Avioanele de luptă F-16 au radare și arme capabile să doboare atât drone, cât și rachete, dar toate acestea trebuie exersate în stagiile pe care piloții ucraineni le efectuează la Centrele de pregătire F-16.
Într-o intervenție pentru știrile comune difuzate de televiziunile ucrainene, Yuriy Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, a dat câteva detalii despre cum merge pregătirea piloților, relatează Ukrinform .
"Cât de eficient va fi F-16 se vorbește mult acum. Piloții practică anumite tehnici tactice în spațiul aerian pentru a contracara atât dronele, cât și rachetele. Avioanele de luptă F-16 au radare adecvate, arme capabile să doboare ținte precum dronele și rachete de croazieră, dar toate acestea trebuie rezolvate în practică”, a spus Ignat.
Oficialul ucrainean a observat că, la nivel mondial, nu există prea multă practică în privința modului de a intercepta aceste tipuri de ținte aeriene. Și în Ucraina „se întâmplă o mulțime de lucruri pentru prima dată”.
"Acesta este și cazul rachetelor hipersonice Kinjal sau cazul rachetelor de croazieră și balistice. De aceea, întreaga lume urmărește Ucraina și de aceea sperăm că F-16-urile vor fi destul de eficiente", a spus purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene.
Pregătirea piloților ucraineni, efort comun la nivel european
Fotografii furnizate de pilotul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate sub indicativul Phantom, via ”Vocea Americii” Ucraina
Ucraina va primi, în primăvară, mult-doritele avioane de luptă americane F-16. Acestea ar trebui să fie predate de Țările de Jos împreună cu Danemarca și Norvegia.
Pe lângă aceste trei țări, o serie de alte state partenere, printre care și România, contribuie la formarea piloților și tehnicienilor ucraineni.
În prezent, piloții ucraineni sunt în curs de pregătire. În ultimele luni, au fost operaționalizate două Centre de pregătire pentru piloții de F-16, atât pentru militarii NATO, cât și pentru cei ucraineni.
Astfel, alături de Centrul de pregătire din Danemarca, în luna noiembrie 2023, a fost inaugurat și Centrul de Instruire F-16 din România de la Baza Aeriană 86 Borcea.
La Baza Aeriană 86 Borcea vor ajunge viitorii piloți de F-16 din statele NATO, dar aici vor fi antrenați și piloții ucraineni care vor zbura aeronavele donate de statele europene.
Trebuie spus că pe 15 ianuarie, a avut loc primul zbor al unui pilot român instruit în cadrul Centrului European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center – EFTC), cu o aeronavă F-16 pusă la dispoziție de Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos.
Potrivit MApN, șapte piloți români efectuează pregătirea teoretică și practică în cadrul Centrului European de Instruire, dar și la simulatorul F-16 aparținând Forțelor Aeriene Române și vor continua instruirea până la atingerea nivelului „Pregătit Pentru Misiune”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News