F-16 sunt o prioritate pentru Ucraina, dar A-10 și Mirage-2000D nu ies din discuție: De ce utilitatea acestor două aeronave pe front este contestată?

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Mikola Oleshchuk, a pus punctul pe "i" cu privire la întrebarea dacă Ucraina are nevoie de alte tipuri de avioane de luptă occidentale în afară de F-16. Avionul de luptă multirol F-16 este o prioritate absolută, dar nu este exclus ca pe cerul ucrainean să apară și avionul american A-10 Thunderbolt II și cel francez Mirage-2000D, a declarat Mikola Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene.

,,Forțele Aeriene au luat în considerare diverse platforme de aeronave pentru a consolida și dezvolta în continuare aviația de luptă a Ucrainei. Prioritatea de astăzi, desigur, este utilizarea F-16, pentru care piloții ucraineni sunt deja recalificați. Cu toate acestea, experții noștri studiază, de asemenea, și alte oportunități pentru a crește în general potențialul de luptă al aviației", a declarat Mikola Oleshchuk.

De asemenea, el a precizat că Ucraina nu exclude în prezent niciun fel de asistență din partea partenerilor săi din domeniul aviației, chiar dacă înțelege că dezvoltarea fiecărui nou tip de aeronavă sau elicopter este un proces complex și lent, dar care poate fi implementat.

,,Bineînțeles, nu vom putea renunța imediat la operarea aeronavelor sovietice. Prin urmare, alături de F-16, pe cer vor opera și MiG-29, și este posibil ca performanțele de luptă ale bombardierelor Su-24M să fie îmbunătățite ca urmare a achiziționării de aeronave Mirage-2000D, iar cele ale avioanelor de atac Su-25 ca urmare achiziționării de aeronave A-10 Thunderbolt II", a subliniat comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, potrivit DefenseExpress.

Merită să ne amintim că informațiile despre posibila înzestrare a Forțelor Aeriene Ucrainene cu avioane franceze Mirage 2000 au apărut din când în când în mass-media, în special la începutul anului 2023. În special, în luna martie, mass-media franceză a transmis chiar că ar fi început deja pregătirea unor piloți ucraineni pe avioane Mirage 2000, dar Forțele Aeriene Ucrainene au negat aceste informații.

În ceea ce privește A-10 Thunderbolt II, potrivit rapoartelor mass-media americane, Ucraina a solicitat acest avion de atac la începutul invaziei rusești la scară largă. La acea vreme, apelurile pentru A-10 au fost făcute și în SUA de către foști oficiali militari americani.

 

Are sau nu Ucraina nevoie de avioane Mirage 2000 și A-10 Thunderbolt II?

 

În acest context, este foarte posibil ca în ultimele luni să se fi schimbat ceva în ceea ce privește planul de înzestrare pentru Forțelor Aeriene Ucrainene, mai ales în ceea ce privește posibilitățile de obținere a acestui tip de avion, fie în ceea ce privește întreținerea și operarea acestuia, fie în ceea ce privește alte chestiuni. Până în prezent, Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei a vorbit despre o concentrare exclusivă asupra unui singur tip de aeronavă - avionul de luptă multirol F-16.

În special, în cadrul unei conferințe de presă organizate de agentia de presa Ukrinform, la 21 septembrie 2023, problema utilizarii de către Ucraina a acestor două tipuri de aeronave a fost comentată după cum urmează:

,,Cum ne poate ajuta un avion de atac A-10 dacă apărarea aeriană rusă îl distruge pur și simplu? Trebuie să obținem superioritate aeriană. Avem nevoie de un avion versatil, unul modern", a subliniat atunci Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene.

Mirage 2000, care cu greu poate fi numit un aparat modern, a fost, de asemenea, criticat și s-a subliniat că este necesar ca Ucraina să se concentreze pe unul, maxim două tipuri de aeronave.

,,Nu este util. Pur și simplu va îngreuna activitatea oamenilor noștri... Mirage 2000 este un model învechit și există avioane mult mai bune în Franța și în Europa", a Ihnat.

În același timp, această situație trebuie privită şi altfel. În septembrie 2023, problema furnizării de avioane F-16 către Ucraina era încă "în aer". Prin urmare, este foarte posibil să fi fost nevoie ca orice negocieri cu privire la alte aeronave să fie ținute secrete, fiind umbrite de o atenție sporită acordată avioanelor F-16.

În același timp, utilizarea avioanelor specializate A-10 de către forțele armate ucrainene ar avea cu adevărat sens doar dacă avioanele de luptă rusești sunt îndepărtate de linia frontului, iar acest lucru este imposibil fără F-16.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel