F-22 Raptor ar putea fi dislocate și în România. SUA intenționează distribuirea avioanelor pe întreg Flancul Estic

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F-22 Raptor, în timpul unui antrenament la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Sursă foto: MApN
Un F-22 Raptor, în timpul unui antrenament la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Sursă foto: MApN

Teoretic, Escadrila F-22, venită recent în teatrul european, este dislocată la Baza Aeriană Lask din Polonia. Dar practic … poate opri cineva celebrele aeronave să opereze unde consideră necesar?

Un comunicat de presă (12 august) al Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa (USAFE) sporește și mai mult aura de mister a misiunilor avioanelor F-22, lăsând să se înțeleagă că paleta lor de angajare este mai mare, decât era anunțat inițial.

Totuși, să nu ne panicăm. Aeronavele nu operează în Ucraina, deși unii analiști militari au sugerat angajarea lor împotriva avioanelor rusești, iar distrugerea bazei aeriene din Crimeea nu a fost încă asumată de nimeni. Ordinele sunt deosebit de clare: SUA și NATO nu vor lupta direct în Ucraina.

Misiunea principală a Escadrilei 90 Expediționară de Luptă rămâne în continuare protejarea flancului estic al NATO, dar va fi abordată orice amenințare emergentă din regiune.

”Am venit aici pentru a îmbunătăți poziția NATO și a crește capabilitățile de luptă de-a lungul flancului estic în sprijinul aliaților și partenerilor noștri”, a declarat Lt. Col. Michael Kendall, comandantul Escadrilei.

Avioanele F-22 acționează în cadrul misiunii NATO Air Shielding, prin care se asigură o protecție îmbunătățită în ceea ce privește apărarea antiaeriană și antirachetă aliată. ”Cu toate acestea, misiunea își păstrează flexibilitatea de a aborda orice amenințare emergentă din regiune”, se precizează în comunicatul de presă.

Expresia ”orice amenințare emergentă” semnifică absolut toate evenimentele neprevăzute, precum și evoluțiile foarte probabile și probabile, care au devenit sau care se estimează că vor deveni o amenințare.

Unul dintre puținele mijloace care chiar permite, dincolo de cuvinte, abordarea   oricărei amenințări emergente este F-22. Această aeronavă ”are capacitatea de a se deplasa fluid prin teatru pentru a captura, reține și exploata un adversar, acționând cu un grad foarte mare de imprevizibilitate pentru acesta, căruia îi îngreunează luarea deciziilor strategice”, precizează USAFE.

 

F-22 Raptor americane, dislocate și în România?

 

2. F-22 Rapto... (f_22_24695800.JPG)

F-22 Raptor, USAF

În plus, aeronavele Escadrilei F-22 vor fi dislocate în mai multe locații, nu doar în cea din Polonia.

”F-22 va sprijini, de asemenea, operațiunile și exercițiile de Agile Combat Employment în întreaga regiune pentru a valida noi moduri de a desfășura și de a manevra activele în timpul unei crize sau conflict pentru a opera în medii contestate”, a mai precizat USAFE.

Conceptul Agile Combat Employment (ACE), lansat în 2021 de Forțele Aeriene americane, reprezintă, pe scurt, o schemă de manevră executată într-un timp foarte scurt (în intervalul de evoluție a amenințării), prin care se crește gradul de supraviețuire a forțelor proprii, concomitent cu generarea unui plus de putere.

Elementul principal, care permite implementarea ACE este existența unei rețele de locații mai mici, dispersate care pot permite dislocarea aeronavelor de luptă.

Cu alte cuvinte, să ne așteptăm ca F-22 să opereze inclusiv de pe teritoriul României, Bulgariei și statelor baltice, inclusiv din Finlanda și Suedia, cu misiuni adânci de cercetare deasupra Mării Negre și Mării Baltice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel