F-16 depinde și de războiul dronelor. Rusia excelează în operațiuni de război electronic, ceea ce provoacă probleme uriașe Ucrainei

Darius Muresan |
Data publicării:

Superioritatea aeriană nu e asigurată doar de avioane de luptă, în cazul Ucrainei mult așteptatele F-16. Experții atrag atenția că Ucraina are nevoie de o cantitate mult mai mare de drone, de sisteme de război electronic și antiaeriane. Iar în ceea ce privește sistemele de război electronic, aici Rusia excelează, după ce după 2008, odată cu invadarea Georgiei, Moscova a investit enorm în aceste sisteme.

Mykhailo Samus, expert militar ucrainean și director al New Geopolitics Research Network, a vorbit despre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrianei și a atras atenția asupra capacităților militare de care Rusia dispune, Moscova alocând resurse financiare și umane uriașe războiului împotriva Ucrainei.

Expertul militar a participat la conferința internațională The Reconstruction of Ukraine and the Strategic Role of Romania, organizată de think tank-ul New Strategy Center (NSC) la Sinaia, eveniment internațional la care DefenseRomania a fost partener media al NSC.

Vorbind despre industria de apărare, Mykhailo Samus atrage atenția să nu subestimăm Rusia, stat care în pofida sancțiunilor câștigă sume uriașe din vânzarea de gaze și petrol. El e de părere că în Ucraina se poartă un război asimetric, Rusia având un număr mult mai mare de tehnică, blindate, tancuri și resursă umană, iar ajutorul Occidentului e crucial pentru a câștiga războiul, inclusiv prin sancțiuni mai mari aplicate ocupantului rus.

 

F-16 depinde și de războiul dronelor. Rusia excelează în operațiuni de război electronic, ceea ce provoacă probleme uriașe Ucrainei

 

2. -imagine fara descriere- (colaj-avioane-f-16_91164100.jpg)

Mykhailo Samus atrage atenția asupra războiului dronelor și asupra sistemelor de război electronic ale Rusiei, sisteme în care Moscova a investit enorm după 2008 și care sunt o problemă pentru forțele de apărare ucrainene. În opinia expertului militar superioritatea aeriană nu va fi dobândită doar prin livrarea de F-16, iar dronele, sistemele de război electronic și apărare antiaeriană sunt esențiale și trebuie să completeze aviația militară.

„Ucraina produce azi 50.000 de drone pe lună. Dacă cineva îmi spunea acest lucru în urmă cu un an, era de necrezut. Iar 50.000 de drone nu sunt suficiente! Trebuie să producem 100.000 de drone lunar pentru o abordare simetrică. Rusia poate produce mai multe drone, iar acest lucru e o problemă. Sunt sigur că nicio țară din NATO nu produce o asemenea cantitate, poate chiar și 1.000 de drone e prea mult, chiar și pentru SUA. Trebuie să conștientizăm că dronele au schimbat dramatic câmpul de luptă. (...) Dar nu trebuie să uităm nici de echipamentele clasice. Muniție, blindate, tancuri, rachete cu rază lungă de acțiune, Ucraina are nevoie de aceste arme”, precizează Samus.

„Superioritatea aeriană nu înseamnă doar avioane de luptă F-16. E vorba de drone, de sisteme de război electronic pentru a contracara capacitatea inamicului de a utiliza dronele împotriva ta. Toate acestea sunt provocări mari pentru industria de apărare.

(...)

Războiul electronic e un element de bază și trebuie să învățăm lecțiile din acest război. Rusia deține sisteme moderne de război electronic. Au început să investească masiv în război electronic imediat după războiul din Georgia. În 2008 când Rusia a atacat Georgia și și-au dat seama că au probleme în războiul electronic au investit imediat în aceste sisteme. Sistemele de război electronic ale Rusiei sunt o problemă mare pentru forțele de apărare ale Ucrainei și vor fi și pentru statele NATO în cazul în care Rusia va declanșa noi conflicte în Europa”, a conchis expertul militar ucrainean.

CITEȘTE ȘI: Rusia pariază pe războiul electronic. Armata primește Parodist - cel mai secretizat sistem de război electronic dezvoltat de ruși

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel