și testate de sistemul S-400, ceea ce ar putea permite o ”recalibrare” a sistemelor antiaeriene ale Rusiei pentru a putea detecta mai bine aeronava F-35.
Citește și: Noul MiG-35, un fel de F-16 Block 70/72 Viper „rusesc”. Doar că industria rusă nu prea poate să țină pasul
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News