F-16 pentru Ucraina, dar cu țârâita. Pentru că SUA schimbă din mers strategia pregătirii pilotilor ucraineni, inclusiv în România

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioanele F-16 sunt deja în Ucraina. Sursa foto: Glavred/UNIAN.
Avioanele F-16 sunt deja în Ucraina. Sursa foto: Glavred/UNIAN.

Ucraina nu va dispune, din păcate, până la finalul acestui an de o escadrilă completă de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon. Și acest lucru nu are legătură cu întârzierea calendarului livrărilor, ci mai degrabă cu strategia privind pregătirea piloților ucraineni, care se află inclusiv la centrul de la Baza 86 Borcea din România.

Până în prezent ucrainenilor li s-a livrat un prim lot de avioane F-16 Fighting Falcon. Se întâmpla în luna august când, președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj video din fața a două avioane F-16.

Kievul nu a dezvăluit numărul de avioane livrate, dar experții estimează că e vorba între 6 și 10 aparate. Departe de a fi un factor care să schimbe balanța frontului, F-urile americane sunt folosite mai ales în operațiuni apărare antiaeriană în contextul în care agresorul rus atacă în permanență infrastructura militară și cea energetică a Ucrainei.

Astfel a fost pierdut de ucraineni și singurul avion F-16 Fighting Falcon de până acum, într-o operațiune în care acesta încerca interceptarea unei rachete rusești. 

 

Șanse mici ca Ucraina să aibă o escadrilă completă de F-16 până la finalul anului 2024. Asta deoarece americanii se adaptează crizei și schimbă strategie pregătirii piloților din mers

 

2. Piloți F-1... (pregatire-piloti-f-16_61080200.jpg)

Piloți F-16 se pregătesc pentru decolare în timpul unui exercițiu de antrenament. Sursa foto: U.S. Air Force.

Surse ale publicației americane Wall Street Journal scriu că șansele ca Ucraina să aibă o escadrilă completă formată din 20 de avioane până la finalul anului sunt foarte mici.

Asta deoarece SUA schimbă strategia privind pregătirea piloților ucraineni de F-16 și renunță la pregătirea personalului cu experiență, trecând la pregătirea tinerilor cadeți din Forțele Aeriene Ucrainene. Astfel, nivelul mai îndelungat care va fi necesar pregătirii tinerilor cadeți va duce automat și la întârzieri privind livrarea avioanelor.

Sub protecția anonimatului, oficiali americani au declarat sursei citate că această decizie a fost luată din cauza lipsei de piloți ucraineni cu experiență care cunosc bine limba engleză. Bariera lingvistică e esențială în pregătirea pe avioane americane F-16.

Ucraina ar putea beneficia de o escadrilă completă de avioane de luptă F-16 undeva în primăvara sau vara lui 2025.

Dar oricum pregătirea piloților ucraineni se axează pe operațiuni defensive antiaeriene.

 

Piloții ucraineni se pregătesc în trei centre pentru F-16. Unul este în România

 

3. Pilot al F... (pilot-as90_69827400.jpg)

Pilot al Forțelor Aeriene ucrainene, zburând un MiG-29 / facebook

În ultimul an SUA și aliații au pregătit piloți ucraineni de F-16 în trei centre diferite. E vorba de Baza Morris din Arizona, SUA, a Gărzii Naționale americane, Baza Aeriană Skrydstrup din Danemarca și, desigur, Baza 86 Aeriană de la Fetești (Borcea), România.

Până în prezent mai mult de 10 piloți ucraineni au finalizat pregătirea pe F-16.

În ciuda problemelor legate de barierele lingvistice, instructorii americani au constatat, de asemenea, că unii piloți ucraineni cu experiență pe avioane de luptă MiG se adaptează greu, uneori refuză metodele și practicile de pregătire ale americanilor.

În România, pe lângă piloții români, în prezent patru piloți ucraineni au început deja pregătirea.

Ei se află, potrivit datelor furnizate de Ministerul Apărării român, la faza de instruire teoretică.

Instruirea piloților în cadrul Centrului EFTC de la Baza 86 Borcea se execută pe 14 aeronave de luptă.

Avioanele sunt puse la dispoziție de olandezi, care de altfel au transferat centrul de pregătire din SUA. Instructorii sunt americnai de la Lockheed Martin, în timp ce toată logistica e pusă la dispoziție de țara noastră.

CITEȘTE ȘI: F-16 ale României vor fi din nou în coasta Rusiei. F-urile vor veghea spațiul aerian al țărilor baltice, dar și pe cel de la sud de Dunăre al Bulgariei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel