Prezenţa avioanelor F-16 în Ucraina poate "crea condițiile pentru contraatac" împotriva forţelor ruse, afirmă un general polonez

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 si MiG-29 ale Fortelor Aeriene Poloneze. Sursa Foto: Sily Powietrzne Rzeczypospolitej Polskiej.
Avioane F-16 si MiG-29 ale Fortelor Aeriene Poloneze. Sursa Foto: Sily Powietrzne Rzeczypospolitej Polskiej.

Sosirea avioanelor de luptă F-16 ar putea ajuta Ucraina să creeze condițiile pentru un contraatac, a declarat Jaroslaw Kraszewski, un general de brigadă polonez în retragere, într-un interviu acordat Ukrinform publicat la 9 iulie. Se așteaptă ca Ucraina să primească primele avioane F-16 în această vară, la un an după ce Danemarca și Olanda au fondat "coaliția avioanelor de luptă" cu alte nouă țări la summitul NATO de la Vilnius din iulie 2023.

Kraszewski crede că sosirea avioanelor F-16 va "schimba dramatic situația" pe câmpul de luptă, deși este puțin probabil să fie un punct de cotitură în războiul de agresiune al Rusiei.

,,Cred că atunci se vor întâmpla multe lucruri pozitive pentru Ucraina; avioanele vor crea condiții pentru un contraatac", a declarat generalul polonez în interviu.

Potrivit generalului polonez, avioanele și rachetele occidentale ar trebui să ajute la oprirea ofensivei Rusiei în regiunile Harkov și Donețk, precum și la distrugerea "continuă și eficientă" a logisticii din interiorul Rusiei.

Kraszewski a subliniat că Occidentul trebuie să permită Ucrainei să lovească adânc în interiorul Rusiei pentru a permite eliberarea teritoriilor ucrainene, un pas pe care Washingtonul a refuzat până acum să îl facă.

Citeşte şi: Kievul și Varşovia au semnat un acord de securitate: Polonia ar putea doborî rachete rusești în spațiul aerian ucrainean

În aceste condiții, Ucraina ar putea lansa o contraofensivă în această toamnă, crede generalul.

Belgia, Norvegia, Danemarca și Țările de Jos au promis până în prezent Ucrainei peste 70 de avioane care urmează să fie livrate începând cu 2024. Ultimele două au permis Kievului să folosească avioanele F-16 furnizate pentru a lovi teritoriul rusesc.

,,Aviația ucraineană ar trebui să primească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a distruge infrastructura Rusiei, inclusiv aerodromurile. Când acest lucru se va întâmpla, logistica armatei ruse va fi izolată de forțele principale. Dacă acest lucru se întâmplă, comandamentul armatei ucrainene ar trebui să formeze un grup de atac și să riposteze", a declarat Kraszewski.

Comandantul Marinei ucrainene, Oleksii Neizhpapa, a declarat că viitoarea livrare de avioane F-16 către Ucraina va pune la încercare "dominația deplină" a Rusiei în spaţiul aerian de deasupra Mării Negre.

Ucraina dorește să își extindă coridorul de transport maritim, care facilitează singurul trafic maritim din cele trei porturi principale Odesa, pentru a include porturile Mykolaiv și Herson din sudul țării, a adăugat el.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel