„Avioane F-22 Raptor ale aparținând Escadrilei 94 Vânătoare de la Baza Aeriană Langley a Forțelor Aeriene au fost recent dislocate în zona de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), ca parte a unei demonstrații cu mai multe fațete privind sprijinul și capabilitatea în regiune”, au informat Forțele Aeriene ale CENTCOM (AFCENT).
„Desfășurarea a avut loc în urma comportamentului din ce în ce mai agresiv și neprofesionist al aeronavelor rusești din regiune”, se mai precizează în comunicatul de presă.
Un lung șir de agresiuni și provocări ale Rusiei împotriva forțelor americane. SUA răspund cu F-22, cel mai performant avion de generația a V-a
Avion de tip F-22 Raptor, dislocat de SUA în Orient. Foto: U.S. Ari Force
Comandantul AFCENT, generalul Alexus Grynkewich, a precizat că piloții ruși, pe lângă faptul că se apropie periculos de mult de aeronavele americane, nu țin cont nici măcar de zonele de responsabilitate militară și pătrund în sectoare periculoase pentru ei.
„Acesta este un loc în care liniile de comandă [de demarcare] ale combatanților nu sunt de ajutor”, a declarat Grynkewich, la summitul Defense One Tech. Acesta a adăugat că vorbește cu generalul James Hecker, șeful Forțelor Aeriene americane din Europa-Africa, mai mult decât orice alt comandant de componentă aeriană „și este din cauza confluenței activității ruse (activitățile militare ruse din Orientul Mijlociu sunt subordonate în mare măsură acțiunilor rusești din Ucraina – nota autorului). … Centrul de greutate a ceea ce face Rusia în acest moment este, desigur, în Ucraina, dar vedem asta manifestându-se aici.”
În ultimele luni, Grynkewich a informat constant despre faptul că Rusia a intensificat hărțuirea forțelor americane din Siria, atât prin survolarea pozițiilor americane cu aeronave de luptă înarmate, cât și prin trecerea la doar câteva sute de metri de avioanele de vânătoare americane. De asemenea, în noiembrie 2022, rușii au tras o rachetă sol-aer care a detonat la 40 de picioare (12 metri) de un avion fără pilot MQ-9 pe care l-a avariat.
În momentul de față, rușii ar acționa agresiv în Orientul Mijlociu datorită presiunilor Iranului, fiind obligați de sprijinul cu drone pe care-l primesc din partea Teheranului.
Potrivit generalului Grynkewich, comportamentul beligerant ar putea fi determinat de „o confluență a adversarilor noștri”. Întrucât Forțele Aeriene ruse folosesc drone de fabricație iraniană în Ucraina, guvernul rus este obligat să acționeze în interesul Iranului într-un mod care „a dus la coluziune (înțelegere secretă – nota autorului), dacă vreți, între ruși și iranieni, ambele state fiind interesate să ne scoată din Siria”, a declarat generalul.
Această coluziune împiedică adevărata misiune din Siria, care este de a asigura înfrângerea de durată a ISIS, a adăugat Grynkewich. În schimb, Rusia, Iranul și Siria par a fi concentrate pe frustrarea eforturilor SUA în această direcție, deși potrivit generalului astfel de încercări au fost inutile.
Generalul american compară agresivitatea piloților ruși cu țânțarii
F-22 Raptor, sursă foto: U.S. Air Force
„Nu au cum să ne împingă cu adevărat din spațiul aerian”, a spus el. „Nu cred că vor un conflict direct cu Statele Unite, cu siguranță nu vrem un conflict direct cu Rusia. Așa că pentru mine seamănă cu un țânțar care se învârte în jurul capului. Este foarte frustrant și enervant uneori, dar până la urmă nu contează cu adevărat.”
În plus, pe lângă Rusia și Iran, și China este extrem de interesată în a scoate SUA din zona Siriei, potrivit comandantului AFCENT.
Deși planificatorii militari americani sunt din ce în ce mai concentrați pe contracararea posibilei expansiuni chineze în Pacific, concurența cu Rusia în CENTCOM și interesele economice ale Chinei în Orientul Mijlociu arată că regiunea este încă crucială, a spus Grynkewich. Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale a raportat că peste 45% din importurile de petrol ale Chinei trec prin strâmtoarea Hormuz, iar Grynkewich spune că China vede Orientul Mijlociu parțial ca o poartă către mineralele pământurilor rare situate în Africa, care sunt esențiale pentru pentru tehnologia electronică atât civilă cât și militară.
„Acolo unde încep obiectivele economice ale Chinei, vor urma interesele lor militare”, a spus generalul, care a avertizat că, dacă Golful Persic ar deveni „un lac chinezesc”, ar putea limita sever opțiunile SUA în cazul în care izbucnește războiul în regiunea indo-pacifică.
La nivel tactic, Grynkewich a spus că multe dintre provocările cu care se confruntă trupele americane în CENTCOM sunt asemănătoare cu cele din confruntarea cu China în Pacific. Pe măsură ce China adoptă o strategie antiacces, folosind mii de rachete balistice și apărare antiaeriană avansată în lanțurile de insule din Pacific, Iranul folosește o strategie similară în Asia de Sud-Vest, a spus el.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News