F-16, calea "ireversibilă" a Ucrainei către NATO: Aceste avioane vor zbura în spaţiul aerian ucrainean în această vară

DefenseRomania Team |
Data publicării:
F-16 Fighting Falcon. Photo: Northrop Grumman
F-16 Fighting Falcon. Photo: Northrop Grumman

Țările de Jos au alocat o sumă suplimentară de 300 de milioane de euro (324,8 milioane de dolari) pentru achiziționarea de muniție pentru avioanele de luptă F-16 pe care le vor furniza Ucrainei, a anunțat Ministerul olandez al Apărării pe 10 iulie. Aceste fonduri se vor adăuga celor 150 de milioane de euro (162,4 milioane de dolari) deja alocate de Țările de Jos pentru echiparea avioanelor F-16 care vor fi livrate Ucrainei, potrivit comunicatului.

În timpul summitului NATO din acest an de la Washington, SUA, Danemarca și Țările de Jos au anunțat că primele avioane de luptă F-16 sunt "pe drum" spre Ucraina.

Se așteaptă ca Ucraina să primească primele avioane F-16 în această vară, la un an după ce Danemarca și Țările de Jos au fondat "coaliția avioanelor de luptă" cu alte nouă țări la summitul NATO de la Vilnius din iulie 2023.

,,(Agresiunea președintelui rus Vladimir) Putin nu cunoaște limite, astfel încât sprijinul nostru trebuie să continue la viteză maximă", a declarat ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, potrivit Kyiv Independent.

,,Prin achiziționarea acestor muniții suplimentare pentruF-16 , dorim, prin urmare, să transmitem Moscovei mesajul că aliații NATO continuă să sprijine Ucraina fără încetare", a adăugat acesta.

De asemenea, acelaşi Ruben Brekelmans a declarat într-un interviu pentru European Pravdaavioanele F-16 sunt calea "ireversibilă" a Ucrainei către NATO și ca victoria Ucrainei va însemna că într-o zi întregul teritoriu acesteia va fi liber și că fiecare ocupant rus va părăsi teritoriile ocupate. 

Olanda s-a angajat anterior să livreze Ucrainei 24 dintre avioanele sale F-16 de a patra generație, în timp ce Danemarca a confirmat trimiterea a 19 aparate F-16. Kievul se așteaptă, de asemenea, să primească avioane de luptă de la Belgia și Norvegia.

Norvegia a anunțat la 10 iulie că va dona Ucrainei șase avioane de luptă F-16, livrările urmând să înceapă în acest an.

 

F-16 din Olanda și Danemarca sunt în drum spre Ucraina

 

Primele avioane de luptă F-16 sunt în drum din Olanda și Danemarca spre Ucraina, a anunțat secretarul de stat american Antony Blinken la 10 iulie, în timpul summitului NATO de la Washington.

,,Aceste avioane vor zbura pe cerul Ucrainei în această vară pentru a se asigura că Ucraina poate continua să se apere eficient împotriva agresiunii ruse", a declarat Blinken.

Ucraina ar urma să primească primele avioane F-16 în această vară, la un an după ce Danemarca și Olanda au fondat "coaliția avioanelor de luptă" împreună cu alte nouă țări la summitul NATO de la Vilnius din iulie 2023.

Președintele american Joe Biden, premierul olandez Dick Schoof și premierul danez Mette Frederiksen au confirmat, de asemenea, transferul aeronavelor într-o declarație comună publicată la 10 iulie.

Declarația a reiterat comentariul lui Blinken conform căruia transferul avioanelor era în curs de desfășurare și că Ucraina va zbura cu F-16 în această vară, adăugând că "nu pot oferi detalii suplimentare în acest moment din cauza preocupărilor legate de securitatea operațională".

,,Ne-am angajat să consolidăm în continuare capacitățile aeriene ale Ucrainei, care vor include escadrile de avioane multirol moderne F-16 de a patra generație", se arată în declarație.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel