Invazia rusă neprovocată din Ucraina declanșată pe data de 24 februarie 2024 a schimbat din temelii nu doar strategia Europei din punct de vedere militar și economic, dar a adus o decizie istorică: Înarmarea Germaniei de o manieră fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial.
Această decizie a fost luată pe fondul agresiunii militare ruse, dar şi pentru ca Germania să atingă obiectivul stabilit de NATO de a aloca anual pentru apărare 2% din PIB.
Prezent la DefenseRomania, în una din edițiile Obiectiv EuroAtlantic, generalul (r.) Marius Crăciun a precizat că e de părere că în 10 ani Germania va deține cea mai modernă armată din lume.
„De ce Germania s-a mișcat încet în furnizarea de echipament militar Ucrainei? Pentru că au așteptat să pună întâi ceva în loc. Nu putea Germania oferi diferite sisteme și ea, cea mai puternică economie a Europei, să rămână descoperită. E o hotărâre istorică a Germaniei de a aloca apărării mai mult de 2% din PIB. Ori PIB-ul Germaniei chiar și în condițiile economice ale toamnei anului 2022 este imens.
Vom asista la o înarmare masivă a Germaniei. Eu prevăd că în 10 ani Germania va avea cea mai modernă Armată din Europa. E o schimbare istorică și necesară. Ei au stat pe bară o perioadă foarte lungă de timp și s-au bucurat de gazele ieftine și de avântul economic dat de aceste resurse de hidrocarburi”, a precizat fostul comandant al forțelor speciale române.
Germania a ales F-35 Lightning II, avioane de generația a V-a americane
O aeronavă de tip F-35 a Marii Britanii, sursă foto: Lockheed Martin
Fostul șef al FOS spune că deși Germania a ales tehnică americană în detrimentul celei europene, Berlinul fiind unul din motoarele industriei europene de apărare, decizia Germaniei nu l-a surprins.
„Nu m-a surprins decizia (n.r. - ca Germania să achiziționeze F-35). Germanii sunt foarte raționali când vine vorba de capabilități militare”, a conchis generalul Crăciun care a adăugat că e totuși nevoie de o „armonizare la nivelul UE a producției de armament” european.
Amintim că în luna iunie a acestui an reprezentanţii companiei americane Lockheed Martin au declarat că ar putea livra primele avioane de luptă F-35 către Germania în 2026 și se așteaptă ca aceste aeronave de generaţia a V-a să fie comandate de tot mai multe state europene.
Lockheed Martin se află acum în etapa de negociere în care încearcă să înţeleagă cerințele Berlinului în privința achiziţiei de F-35.
Germania a anunțat în martie 2022 că este interesată să achiziţioneze avioane de vânătoare americane F-35, construite de Lockheed Martin, pentru a înlocui flota de avioane multi-rol Tornado a Forțelor Aeriene Germane.
În decizia Germaniei a cântărit foarte mult faptul că pe F-35 vor putea fi integrate bombele nucleare B-61.
CITEȘTE MAI MULT: Bombele nucleare B-61 0 - decisive în decizia Germaniei de a se întoarce la F-35
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News