F-35 în versiunea F-35C care operează de pe portavioane a primit botezul focului. SUA confirmă prima misiune reală de luptă pentru F-35C

Darius Muresan |
Data publicării:
Un avion de tip F-35, decolând de pe portavionul american USS Abraham Lincoln, din clasa Nimitz. Photo: U.S. Navy
Un avion de tip F-35, decolând de pe portavionul american USS Abraham Lincoln, din clasa Nimitz. Photo: U.S. Navy

Versiunea F-35C a avionului de vânătoare de generația a 5-a, versiune care e dezvoltată special pentru a opera de pe portavioane, a primit ceea ce americanii numesc botezul focului.

F-35C a efectuat pentru prima dată misiuni de luptă reale ieri, când o astfel de aeronavă a participat la lovirea unor obiective militare alerebelilor Houthi, susținuți de Iran, potrivit unui anunț oficial făcut de Departamentul Apărării al SUA.

Pentagonul a anunțat recent că F-35C a participat în atacuri aeriene asupra țintelor Houthi din Yemen și a publicat imagini cu două avioane F-35C decolând de pe portavionul USS Abraham Lincoln, aflat în prezent în Orientul Mijlociu.

Din imaginea publicată reiese că două avioane de tip F-35C au lovit ținte din Yemen.

Pentagonul a confirmat că aceasta a fost prima misiune de luptă a variantei F-35C, ceea ce înseamnă că toate cele trei variante F-35 au luat în prezent parte la misiuni reale de luptă, remarcă și Business Insider. Aceste lovituri reprezintă o evoluție recentă în campania militară pe care SUA o poartă împotriva Houthi, grupare proxy iraniană care și-a intensificat atacurile în Marea Roșie ca urmare a războiului dintre Israel și Hamas, declanșat de gruparea teroristă.

2. Un avion d... (f-35c-uss-abraham-lincoln-portavion_11026800.jpg)

Un avion de tip F-35, aterizând pe portavionul american din clasa Nimitz, USS Abraham Lincoln. Photo: U.S. Navy

Avioanele F-35C care au luat parte la misiune fac parte dintr-o escadrilă dislocată pe portavionul USS Abraham Lincoln. Flotila acestui portavion include și avioane F/A-18 Super Hornet, EA-18 Growler, E-2 Hawkeye și elicoptere MH-60 Sea Hawk.

F-35 este produs în trei variante separate (F-35A, F-35B și F-35C) cu capacități foarte diferite de decolare și aterizare, pentru a îndeplini cerințele Forțelor Aeriene, Navale și Infanteria Marină (Marine Corps) ale SUA.

Recent programul Lockheed Martin F-35 a depășit 1.000 de avioane de vânătoare aflate în serviciu în flotele din întreaga lume, iar producătorul continuă să primească noi comenzi pentru aeronavă atât de la Pentagon, cât și de la partenerii strategici ai Statelor Unite.

În pofida numărului semnificativ de aparate deja livrate, programul rămâne semnificativ în urma planificărilor, întrucât aprobarea pentru producția extinsă de serie a fost dată abia în martie 2024, după șapte ani de întârzieri, în timp ce aeronavele încă nu sunt considerate pe deplin pregătite pentru lupta de mare intensitate din cauza anilor lungi de întârzieri cu pachetul de upgrade Block 4, printre alte probleme.

 

Gruparea teroristă Houthi, asupra căreia F-35C a primit botezul focului, reprezintă unul din brațele înarmate ale Iranului

 

Gruparea teroristă Houthi, cunoscută oficial ca Ansar Allah ("Susținătorii lui Allah"), este o mișcare islamică și politică predominant șiită, originară din Yemen. Fondată în anii 1990 de Hussein Badreddin al-Houthi, această grupare a început ca o mișcare religioasă și socială dedicată protejării comunității șiite zaidite din Yemen, care se simțea marginalizată de guvernul central.

Gruparea Houthi a devenit nu doar o forță militară semnificativă în Yemen, dar și un element de tensiune în competiția pentru influență regională dintre Iran și Arabia Saudită, având implicații în stabilitatea Orientului Mijlociu și în securitatea maritimă din regiunea Mării Roșii și Golfului Aden.

Gruparea teroristă depinde în totalitate de Iran.

CITEȘTE ȘI: România, în criză de timp? Contractul pentru F-35 trebuie semnat în doar câteva zile, dar avionul „a decolat” târziu de la Cotroceni

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel