F-16 nu este un panaceu pe frontul din Ucraina, iar șeful Pentagonului le-a oferit ucrainenilor o explicaţie în acest sens

Cristian Soare |
Data publicării:

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a vizitat Kievul la 20 noiembrie 2023, pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina. Pentagonul a anunțat un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în timpul vizitei sale. Vizita neanunțată a lui Austin a subliniat angajamentul SUA de a oferi ajutor financiar și arme Ucrainei. Sprijinul include un nou pachet de ajutor militar în valoare de 100 de milioane de dolari, ce conține rachete Stinger și muniție pentru sistemele HIMARS.

La finalul vizitei oficiale a secretarului american al apărării, Lloyd Austin, care s-a aflat ieri, 20 noiembrie, la Kiev, a avut loc o conferinţă de presă.

Deși este banal să spunem că prima întrebare pusă a fost despre situația din Israel, au fost făcute câteva declarații importante pentru a înțelege situația din Ucraina. De exemplu, atunci când a fost întrebat de ce ministrul german al apărării Boris Pistorius crede că avioanele F-16 nu vor schimba cursul războiului, Lloyd Austin a spus următoarele:

,,Am spus în repetate rânduri că nu există un panaceu (silver bullet) într-un astfel de conflict. Depinde cu adevărat de furnizarea capacităților potrivite și de integrarea lor într-un mod corespunzător pentru a crea efectele potrivite pe câmpul de luptă. Și astfel, fie că este vorba de F-16, de HIMARS sau de altceva, tine de un anumit mod de a folosi aceste capacități și de a le integra, de a sincroniza capacitățile pentru a crea efectul potrivit pe câmpul de luptă", a precizat Lloyd Austin.

La rândul lor, analiştii militari ucraineni de la publicaţia Defence Express au ţinut să sublinieze faptul că există o percepție greșită în societatea ucraineană conform căreia furnizarea de rachete ATACAMS înseamnă că victoria va fi "mâine", iar F-16 va fi livrat "până la prânz". Cu toate acestea, pe lângă denumirile și caracteristicile tactice și tehnice ale fiecărui tip de armament, cantitatea de armament are o mare importanță, iar principalul lucru este ca toate armele să funcționeze împreună.

Niciun război nu poate fi câștigat doar cu sisteme HIMARS sau avioane F-16. Mai ales dacă vorbim despre un număr mic de echipament militare. Conform unor estimări destul de optimiste, Ucraina poate obține 2-3 escadrile (24-36 de avioane) pentru anul 2024. O estimare mai pragmatică este de 12 avioane F-16.

Și, după cum a precizat în repetate rânduri Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, acest lucru va permite ucrainenilor să ţină mai departe avioanele inamice de linia frontului. Cu toate acestea, nu vorbim despre obținerea superiorității aeriene, care, având în vedere dimensiunea aviației tactice rusești și a componenţei de apărare aeriană la sol, deoarece Ucraina ar avea nevoie de mult mai multe avioane F-16.

În același timp, este încă foarte dificil de spus că putem vorbi despre creșterea numărului de echipamente pentru a obține efectul dorit pe front. În timp ce SUA se află în mijlocul unei confruntări politice cu privire la ajutorul acordat Ucrainei, secretarul american al apărării a "adus" unul dintre cele mai mici pachete de ajutor în materie de armament.

Dar, întrebat direct dacă există posibilitatea deblocării ajutorului pentru Ucraina în Congres, Lloyd Austin a răspuns că ambele camere ale congresului american susțin Ucraina, iar Pentagonul va răspunde în detaliu la toate întrebările acestora. Și, ca urmare, sprijinul va fi deblocat, pentru că ceea ce se întâmplă în Ucraina este important pentru întreaga lume și trebuie să fie un răspuns eficient la agresiunea rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel