F-35, HIMARS, Patriot, Piranha V sau K9. Chifu, despre înarmarea României: Să fim pregătiți pentru un război de mare intensitate cu scopul de a descuraja

Ion Voicu |
Data publicării:
Tragere cu un sistem HIMARS al României Sursă foto: Forțele Terestre Române
Tragere cu un sistem HIMARS al României Sursă foto: Forțele Terestre Române

Profesorul Iulian Chifu, expert în securitate și relații internaționale, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate și fost consilier de stat al premierului Nicolae Ciucă, în cadrul unui interviu, a vorbit despre înzestrarea Armatei României, precum a atras atenția și despre importanța resetării industriei de apărare și atractivitatea - inclusiv financiară - a funcției militare.

Armata României a fost subfinanțată cronic timp de cel puțin 10 ani, după aderarea la NATO. A fost o perioadă fără investiții în care factorul politic s-a culcat pe o ureche în baza apartenenței la cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie.

Lucrurile stau azi diferit față de 2004. Europa se confruntă cu cea mai gravă criză de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial ca urmare a invadării neprovocate a Ucrainei de către Federația Rusă iar perspectiva unui viitor conflict militar de mare intensitate între NATO și Rusia, generat de imperialismul rus, e adusă în discuție de oficiali ai NATO, lideri politici precum și lideri ai serviciilor de informații.

În acest sens statele NATO se înarmează rapid. Un exemplu elocvent este Germania, stat care decenii la rând după cel de-al Doilea Război Mondial a rămas în urmă cu investițiile militare.

Cancelarul Olaf Scholz a anunțat ceea ce el a numit „Zeitenwende” (punct de cotitură), - într-un discurs istoric - o nouă eră de politică externă mai asertivă susținută de mai multe cheltuieli militare, pe 27 februarie 2022, la doar câteva zile după invazia Ucrainei de către Rusia.

Ca parte a Zeitenwende și ca prim pas pentru a moderniza armata, după decenii de subfinanțare după încheierea Războiului Rece, Germania a înființat un fond special de 100 de miliarde de euro pentru achiziționarea de arme moderne și s-a angajat să ajungă ținta de a cheltui cel puțin 2% din PIB-ul național pentru apărare începând cu 2024.

 

România se înarmează cu tehnică de ultimă generație pentru a descuraja. Iulian Chifu: Pentru a descuraja trebuie să arătăm că suntem pregătiți pentru un război de mare intensitate

 

2. APC Piranh... (img-20240615-wa0021_17179500.jpg)

APC Piranha V al Armatei României, expus la BSDA 2024 / Foto: Defense Romania 

După 2014 România a demarat programe importante de înzestrare cu tehnică de ultimă generație. Multe se află în derulare, multe urmează să fie lansate.

Aici amintim achiziția sistemelor Patriot, din 7 sisteme 4 fiind livrate, achiziția de lansatoare HIMARS, blindate Piranha V, drone Watchkeeper X, Bayraktar TB2 sau contracte semnate recent pentru două elicoptere navale H215M și 54 de obuziere autopropulsate de 155 mm K9 Tunetul. Urmează și alte achiziții importante precum sisteme SHORAD/VSHORAD, blindate 4x4, mașini de luptă ale infanteriei (MLI) iar achiziția de F-16 e o tranziție către F-35, avioane pentru care Ministerul Apărării dorește să semneze contractul anul acesta.

În cadrul emisiunii #Rezist difuzată de DC News, Iulian Chifu subliniază că întregul program de înzestrare, precum și resetarea industriei de apărare, dar și o strategie pentru a face atractivă funcția militară, cu alte cuvinte componenta financiară la nivel salarial în Armată, trebuie să pregătească România inclusiv pentru un război pe scară largă de mare intensitate, pe termen lung, nu pentru că el e inevitabil, ci pentru că o Armată puternică înseamnă și un factor de descurajare puternic.

4. F-16, Româ... (f_16_romania_01_24131400.jpg)

F-16, România. Sursă foto: MApN

„Trăim vremuri turbulente. În Declarația Finală a summitului NATO de la Washington avem o multiplicare a amenințărilor de toate categoriile. Vor fi necesare mai multe resurse.

Acest lucru nu înseamnă doar să ne uităm spre Alianță și spre cine ne ajută și ne dă. Ci presupune ca în România să ne pregătim inclusiv în perspectiva unui război pe scară largă de mare intensitate pe termen lung, nu ca să purtăm războiul ci ca să avem cele necesare pentru a putea descuraja și pentru a nu ajunge vreodată să luptăm aici. E vorba de o investiție importantă în capabilitățile militare pe termen lung, în industria de apărare, în atractivitatea funcției militare și  funcțiilor din domeniul securității. (...) Trebuie să privim mereu în oglindă când simțim o amenințare pentru a vedea ce facem noi înainte de a solicita aliaților să se alăture să ne ajute”, a conchis Iulian Chifu, fost consilier prezidențial pe chestiuni de securitate națională.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel