Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles, la 29 noiembrie, că a fost impresionat de ritmul reformelor din Ucraina, precum și de angajamentul guvernului și poporului ucrainean de a le implementa în mijlocul unui război de amploare.
"(Ucraina) a făcut schimbări concrete, nu în ultimul rând în lupta împotriva (corupției)", a spus Stoltenberg, adăugând că acești pași ajută Ucraina " să se apropie de aderarea la NATO".
Comentariile au fost făcute în timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe din cadrul NATO, la care a participat și ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.
Jens Stoltenberg a subliniat că livrarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina nu este un "glonț de argint" care să schimbe instantaneu dinamica conflictului. Deși nu a putut oferi o dată clară cu privire la livrarea primelor avioane F-16, Stoltenberg a subliniat impactul pozitiv pe care acestea îl vor avea asupra capacităților de apărare ale Ucrainei.
Piloții ucraineni urmează în prezent cursuri de pregătire pentru a opera și întreține avioanele F-16, contribuind la consolidarea apărării aeriene a Ucrainei.
Stoltenberg a recunoscut că avioanele F-16 vor avea un impact pozitiv asupra capacităților Ucrainei pe câmpul de luptă, ajutând țara să provoace pierderi mai mari forțelor rusești, dar a avertizat că nu trebuie să le privească ca pe o soluție unică.
Probabil că nu va fi o victorie ușoară pe câmpul de luptă, a spus el. Deși viitoarea furnizare de avioane de luptă F-16 va ajuta forțele ucrainene, nici acestea și nici o altă armă occidentală nu se vor dovedi probabil a fi un "glonț de argint" care "va schimba în mod fundamental situația de pe câmpul de luptă".
Cum se pregăteşte Ucraina să primească avioane F-16?
Anterior, Forțele Aeriene ale Ucrainei au declarat că, fără controlul spațiului aerian, este foarte dificil pentru soldații ucraineni să desfășoare operațiuni contraofensive pe front. De îndată ce vor ajunge primele avioane de luptă moderne F-16, Rusia își va pierde superioritatea aeriană, cel puţin asta cred ucrainenii.
La 21 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene Iuri Ihnat, a declarat că piloții ucraineni continuă să se antreneze pe F-16, unii dintre ei fiind deja etapa în care efectuează zboruri alături de instructori.
Ucraina a înființat o structură dedicată pentru a facilita integrarea completă a avioanelor de luptă multirol F-16 în forțele sale de apărare. Recent, Ministerul ucrainean al Apărării a făcut public un concept care prezintă etapele integrării avioanelor F-16, subliniind sprijinul continuu pentru acest proces. Scopul este de a consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei. Formarea acestei structuri specializate marchează un pas important spre integrarea eficientă a F-16 în Forțele Armate ale Ucrainei.
Principalele domenii de activitate ale noii structuri vor fi o gamă destul de largă de sarcini importante pentru integrarea eficientă a F-16 - de la aspecte juridice și financiare până la dezvoltarea bazelor aeriene.
În special, este vorba despre dezvoltarea infrastructurii aerodromurilor, inclusiv a sistemelor de apărare aeriană, selecția și formarea piloților și a altor categorii de personal, susținerea ciclului de viață al luptătorilor și a logisticii.
În ceea ce privește aerodromurile, Pavliuk notează că, începând cu luna noiembrie a acestui an, cu participarea specialiștilor străini, se efectuează evaluarea acestora pentru operarea în continuare a avioanelor de luptă F-16. În același timp, el amintește că primii piloți ai Forțelor Aeriene ale Ucrainei sunt în prezent în curs de pregătire pentru aceste aeronave.
Recent, prim-adjunctul ministrului apărării al Ucrainei, generalul-locotenent Oleksandr Pavliuk, a prezentat conceptul acestei integrări în cadrul unei conferințe la Copenhaga
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News